Categories
Politika

Idemo dalje jer si ti odlučio?

Luda noć je prošla i sjećanje na uzbuđenje kampanje rapidno blijedi i realnost rezultata je tu.

Kao prvo treba čestitati GONGu, nakon svih izlaznih anketa ispada kako je njihovo predviđanje rezultata bilo uvjerljivo najtočnije (barem za prve dvije stranke).

HSU je vidim odmah kao problem izvukao Stranku umirovljenika koju ne nepoznati netko u miru osnovao, još je tiše stavio na listu i pokupio taman onoliko glasova da HSU ne prođe u sabor. Ne pada im (zasada) na pamet da su možda svojim vlastitim stavovima i prodavanjem svoje priče umirovljenicima kao uspjeh u stvari sami sebe potkopali. Jedini HSUovac u saboru je Silvano Hrelja koji za početak uopće nije umirovljenik i on se (ako me sjećanje ne vara) u stvari neki sindikalac. Da li je to kraj HSUa ostaje tek za vidjeti, no kredibilitet i relevantnost im je na nuli. Da li je Silvano na prodaju?

HSP je desetkovan i to doslovce. Svojevremeno sam negdje napisao kako je HSP prošao svoj zenit i sada ide samo vožnja nizbrdo, no da će vožnja biti tako brza i toliko strma nisam imao pojma. Donekle je ironično da će upravo Đapić krasiti saborske klupe u slijedeće četiri godine, navodno su pobijedili u Osijeku no i tamo ne vidim neke perspektive za formiranje vlasti jer koliko razumijem četiri aktera imaju podjednake postotke; HDZ, HSP, HDSSB i SDP. Objektivno, nitko od ovih ne želi koalirati s nikime. Dakle ili ćemo skidati kriterije (i u Đapićevom slučaju ionako nepostojeći obraz prodati ponovno za tračak vlasti) ili ćemo tamo ponovno na izbore.

HSS/HSLS je neprincipijelna koalicija, stranka loših trgovaca koji misle da će svoje mjesto pod suncem osiguravati prodajom na izborima. sjećam se dana kada je HSS bio jedan od jačih aktera naše političke scene, a HSLS jedna solidna intelektualna i građanska opcija. Da li ih je vlast pokvarila, ili su jednostavno negativnom selekcijom došli do ovog stanja krajnje je nejasno. Usput, koliko čujem, i Čehok i Adlešić su poraženi u svojim sredinama što može nagovijestiti kako će izgledati lokalni izbori za koju godinu. Dakle, koju god oni odluku donijeli, osobna egzistencija će biti veliki dio odluke. HSSovci dakle osim što sam ih etiketirao kao bezlične trgovce bez stava su ujedno i članovi (ili pridruženi ili štogod) europske pučke stranke i priča se već kako je Wilfried Martens već zvao kako bi ih stisnuo da se priklone HDZu, a oko HSLSa sam čuo da su se oni u stvari već i dogovorili (ovo je naravno rekla-kazala ali se fino uklapa u priču pa eto).

HNS je meni jedno od većih razočarenja ovih izbora. I dalje tvrdim kako je njihovo inzistiranje na premijerskoj kandidaturi proizvelo kontraefekt kod birača, a sudeći po rezultatima izbora, oni su se doista sveli na granice međimurske i varaždinske županije. Optimizam njihovih čelnika je veći i od mojega.

HDZ je unatoč svemu uspio zadržati broj mandata od prethodnih izbora. Nevjerojatno dobar rezultat. HDZ je izvukao apsolutno svaku kartu koju je imao, pokazao svaki trik iz udžbenika, tjerao od pozitivne do negativne kampanje, preplavio TV oglasima, izmanipulirao koga je uspio i rezultat je tu. Nadam se da će se na njihovoj kampanji naučiti kako treba modificirati izborni zakon za ubuduće.

SDP je osvojio uvjerljivo najbolji rezultat u svojoj povijesti te je došao nadomak pobjedi. Vjerujem da će biti siciranja kampanje do u detalje, kao i što se moglo ili moralo napraviti drugačije, no svejedno, činjenica je kako je SDP sa dvadesetak postotaka podrške prije godinu dana uspio prevaliti 30% i neovisno o tome što je bol gubitaka izbora velik, činjenica je i dalje da se radi o dobrom rezultatu.

Naravno, nitko nije dovoljno jak za samostalno formiranje vlade i sada slijedi priča o prikupljanju potpore i formiranju vlade. Moj stav je naravno da treba pokušati oformiti saborsku većinu unatoč HDZovoj pobjedi. A kako su se izborni rezultati posložili to uopće nije nemoguće. Veliki dio odgovornosti će ovdje pasti na gore navedeni trgovački duet, no sve je danas moguće.

Neovisno o tome tko dobije vladu, slijedeći sabor će biti bitno drugačiji od prethodnog i oporba će imati daleko veće mogućnosti nego ranije. Tkogod formira vladu, oporba će u bilo kojem času igrom o kvorumu moći opstruirati ili nametnuti svoja rješenja i to je dobro.

Vidjeti ćemo kako vjetrovi pušu u slijedećih nekoliko dana.

24 replies on “Idemo dalje jer si ti odlučio?”

baš sam pregledao detaljne rezultate po svakoj izbornoj jedinici. Osim HSP-a koji je nestao, HNS je definitivno najveći luzer, jer imaju najveći broj izbornih jedinica sa rezultatom tek nekoliko glasova ispod 5 posto (4,89, 4,60 i slično). Dijelom ih je naravno uništila bipolarizacija, ali i sami su si krivi što nisu uspjeli potegnuti zadnjih dana predizborne kampanje i prijeći magičnih 5 % u toliko izbornih jedinica. Naravno da bi s jačim HNS-om SDP bio definitivni pobjednik izbora.

[…] Second Life Tips and Tricks wrote an interesting post today!.Here’s a quick excerpt Luda noć je prošla i sjećanje na uzbuđenje kampanje rapidno blijedi i realnost rezultata je tu. Kao prvo treba čestitati GONGu, nakon svih izlaznih anketa ispada kako je njihovo predviđanje rezultata bilo uvjerljivo najtočnije (barem za prve dvije stranke). HSU je vidim odmah kao problem izvukao Stranku umirovljenika koju ne nepoznati netko u miru osnovao, još je tiše stavio na listu i pokupio taman onoliko glasova da HSU ne prođe u sabor. Ne pada im (zasada) na pamet da su možda svojim vlast […]

Milanović je po meni imao meč-loptu, ali je po meni napravio nekoliko kardinalnih grešaka. Prvo, nije se znao na vrijeme riješiti Ljube Jurčića i njegovog stila “slon u staklarni”. Drugo, dozvolio je da porez na kapitalnu dobit postane glavna tema rasprave što se tiče gospodarstva. Treće, nije dovoljno iskoristio potencijal prljavog korupcijskog rublja HDZ-a ( Brodosplit, Maestro, lažni invalidi itd.). I četvrto, šta će ga doći glave ako ne uspiju dobiti mandat, nije se išao osloboditi starih snaga ( ponajviše Bandić & co. ) koji daju koruptivni element SDP-u.

Bili HSS/HSLS neprincipijelni ili ne, a HNS gubitnik, s njima SDP ima teorijsku šansu napraviti vladu; bez njih nikako.

Mene fascinira čak petina izgubljenih glasova u dvije dalmatinske izborne jedinice, koje su potpuno bipolarizirane. Ja to iščitavam kao ljude koji ne žele glasati ni za HDZ ni za SDP, ali nemaju kvalitetnu alternativu. Vrijeme je za jaku treću stranku u Hrvatskoj (nije da držim dah, ali…).

Nema tu srece, sada HDZ vodi 5 mandata i mislim da bi bilo kakavo Milanovicevo forsiranje bilo vrlo neprincipjelno. Dok je jos bilo 60:57 bi svim srcem bio da se da sve od sebe, ali ovako bi to bilo cisto silovanje demokracije.
Cak i da uspije dobiti vecinu to bi bila jako staklena i nestabilna vecina gdje bi se SDP samo kompromitirao i slijedece izbore bi prosao losije.

Rekao bi: glupog li naroda, ali narod je izabrao i narod ce i dobiti.

Tijesna vecina daje SDPu puno vece mogucnosti utjecaja u saboru i mozda ce iz toga isplivati neki novi ljudi. Milanovic bi trebao prihvatiti posao mandatara samo ako Sanader jasno ne uspije i odustane od sastavljanja vlade (vrlo malo vjerojatno)

Od izborne taktike ja nemam previse primjedbi na SDP za razliku od mnogih. Meni je zao da Jurcica upravo nisu jace ukljucili u kampanju – naravno uz nesto bolju pripremu i edukaciju.
Pokretanje pitanja glasanja u dijaspori je bilo jako dobro odabrano – nesto gdje se mogao napraviti prihvatljivi sukob u kojem je SDP mogao profitirati.
Jedini propust je bio PKD iako se i ta prica mogla jos malo bolje okrenuti u SDP-ovu korist.
Jer budimo realni – na kljucnim pitanjima stvarno i nema velike razlike izmedju SDP-a i HDZ-a.
Propust izvlacenja HDZove korupcije je zapravo nepostojeci. POlitika sama za sebe je sinonim za korupciju – SDP je masovna i velika stranka i naravno da i kod njih ima korupcije. To je vrlo sladak materijal za napraviti spin u cemu je HDZ puno bolji od SDP-a i pametno je bilo od njih da su od toga odustali. Uostalom vidite kako su uspjeli zaspinati Jadranku Puz.

Osnovna takticka greska je bilo sto su propustili uociti veliki potencijal kolicije HNS-SDP. Ako se pogledaju rezultati po jedinicama moe se vidjeti da bi sa dodatkom HNSovih glasova d’Hont proradio izuzetno za tu koaliciju cak i ako uzmemo koji postotak glasova manje zbog eventualne ‘negativne sinergije’.
No, preveliki ego celnika HNS (Radimir ‘ja premijer sa deset zastupnika’ Cacic) je tu imao kljucnu ulogu i zato su oni i kaznjeni.

Jer, check this – 2. , 4. , 5. , 8. (?), 9. i 10. jedinica – u svima HNS na 4 i kusur postotaka i malo ispod praga i ti glasovi se dijele izmedju SDP-a i HDZ-a koji su u mnogim jedinicama priblizno jednaki (npr. 2. i 4.).

Jednostavno se u ovim izborima HNS pokazao prema SDP-u kao sto je HSUu bila ‘Stranka umirovljenika’. Oduzimac glasova.
Mislim da su to i sami skluzili pred kraj i poceli javno izrazito podrzavati SDP, ali – kasno kasno…

Na zalost morat cemo gledati Sanadera jos 4 godine .
Jednostavno se ne osudim nadati da bi se nesto moglo napraviti.

Dobar dio birača SDP je otjerao sa Ljubom Jurčićem. Čudime da u SDP-u nisu shvatili da je premijerska stolica čisti marketing, čisti public relations. Predlagati za tu poziciju osobu koja samo mrmlja sebi u bradu o GDP-u i potrošnji je nešto što ja ne razumijem. S druge strane ako Zoran M. nije u stanju biti premijer onda se isto postavlja pitanje od čega je on napravljen.

Bez obzira tko kome bio drag HDZ mora dobiti prvi priliku za slaganje vlade, što je dobra demokratska praksa. Zoran M. mora čekati priliku da HDZ ne uspije formirati vladi i pokušati ju formirati on.

Bilo kako bilo mislim da idućoj vladi biti izuzetno teško vladati, jer će lakše nego ikad biti izglasati nepovjerenje vladi…

Trenutno je opcija SDP na 70 brojeva, a HDZ na 66. 8 žutozelenih daju SDP-u Vladu, a HDZ mora još dohvatiti tri pupavca i preostalog manjinskog ili Hrelju.

A s druge strane tko može žutozelenima garantirati da i SDP ne zna prljavu igru pa da njih zamijene s pupavcem, manjinskim i Hreljom, a Osijek daju glavašu za Sabor.

Daleko od toga da bi to priželjkivao, ali nemaju samo žutozeleni trgovci sve adute u rukama

Ako nista drugo, maske su pale. Jedni su bahati ali sada znam da “ovi drugi” nisu nista bolji. Dapace: vecu bahatost, licemjerje i nesposobnost cak i od hdz-ove je bilo tesko ocekivati. A eto i to sam uocio u nastupima…od sudbine ove zemlje meni zokijev ego ipak nije vazniji.

Medjutim, problem svih nas je sto je jako malo ljudi prepoznalo sve to. Strasno je bilo gledati toliko titranje ljudima od strane sdp-a i to uglavnom negativnim porukama.

zasto mobilizirati ljude negativnostima, drukanjem potpuno nevaznih stvari?

I nije problem u tome da li je sdp-ov stvarni stav ili program nesto poput novog poreza “ali samo za bogate” ili “ukidanje prava glasa dijaspori”. Strasno je sto se time kod velikog broja gradjana pojavila eklatantni animozitet (da ne kazem mrznja) prema dijaspori i prema svakome tko ima vise od 50k kuna. Odvratno i neoprostivo.
Mozda je i bolje tako – dobro je znati da dio ljudi u cro ne podnosi nikoga osim sebe i sebi slicnih; da su u srzi ustvari netolerantna masa. I da, sto se vise sakrivaju iza naprednih ideja, toliko vise su ustvari nazadni.

Brijem da je tako to izgledalo i 1930-tih u Njemackoj – nesto sto je narodu na prvi pogled izgledalo “smisleno”, “logicno” i “pravedno” izrodilo se u zlo. Na racun onih drugih. Nece moci, cak i ako je to samo moja pogresna interpretacija.

Jedini glas razuma koji sam mogao naci u medijima je kolumna M. Jergovica u Jutarnjem listu u kojoj je Milanovicevo trabunjanje o ukidanjima prava, po meni, Miljenko ispravno prepoznao kao cisti sovinizam. Rekao bih da je i to blag izraz.

Lako je uzeti, umijece je dati.
Licemjerno je odreci se nekoga nakon sto ti je bio dobar. Jos je licemjernije prikazivati to kao svoju kvalitativnu prednost a ne manu.
Ne ponuditi nista konstruktivno.
Dok se o pravim problemima nije kazalo skoro nista.

Kako mogu vidjeti u nekim komentarima na ovom blogu izgleda da je mentalni sklop potpuno isti na obje strane skale: uvijek je netko drugi kriv. Ljudi kao da ne vide da je sdp sam kriv – nema univerzalnog zla koje nije dalo “dobrim deckima” da pobijede, gospodo. Kakav bio da bio, “bolji” je pobijedio sto valjda najvise govori o kvaliteti alternative. I nimalo ne garantira da su kvalitetni pobijedili, nazalost.

A ako je tako, problema u stvari i nema – sdp ocigledno nije dovoljno sposoban. hdz s druge strane ima isti problem: obje strane nisu u stvari dobile izbore. Opet je dobar dio ljudi ignorirao izbore a cak i onih koji su “odlucili u hrvatskoj” nije bilo dovoljno objema stranama.

koaliranje sa malom strankom je tragikomicno za demokraciju kao i koaliranje sa mandatima dijaspore.

uostalom, ajmo pogledati tu “matematiku”: ukinimo mandate dijaspore ALI i zabranimo koaliranje. opet je hdz “pobjednik”. koji ne moze oformiti vladu.

fantasticno. ajmo jos malo vikati “zoki, zoki!” i “ivo, ivo!”…

a nitko nije uspio pokrenuti hrvatsku vec nametnuti glupavi strah od par mandata izvana…covjece, shvatio bih da se radi o 20 mandata. ako su toliko slabi da ne mogu bez toga osvojiti vlast, nisu je ni zasluzili.

sdp je fulao kampanju totalno i sto je najgore, na jednom plitkom, verbalnom nivou sto se stvarno moglo izbjeci pametnijim pristupom. ili su stvarno takvi, netolerantni i pohlepni vlasti? sumnjam: jednostavno su nesposobni.

“samo mi koji zivimo u hr znamo kako je tesko doci do posla”
Stvarno? Dobar dio mojih poznanika i obitelji koji su bili prisiljeni traziti radno mjesto izvan hr to ne zna?!? C’mon!
Kako sitnoljudski reagirati na to?? Ili ignorirati ili im priustiti kontrefekat.

“ako ne placa porez u hr nema pravo glasa”
Jos jedan od “argumenata” koji na prvi pogled imaju smisla ali u srzi nose drugu poruku. Da mi stotinu strucnjaka “objasni” kako to stoji, znam da se stvarni zivot ne zivi na papiru.
Osim sto nije istina da dijaspora ne doprinosi domovini (iako neki i odnose) radi se o cistom titranju ljudima koji su robovi iste te stvari – kapitala.
Ali, nema beda – ukinimo prava po toj osnovi. Primjenimo isti princip onda na sve. Tko zeli u kazaliste, neka izdvaja za kulturu. Ides u crkvu – financiraj je sam. Odlazis na nogometne i ine tekme – plati sport. Ukradu ti dokumente na putovanju – ne trci u hr konzulat. Dajmo sva prava onima sa adresom u hr. Zajebi drzavljanstvo – to se na dolcu moglo kupiti.

“uvescemo porez na bogate”
Nema zemlje u kojoj se tokom predizborne kampanje moze cuti “uvescemo porez” osim nase mile u kojoj je najbolji dan kad susjedu crkne krava. Uostalom, ionako sam to procitao kao “ja sam se obogatio ali vama je sad dovoljno i 50k kn”. Eh, kad bi se moglo retroaktivno primjeniti tako nesto – odmah bih potpisao taj porez.

“ja sam jadranka puz/niko kovac”
Ako ne mozete bolje, niste trebali niti to. I jedni i drugi. Narocito drugi.

E, bas zato sam po prvi puta izasao na izbore nakon 17 godina. I dao glas, Boze mi ‘prosti, hdz-u. jer, nisam imao izbora.

doduse, kad sam uzeo listic u ruke i krenuo olovkom preko brojeva, nesto me zviznulo: prosvijetljenje! stvarno mi je jasno kako ljudi mogu imati osjecaj da nesto ili nekoga – “biraju”.

Bas se lako ufurati u iluziju.

sad me jos samo zanima koliko ce sutra u ponoc ina (pro)cijeniti litru benzina. to me zanima.
hoce li broj koalirati sa mojim novcanikom. ili cu morati potraziti srecu tamo gdje se takva cijena nafte lakse podnosi. u dijaspori. makar ostao bez prava glasa. jasno je sto mi je vaznije.

zisku, buvaz? ;-(

pozdrav domovini – da sad ne pišem ovdje neke sitne razlike, jer u biti razmišljam skoro isto, potpisujem tvoj nadasve zanimljiv komentar.

Riad, zabrinuo bih se za sebe da se apsolutno slazemo. :-)

btw, da spomenem detalj za koji nisam bio siguran da sam si dobro protumacio ali sada “dan poslije” i nakon reakcija izvana, podosta sam uvjeren u ispravnu interpretaciju…naime:
Oli Rehn uporno i dugo izbjegava bilo kakav odgovor na pitanje kad ce eu pregovori biti okoncani. Mulja, uvijek okrece na salu i opcenito “mast vadi nestrpljivima”. A onda…u zadnjem predizbornom tjednu Oli odjednom “mijenja smjer” i egzaktno odgovara i navodi pocetak 2009-e godine kao taj trenutak u vremenu. Naravno, “ako hr nastavi odradjivati obveze kao do sada, itd. itd.”. Slucajnost? tesko je zamisliti da nije znao da su izbori u nedjelju. :-o
ako nije slucajnost, je li to fino umotana poruka “ne mijenjajte nista i przite kako ste krenuli”.
Samo ju je trebalo iscitati sto, siguran sam, prosjecnom biracu hdz-a nije uspjelo i nije zato dao glas. a ne uspijeva naknadno niti sdp-u: ne komplicirajte, prihvatite cinjenice i primite se posla, gaddemit! Na buducoj kovanici hr eura nece biti niti Vpusic niti Milanovic.

nakon danasnjih reakcija iz eu , cini se da je sve u redu – idemo dalje! :-)
samo Friscic mora postupiti ispravno – rekla bi Doris Pack.

mozda i jedina medijska gubitnica ovih izbora nije neka stranka vec mala Jelusicka – dijete bi, za super rezultate, inace bilo medju prvim vijestima dnevnika…keep up the good work, Ana! :-)

jos smo i engleze opet dobili, zakon! :-)

cini se da sdp i dalje ne cini prave stvari – osobno se ne bih kockao za brzu zaradu i povukao bih se, priznao relativnu prednost hdz-u i dao im prvenstvo u mandatarenju. uz ogradu “ako necete moci, pokusati cemo mi/ako uspijete biti cemo vam zestoka i konstruktivna oporba”. dugorocno, to bi bio ulog tezak 100 tona! a dugorocno znaci “za samo 4 godine povrat investicije”…darn lakomost. ;-)

ali, ne – eto i oni “sastavljaju” vladu.
i salju mi jos jednom poruku kako, eto zakoni nisu vazni u ovoj zemlji pa niti predizborni. jaki legalisti.

najveci izborni uspjeh u povijesti stranke kao da im nije toliko vazan od “biti pobjednikom”. sto evidentno nisu.

ocekujem da djapic zatrazi premijersko mjesto jer eto, ima 1 mandat. cemu se zamarati sa voljom biraca i brojanjem. hej, ako je 66 i 56 isto, po cemu je 1 losiji broj za jednog prepisivaca. :-))))

tww: yep, dizel je osmica. ali super je bez promjene – isto 8. nije li to cudesno? ivo odrzava obecanje o branjenju cijene benzina cak i kada nije premijer. :-) idemo dalje…srecom, ovaj tjedan je jos uvijek lijep za vlasnike benzinskih agregata. vozimo se po istim uvjetima – to bi u Ustav trebalo ubaciti! :-)

bez zavaravanja, niti ivo niti zoki ne odredjuju cijenu barela.

rijec “utjehe” za one koji kukaju i vide “katastrofu”: podsjetimo se kako smo nekad nakon izbora govorili “glavno da jedna stranka nema preveliku vecinu”. i to smo docekali, cak i prije ovih izbora. imho, sve je u redu…ocekivanom redu.

mogli smo i gore proci.

Naravno da ni Ivica ni Zoki ne odredžuju cijenu benge, ali zašto INA nije imala pimpeka to napravit prije tjedan dana?

pozdrav domovini, i tebi pozdrav :))
btw. jako dobro, pomalo i duhovito, si složio ovaj komentar. sve stoji.

SDP je gubitnik ovih izbora, iako je ostvario bitno bolji rezulat u odnosu na prošli put. Možda se to sada tako ne čini, ali ljudi jesu željni promjena. Čak sam i ja, desničar, htio da taj Milanović bude faca kad se pojavio. Ali ne, na prvom govoru je išlo – drugarice i drugovi. Mogli su imati sve, ali tupavi pioniri nisu bili dorasli prilici.

Sve u svemu, HDZ je jadan, ali SDP – to su totalni debili. Izbori su gotovi, što je nova – ništa, idemo dalje.

Evo za sada imamo i izjavu tjedna, ako ne i mjeseca
c/p s jutarnjeg.hr:
“”Predsjednik mi je čestitao danas, ali i u izbornoj noći, no ja vam to tada nisam htio reći, jer sam čekao da to on sam kaže, ali danas mi je dopustio da vam to kažem”, rekao je Sanader novinarima u HDZ-ovoj središnjici”

:-))

pozdrav ekipi od pozdrava! :-)

s obzirom da ce se do odluke oduziti jos dosta dana ostaje nam ponadati se razumu koji vodi prema stabilnoj vladi.

kao i nada da cemo jednom docekati da se (ocigledno dobro odabran) slogan “idemo dalje” zamijeni sa jednim jos kultnijim: lakse se dise!

to nam treba, siguran sam da smo suglasni.

pozdrav je rekao i ispekao:”ali, ne – eto i oni “sastavljaju” vladu.
i salju mi jos jednom poruku kako, eto zakoni nisu vazni u ovoj zemlji pa niti predizborni. jaki legalisti.”

nažalost kada obični građani moraju znati političke i pravne stvari onda to ovako izgleda u zakonu:
Predsjednik Republike povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.
A također treba skupiti 77 glasova,i sada je Sanader ponovo počeo sanadizirati i rivariti:’shvatiti što je demokracija i prihvatiti njezina pravila’. ‘Ne možete trgovinom eliminirati političku volju hrvatskih građana’, dodaje Sanader. Poziva i sve navodno uznemirene građane da ostanu pribrani jer da je HDZ počeo koalicijske pregovore i da će formirati sljedeću hrvatsku Vladu.
A tko če trgovati ako ne on također a ne samo Milovanović. Meni ne treba još jedan mali Franjo Tuđman i to jadna kopija. Takvih politikanata mi je pun kufer koji ne rade ništa za dobrobit države i naroda. Možda SDP nije bolji, ali toliku količinu bahatosti i teatralnosti malogdje vidim koliko u HDZ-u. Kada se samo sjetim njihovih mladih foteljaša sa skandiranjem pred novinarima za vrijeme čekanja rezultata :ivo, ivo , idemo dalje, idemo dalje.Kako jadno.

idemo dalje, ti si smiješan. pa skandirali su euforično, a ženski dio populacije i orgazmično, hehe, Zoki, Zoki. so what? šta je tu čudno? svak’ navija za svojeg, baš kao i na utakmicama.

@idemo dalje: nek’ se ljudi vesele, hej! :-)
brijem da si gledao samo priloge iz hdz-ovoga stozera pa ti je promaklo skandiranje sa drugih tribina… ;-)

zoki, ivo, zoki, ivo!
pardon:
ivo, zoki, ivo, zoki!

zvucis kao da i ti imas svog “heroja” (necu reci vodju).
sasvim normalna stvar uostalom, tko ga nema – evo npr. moj je Zagor.

i, btw, Zagor je jaci od obojice “vasih”. :-D

pozdrav domovini: krivi dojam druže. Nije Zoki moj vođa. Ne priznam ja nikoga za vođu. Ali cjenim ako radi ono što treba za svoju državu i narod. Sanader je šarlatan,lažljivac i sve ono što čini pravog političara u krivom smjeru. Duh sa sekirom je najjači u to nema sumnje :-D. Čiko bi bio dobra zamjena za čobana Čobankovića ili Šunkera. ;^D

dobro, sorry…apsolutno mi se svidja sto nemas vodju i sto priznajes Zagorovu snagu. :-)

Cobankovic je ionako bivsi, kako god ispalo.

“Vampir je vampir. Svjedno je da li ti pije krv iz lijeve ili desne strane vrata.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *