Categories
Ekonomija Politika

Demontiranje vanjskog duga (i gospodarskog rasta)

Kako me nije bilo u Zagrebu cijeli niz tema mi je promakao od komentiranja:

  1. Večernji list je objavio tekst o tome zašto je gospodarski rast veći od 5% težak. Kao jedan od problema navode i restriktivne mjere HNBa koje ova provodi kako bi zaštitila tečaj kune (o problemu tečaja kune je govorio i Ljubo Jurčić tvrdeći kako se cementiranjem tečaja kune HNB i država odrekla jednog od najmoćnijih alata za reguliranje tržišta).
  2. Dogodio se i rebalans proračuna. Vlada je (još jednom u jako dugačkom nizu) odbila apsolutno svaki amandman na rebelans proračuna. Meni ovo nije jasno jer ne vjerujem da od 150 zastupnika u saboru nema niti jednog jedinog mudrog amandmana.
  3. Split je dobio novog gradonačelnika, a koji je još nekoliko dana ranije (baš kao i Sanader) uvjeravao sve okupljene da ostaje gradonačelnik. Sigurno je pao neki dogovor.
  4. Sanaderov spin oko akcije Maestro ne samo da se otopio u smislu optužbi koje se pojedincima mogu zalijepiti (Gotovac je najbolji od svih, čovjeku jeUskok u akciji koja je koštala oko 10 milijuna kuna uspjela dokazati da je dobio peku – uvijek volim vidjeti kada su moji porezni novci mudro utrošeni). Eh, i javnost misli da je to samo predizborna fora, a ne dostignuće ove vlade.
  5. Troškovi arheoloških iskopavanja HACa su narasli u mandatu ove vlade 14 puta. Supruga premijera Sanadera je arheolog. What a coincidence!
  6. Antun Novalić, lokalni Osiječki tajkun pravomoćno je oslobođen optužbe za gospodarski kriminal. Od svih tajkuna nijedan “veliki” nije završio iza brave (barem ne permanentno), podsjećam na riječi kardinala Bozanića: “Na djelu je grijeh struktura što su ga omogućili zakoni protivni čovjeku”.
  7. Vlada je izdala nove obveznice u vrijednosti od 3 milijarde kuna. Po tom istom PRu, vlada je smanjila svoj vanjski dug za nekih 7.5 milijardi u svome mandatu što oni valjda misle da je neki uspjeh. Podsjećam da država ima registrirani deficit svake godine, deficit iznosi nekih 3% (ako im vjerujemo) a prve godine je bio 6%. Ako je veličina državnog proračuna danas nekih 113mlrd kuna, ispada da je novonastalo zaduženje države u protekle četiri godine otprilike 15 milijardi kuna. Dakle država se zadužila za 15 milijardo novih kuna i 7.5 milijardi vanjskog duga zamijenila s unutarnjim dugom. Sada bih podsjetio na video s Jandrokovićem u Nedjeljom u 2 (jest da je sredina tjedna ali se svi zajedno možemo nasmijati), u tom videu imamo trenutak kada Sanader govori u Saboru i kaže kako je privatni i javni dug u malenoj državi poput Hrvatske jedno te isto. Ja bih na to dodao, da u malenoj državi poput naše izjednačio i unutarnji dug i vanjski dug. U prvom bulletu ovog teksta piše da su restriktivne mjere HNBa s visokim rezervacijama rezultirale i većom cijenom kapitala. Taj kapital netko treba platiti i unatoč tome što je tržište fondova i banaka (koje moraju imati rezerve) likvidno, svejedno tvrdim da se taj kapital mogao prikupiti drugdje jeftinije.
  8. Boris Mikšić, ridikul hrvatske visoke politike odlučio je da želi još jedno šamaranje i povlaćenje po novinama.
  9. Državno odvjetništvo je odbacilo prijave za sumnjve rabote u “Viktoru Lencu”, za razliku od primjerice Brodosplita – čini se kako su u Lencu ipak bili samo nesposobni ali ne i lopovi.
  10. Martina Dalić, moja omiljena ekonomistica, izjavila je u Nacionalu da vlada nema “miljenike među poduzetnicima”. Ovo je zanimljivo jer sam se odmah podsjetio na priču s recikliranjem PET boca koju je misteriozno dobila tvrtka koja je sagradila cijeli pogon samo za ovu namjenu na tržištu koje dosada nije uopće postojalo. Eh, da je i meni malo takve poduzetničke sreće.

Ljubo Jurčić je (očekivano) jučer postao kandidat SDPa za hrvatskog premijera; u posljednjih nekoliko dana krenula je mala i ničime izazvana medijska ofenziva demontiranja Jurčića s te pozicije. Argumenti su razni, od toga da Jurčić nije političar (što mu je vrlo nedavno bila velika prednost), preko toga da je Milanović daleko bolji izbor (iako Milanović nije zasada imao nijedan “public office”), pa do klasične HDZ spike o tome kako je Jurčić nedokazani kadar (u odnosu na koga?). Zanimljivo mi je čitati novinarske uratke danas i prije tri mjeseca jer kroz njih vidite dvoličnost i nekonzistentnost u pisanju. Nije mi jasno koji je argument prije tri mjeseca mogao biti vrijedan, a danas to više nije. To je ukratko i jedan od najvećih problema naše politike – kratkoročni interesi, a mediji čini se nisu u stanju podržati ništa što bi se duže zadržalo.

U svakome slučaju, Zoran Milanović je održao svoje predizborno obećanje i sada je na njemu (i Jurčiću) da snose posljedice svojih odluka.

Mi Hrvati smo čudni narod, baš kao što je svatko od nas najbolji trener ili nogometni izbornik, čini se da je svatko od nas spreman biti i premijer. Pitam se kako smo samo došli do te ideje? (doduše, gledajući ovu našu vladu čini mi se da vidim izvor)

Misao dana:
I think there is a good reason why the propaganda system works that way. It recognizes that the public will not support the actual policies. Therefore it is important to prevent any knowledge or understanding of them.

9 replies on “Demontiranje vanjskog duga (i gospodarskog rasta)”

Samo komentar sto se tice Lenca. Nesposobnost je bila sigurno prisutna ali je lopovluk rulao. Vrhonik nije jedini krivac za to , ali se ostala imena ne povlace po novinama , a i spomenuti je prebacio “svoj” kapital na ime zene/kceri(?) , pa je i to gotova prica.

što se tice Sanaderove zene pouzdano znam kako ona trenutacno suvereno vlada arheologijom u Hrvatskoj i nista, al ama bas nista se ne moze napraviti mimo nje, stoga je i Split dobio novce za muzej koji uopce nema prostor, odnosno nisu regulirani vlasnicki odnosi

Kad smo već kod Novalića, vidim da ti je promakla vijest koja je četiri dana starija od ove koju navodiš.
Novalić osuđen na 2,5 godine zatvora
@Brodo, Pa što ako je svoj kapital Vrhovnik upisao na suprugu i kćer? Istraga je utvrdila da ga je zakonito stekao, pa država ionako nema pravo na to.
Zaboravlja se da je Lenac godinama uspješno poslovao i da je isplaćivao dobit, a jednako se zaboravlja da su vlasnici (među kojima je i Vrhovnik) kažnjeni za svoj poslovni neuspjeh gubitkom svih dionica, što je gubitak koji se mjeri stotinama milijuna kuna.

Lijepota događanja u HR. Nije problem LENAC problem je neiskoristiti daljanja otuđenja u LENCU gdje SINDIKATI SA VELEBNIM SANADEROM moraju ušičariti još koju kinutu dok se može. NAKARADE U SAMOME SISTEMU nebi trebalo osudii jer vrli vrag nezna što se događa iza velikih ministara. IDEMO DALJE…………………….

Je je sto se tice Lenca , stvar je u tome da Lenac nikad nije prestao generirati lovu cak ni za vrijeme najcrnjeg stecaja i to veliku lovu, a sto je istraga utvrdila i onako ne vrijedi kca jer bi ostatak monstruma isplivao da se zbilja istrazivalo i vjerojatno bi isplivala jos koja kuna.

@ bijesdrugi – sve je to lipo ili krasno, kad nebi znali da je to predizborni potez, moja majka bi trebala slijedeće godine u mirovinu nakon 40 godina radnog staža te bi zahvaljujući važećem zakonu trebala dobiti 2100 kuna mirovine što je nekih 35% od sadašnjih primanja, pitam se koliko će njoj pomoći taj famozni dodatak

Dok god ove budale od vlade djele packe njihovi kooperanti (sindikati)i dalje melju novac na račun naroda dok sanader i dalje prodaje demokraciju od papira.

@šibenski konobar – i što sad da država napravi za tvoju mame (i sve druge penzionere)? Uzme svima nama koji radimo zdravstveno i preusmjeri to na mirovine? Naštampa novac za mirovine? Ili?

Neku odgovornost za starost moraju imati i sami pojedinici, ne možeš prvesti život trošeći i onda kad više ne možeš raditi sjesti na stolicu i zavapiti prema državi “ja hoću novac”.

Budi realan….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *