Categories
Priroda i društvo

Šprajc je uzvinkuo “Car je gol!” (i to u dnevniku)

Jučerašnji dnevnik HTVa vodio je Zoran Šprajc. Jedan od priloga govorio je i o Vinku Budiši, osuđenom ubojici koji je zahvaljujući genijalnom potezu suca Slavka Lozine osuđen na kaznu zatvora manju od donje zakonom propisane. Dakle, taj isti Vinko Budiša je svega nakon pola godine izvršene kazne dobio jednomjesečni odmor (to mi je otkriće da se smiješ odmarati od zatvorske kazne!?).

Slavko Lozina je sramota hrvatskog pravosuđa, no njegova postignuća (ili nedostatak istih) su totalno mjerljivi s postignućem sucem zaduženog za izvršenje kazne Budiši, a koji se zove Branko Milanović i koji jegore navedeni odmor omogućio.

U dnevniku je Zoran Šprajc ustao protiv toga rekavši:

Sa nestrpljenjem očekujemo kakvo sudačko priopćenje kojim će se pozivati na neovisnost pravosuđa i prozvati nas zbog pritiska na pravosuđe. Pa im odmah priznajemo, da – vršimo pritisak na pravosuđe, ali neka ne brinu, jer je očito pritisak podzemlja i osuđenih ubojica – veći.

Tužan je dan kada se na ovaj način moraju rješavati više nego očigledne nepravde. Zorane, totalni respect!

Misao dana:
I think of a hero as someone who understands the degree of responsibility that comes with his freedom.

12 replies on “Šprajc je uzvinkuo “Car je gol!” (i to u dnevniku)”

Traba njega pribit naopako na kriz nasred rive da se jednom za svagda obznani da smece spada na odlagalista a ne u restorane

Pohvale osim Šprajca zaslužuje i HRT. Sjetimo se devedesetih kada se HRT opravdano napadalo zbog služenja HDZ-u. Pojedinci su tada isticali neke dobre strane HRT-a u odnosu na strane televizijske kuće. Danas, kada imamo Novu i RTL zaključujem da su bili u pravu. Dnevnik Nove TV je katastrofa, za što su odgovorni i novinari koji ga rade. Što se RTL-a tiče, imaju jedino Knjaza. Daleko od toga da je HRT bez mana, ali da ga nema bacio bih TV kroz prozor što bi vjerojatno bila udarna vijest na Dnevniku Nove TV.

Da parafraziram Orwella i onu tužnu bajku o svinjama i konjima i revoluciji koja jede vlastitu djecu :”Sve su životinje jednake, samo su neke jednakije”
A ova životinja koja hladnokrvo ubija dečka od 19.godina (koji je i prema Zakonu o sudovima za mladež mlađi punoljetnik) fakat zaslužuje odmor od zatvora.A sudac Milanović zaslužuje jedno “rukovanje” i to onakvo kakvog je sam definirao u svojoj presudi u kojoj oslobađa onu gospićku životinju.Koja je jednakija od nas svih, skupa s ovim ubojicom na odmoru.
Šprajcu svaka čast, nije on samo monotono nabrajalo vijesti, on je car;)

Nije prvi put da se ubojice puštaju na odmor ili nešto slično – i Srđana Mlađana pustili su na odmor za vikend. Odmah je počinio još jedno ubojstvo, iako je preporuka bila da ga se nikako ne pušta na slobodu…

Najgore mi je ipak to što će se negdje u nekom sumanutom zakonu ili nekakvom pravilniku naći opravdanje za ovakav postupak. Pravo u nas ipak ima vrlo malo dodirnih točaka s pravdom ili moralom.

Ma, ono sto je najstrašnije je činjenica da je ovaj ludi čovjek sa sudačkom mantijom vrlo vjerojatno zaista postupio po zakonu, odnosno da nas zakon stvarno dopusta ovakve besmislice. I umjesto da se bijes javnosti usmjeri na zakone, da se natjera da se zakoni mijenjaju na način da onemoguće ovakvo profaniranje prava i pravde, mi ćemo se (kratkotrajno) obrušiti na ovog suca. A ne treba mijenjat jednog suca, treba mijenjat cijeli sustav: kako zakon, tako i cjelokupni sustav kontrole sudačkih odluka.

@kemik: Teško je smisliti zakone koji se uz malo kreativnosti neće moći izigrati. Suci bi trebali suditi s osjećajem za pravdu i u skladu sa zakonom. Sumnjam da je problem u zakonima iako smatram da su kazne uglavnom preblage.

linč kao onaj u boliviji je jedino rješenje za gamad poput lozine i milanovića…i pop koji je krstio te dvije spodobe iz sotoninog legla bi se trebao objesit za jaja…

Komentar na komentar broj 10 (gdje Ivo komentira kemiku):
U normalnoj zemlji – zakon je zakon. U našoj čita li isti zakon 10 osoba, imati ćemo 10 tumačenja zakona, od kojih je svako slično, ali definitivno nije isto.
Tako da mislim da je stvar u zakonima… a takvi nam nedorečeni zakoni omogućavaju, među inim, da se njihovom “provedbom” NEKAŽNJENO bave poznati “rukovatelji”, pa čak i do te mjere da su “rukovatelji” na istom mjestu nakon već xy skandaloznih odluka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *