Categories
Gadgets

Blackberry 8800

Blackberry 8800

Kupio sam si prošli tjedan najnoviji BlackBerry 8800 kojeg je nekoliko dana ranije počeo prodavati VIPnet. Za razliku od ostalih blackberrya koje sam dosada imao (a imao sam 7290 i 8700) ovaj telefon izgleda opako, napravljen je u crnoj boji (nisam siguran da li je kučište metalno ali se čini da je), vrlo je tanak (tanji od većine telefona koje sam dosada imao) i općenito izgleda zastrašujuće.

Najbolja stvar kod blackberrya je njihova centralizirana administracija što će znati cijeniti samo system administratori. Naime, prelaskom na novi telefon, sve što sam trebao učiniti je upisati PIN broj mojeg novog blackberrya u BES server i mirno odšetati. Desetak minuta kasnije apsolutno sve je bilo sinhronizirano sa stanjem koje sam nekoliko minuta ranije imao na njegovom prethodniku 8700 (dakle apsolutno sve, uključivo i settinzi za zvonjenje telefona ili budilica). Zero effort required.

No da napomenem nekoliko stvari zašto je 8800 bitna promjena, on naime koristi operativni sustav 4.2 (koji radi na javi) i po prvi puta (ok, nakon 8100 pearl-a) umjesto trackwheela s desne strane telefona sada imate malu trackball kuglicu u sredini iznad tastature. U prvome času se stvar čini nelogičnom, no nakon tri-četiri dana korištenja stvar sjeda na svoje mjesto. Trackball je maleni i mutno bijele boje i svijetli kada telefon zazvoni pa je valjda 8100 dobio nadimak “pearl” zbog toga jer kuglica liči na biser. Nadalje, umjesto tri gumbića iznad tastature sada ih imate ukupno pet (s time da je peti gumbić taj isti trackball kojeg možete kliknuti). Navigacija je donekle izmjenjena i sada imate prilikom korištenja telefona dodatni “dashboard” na kojem se nalazi summary što vas na telefonu čeka (voice mail, propušteni pozivi, mailovi, MMS/SMS i kalendar).

8800 ima i multimedijalne mogućnosti, pa ga možete koristiti kao MP3 player ili kao video player – no pametno je umetnuti micro-sd karticu. Baterija je dosada najveća, i unatoč tome što sam napunio telefon prošloga četvrtka danas (unatoč igranju) imam preko 30% baterije na raspolaganju (7290 je bio rekorder u trajanju baterije i mogao je trajati barem kod mene gotovo 7 dana). Zvučnik je nevjerojatno dobar i vrlo, vrlo glasan pa možete koristiti telefon i za manje reprodukcije zvuka. Tastatura na 8800 je malo zbijenija nego na 8700 ali su slova gumena i dosta neoubičajeno odrezana tako da i dalje imate jasni osjećaj koju ste tipku zahvatili i stisnuli. Kao i ostali blackberryi, punjač je u stvari micro USB priključak i možete ga napuniti na svakom računalu s USB portom (ako ste učitali odgovarajući driver).

Što se tiče same funkcionalnosti, ona je neizmjenjena u odnosu na recimo 8700, 8800 koristi EDGE kao i prethodnik i tu nema razlike; jedina bitna novotarija je GPS koji je integriran u uređaj (neki eksperimenti s GPSom slijede), blackberry maps softver je standardan i možete ga downloadati (ali samo na razini nacionalne karte, nema ulica za hrvatsku, samo autoceste). Google maps i google talk također možete downloadati rade besprijekorno. Nema novih igrica ili tema tako da je vizuelno identičan prethodniku. Ekran je i dalje 240×320, sjajan i oštar sa senzorom osvjetljenosti tako da i po sunčanom danu možete čitati s ekrana bez pretjerane muke (što na nekim telefonima nije jednostavno).

Blackberry 8800 dolazi sa kompletom softvera, tiskanim uputstvom na hrvatskom, punjačem, hands-free kitom i muškom torbicom za zakvačiti na remen (koja za razliku od torbice na 8700 ima magnetsku kopču pa telefon neće ispasti na pod što se sa 8700 moglo dogoditi).

U svakom slučaju, 8800 sam po sebi ne nudi ništa spektakularno novoga, nego je riječ o mnoštvu malenih i naizgled nebitnih promjena koje ovaj smart-telefon čine odličnim i u stvari vjerojatno najboljim poslovnim izborom. Moja definitivna preporuka. Obzirom da mjesečna tarifa za myBlackBerry košta svega 91kn u VIPu, ako koristite email intenzivno (i možete dio svoje telefonske komunikacije prebaciti na mail) tada je blackberry idealno rješenje (za one koji žele više, mogu za 161kn po mailboxu imati hostani mailbox na VIPovom serveru, a za nadobudne alpha-geekove poput mene ili veće organizacije, 191kn i BES server na vašem vlastitom exchangeu je također izvediv).

(disclaimer: koristim blackberry od praktički prvog dana otkako je ova usluga dostupna u hrvatskoj, ovaj tekst nije plaćen, sponzoriran niti sam na bilo koji način stimuliran od vipneta da promoviram blackberry, ovo je jednostavno najbolji mobilni telefon kojeg sam ikada imao)

Misao dana:
The future is here; it is just not. widely distributed yet.

49 replies on “Blackberry 8800”

Blackberry rules! Pearl klasa je veliki napredak u odnosu na prijasnje generacije iskljucivo zbog tankog dizajna i SD-micro kartice…s 2GB karticom imas iPod i telefon. Naravno uz sve ostale prednosti Blackberry-a…

Ovo je prvi Blackberry koji nešto zapravo i nudi za razliku od prošlih modela koji su imali ograničene mogućnosti.

Pozdrav svima,

jel može mala pomoć, budući da u VIP-u stvarno nemaju pojma..
Nakon prvog paljenja uređaja (BB 8800)i pokušaja setiranja maila sa potpuno novom karticom dobivam poruku – account already exists for this PIN???

moraš konfigurirati mail account, ako koristiš BES moraš dobiti password, a ako koristiš BIS onda to sam moraš konfigurirati

ovako, na slijepo, rekao bih da je problem u tome što je taj konkretni blackberry već bio korišten i PIN uređaja (koji je jedinstveni za uređaj i nije vezan za karticu) je već asociran s nekim mail accountom (koji bi se morao pojaviti po toj logici, a možda i ne jer imaš drugu sim karticu)

pozdrav,
8800 mi sam od sebe napravi “radio off” tri četiri puta na dan .Nekad kod surfanja,nekad nakon poslanog sms-a ili mejla.imate kakvu ideju?
e da,gdje da skinem karte za europu za navigaciju????

hvala unapred

to se i meni dogodilo nekoliko puta u zadnjih par dana, nemam objašnjenja zašto se to desilo

a glede karti, odeš i skineš si blackberry maps aplikaciju i ona bi sama morala skinuti kartu koja joj treba

nitko niš nezna-ovi u VIP u vele slat na servis minimum 20 dana a ja se navuko i ne funkcionira mi biznis bez mejlova na cesti.neznam nisam nigdje našao rješenje za taj problem na netu. :(((

skinuo mape.moram samo prokužit kako se ukuca destinacija i pokrene navigacija tj kalkulacija ture.

instaliraj si najnoviji OS

doduše to je operacija koja traje sat-dva vremena ako je sve pripremljeno, to možda riješi problem

baci pogled i na blackberry forume

PREGLEDAL SAM FORUME .

nemoj se srdit al OS ??????

kaj je to

još nekaj-mape funkcioniraju kad je internet uključen – on radi samo u hr dakle korištenje berryja kao navigacije VANI otpada,ima li kakav softver te vrste na tržištu koji radi bez neta več samo pomoču GPS-a kao klasični navigacijski uređaji ili Ppocket PC -i

sori ak gnjavim ;)

A nee… Navigacija radi savršeno vani, ako imaš uključen blackberry roaming :)
Ja bijah u CH, popeo se na planinu od 3000m, moj 8800 mi je odmah rekao gdje sam ;)

mene zanima jel treba imati da navigacija radi još nešto sa strane ili je dovoljan samo 8800 uređaj sa software-om?
pročitao sam da bi trebao GPS uređaj a nije mi jasno jer vidim da 8800 ima u sebi GPS…di skinuti software?

8800 ima u sebi GPS i ništa drugo mu nije potrebno; google maps se downloada s interneta i besplatan je, a blackberry maps je također besplatan i može se downloadati (ali mislim da je na hrvatskim bberryima uključen u osnovnu instalaciju)

oba softwarea u hrvatskoj ne omogućavaju turn by turn navigaciju (dakle ne ponaša se kao navigacija za auto)

da, ali to je aplikacija koju moraš kupiti (i za koju ne znam da li radi u hrvatskoj)

ovo što sam ja naveo su besplatne aplikacije

(google maps sam ja u chicagou uredno koristio za navigaciju po gradu, no ta funkcionalnost ne radi u hrvatskoj, možda/vjerojatno negdje u europi radi)

nisam nikad vidio kako radi taj google maps pa pitam, to ti vjerojatno pokaže na slici gdje se nalaziš ali nije 3D turn by turn….ono nije problem ni kupiti, to treba u mojoj firmi nekim osobama pa čisto radi toga ono pitam….vjerojatno u HR ne radi jer nije prava navigacija, N95 ima neku navigaciju i jel možda znaš dal je ona isto kao i na BB 8800 ili je nešto bolja odnosno lošija….

BB8800 budem dobio sad u firmi svejedno a ovo me zanima kao dodatne mogućnosti jer svi budu to htjeli ako skuže da im radi a u t-mobile nebudem dobio kvalitetnu podršku :-(

E a kakav je 8300 , ovaj 8800 je stari model i sad nam u T-mobile nude 8300 kao da je on novi ali vidim da on nema GPS

skužio sam da postoji i 8310 i on ima GPS ali naravno njega nema još u ponudi a mi te aparate uzimamo sutra-preksutra i od toga nebude izgleda niš osim kaj bumo svi dobili 8300

brijem da su mu tipke kao i na 8700 koliko vidim, sutra bum ga vidio, čeka me na poslu jedan testni, mada mi je po dizajnu ljepši 8800 a i ima GPS kaj mi je puno bolja fora od kamere koju nikad ni ne koristim :-) , budem pitao baš u t-mobile jel postoji mogučnost da se 8800 nabavi, vjerojatno ako i postoji onda bi trebao biti jeftiniji jer je stariji model

u T-mobile ga uglavnom nemaju u ponudi nego samo 8300curve i 8100pearl

evo 8300 na mom stolu :-)

budem ga preko vikenda proučio malo…..

di imam za skinuti besplatnog softwera za njega?

meni ne radi na visti onaj desktop manager na laptopu recimo, imaš li kakvih iskustva, na drugm gdje je XP radi….

hm….ja ga nemogu pogoniti nikako na laptopu a interesantno da na desktopu sa vistom to super radi….više neznam kaj da skinem, probao sam sa brdo softwarea,mjenjao čak i sve drivere za USB na laptopu i uvijek mi javi RIM driver da nije OK….preko BT radi jako loše i kad se isključuje onda mi ga resetira i totalno je koma raditi na taj način….jel imaš kakvog dobrog softwarea za BB ili neki link di je badava kaj :-) ?

Thanx

Izašao je novi Blackberry 8820, prvi s wi-fi!Odlično!Međutim, koliko sam upoznat ne podržava SIP nego UMA standard, što znači da nije mogući VoIP s nekog wireless linka. Da li postoji alternativni način VoIP telefoniranja na blackberry-u? Također, da li postoji način logiranja na MSN i da li postoji text editor? Zadnje pitanje odnosi se na Vipovu blackberry uslugu; da li je u mjesečnu pretplatu od 91 kn uključen i sav internet promet u mjesec dana? Mrak, hvala unaprijed na odgovorima. Nadam se da će ovaj 8820 što prije stići u Hrvatsku (i to na Vipu) prije nego ga prestanu uvoziti zbog ne podržavanja opcije 92, 94 itd.

moj bberry može i na msn i na googletalk

glede sip klijenta postoje neki klijenti koji se daju instalirati, čak sam ih i testirao ali nisu standardni dio bberrya

i da, cijeli promet je za 91kn, jedini flat rate koji postoji za mobitele

Trenutno imam “obični telefon” i već neko vrijeme sam se zagledao u bberry. Nije mi toliko nužan za posao (zapravo šef bi se oduševio jer bi stalno šibao mailove) već više radi dostupnosti informacija (RSS) i press-a te da mogu slušati mp3 dok se vozam tramvajem i pročitati koji redak elektronske knjige.

postoji više RSS feedera za bberry (ja koristim mobile google reader), a mp3 se može slušati iako ga ja nikada nisam koristio za to

zgodno je što ima usb i minisd karticu pa ga se može koristiti i kao usb stick

ja ga prije nisam imao, koritio sam normale mobitele i symbian ali BB je totalno mrak stvar, naviknuo sam se jako brzo na njegovu veličinu, na to da stoji u futroli koja je super jer ga zaključava čim ga unutra staviš a i tipkovnica mi je super, svakako se više neću vratiti na normalan mobitel!

Inaće, FLAT ti vrijedi samo unutar HR granica!

Planiram kupit BB 8300 iz T- mobile ponude, nije mi nuzan za posao.
Moze netko od vlasnika istog napisati svoja iskustava u koristenju 8300. Mane prednosti…
Vodim tešku biku dali uzet bB 8300 ili Nokiju E61i.
nesto mi se bb vise svidja zbog velicine,a i bolje izgleda, nokija mi malo prevelika ali ima WiFi sto bi mi dobro doslo.
Pomozite ljudi fakat sam neodlucan :)
Hvala unaprijed

Postoji novi bberry 8320 koji ima i wi-fi! Nadam se da će biti uskoro u Hrvatskoj i to kao konkurencija iPhoneu!

Koja brzina prijenosa se dobije za 91 kn? Kako u praksi izgleda kad ti netko pošalje mail sa attachmentom od 5 MB?

bberry downloada attachmente samo on demand, mailovi stižu trenutno, a procesiranje attachmenta se događa na serveru tak da donji minimum podataka putuje između servera i bberrya

imam problem s BB 8120, ot je ovaj biser s WiFi-em, stlano mi “kuha”, vrti se maleni pjescani sat, a i stalno se “gubi”, ispada iz mreze i sl.
stvarno vrhunski aparat, dobio ga na test iz RIM-a i, osim sto VIP ima uslugu koja je porez na budale – sve ostalo na apartau je vrh!
dakle, moje pitanje je – da li netko servisira BB u Hrvatskoj?

HVALA

Pozdrav. Da li se mogu skinuti neki programi koji omogučuju otvaranje windovs fajlova i datoteka? Kada skinem fajl on je zapisan na kartici ali ga ne mogu vidjeti i otvoriti na BB8300

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *