Categories
Priroda i društvo Video

Ideje koje vrijedi širiti

(Za promjenu) ovo nije tekst o politici i nisam siguran hoću li uspjeti napisati ono o čemu u stvari razmišljam. Znate li onaj osjećaj kada se vozite žičarom, ili idete uzbrdo/nizbrdo automobilom i onda odjednom vam pukne u ušima? Ja (iz nekog čudnog razloga) volim kada se to dogodi, no još više volim kada vidim nešto totalno novo, nešto što me “smrda” u glavi i kada mi u glavi kvrcne i odjednom je horizont malo dalje, slika je malo veća i oštrija, problem je jasan a rješenje očigledno. Najbolja prezentacija na svijetu “Shift happens“, je jedna od takvih ideja koja mi je kvrcnula. Ponekad neke stvari ne možete vidjeti jer su prevelike, a iz istog razloga Englesku ne možete vidjeti iz Londona. Što ako? Paradigm shift – u nedostatku adekvatnog prijevoda, je osjećaj kojeg tražim.

Jedno od mjesta na kojem možete pronaći brdo takvih situacija je i TED (o kojem sam već ranije pisao), a ovo je jedna od prezentacija koju je Seth Godin održao 2003 godine (a na istome mjestu možete pronaći desetine takvih).

Misao dana:
Lucy: This is our last game of the season. Let’s win it!
Charlie Brown: Okay. Get out there and play your best.
Lucy: You always have to say something sarcastic, don’t you?

2 replies on “Ideje koje vrijedi širiti”

Bok, pronašla sam ovaj sajt u potrazi za tekstovima o Springsteenu na hrvatskom jeziku. I kad tamo, upecala nešto totalno stoto, ali ne manje zanimljivo. Pošto nisam dio blog zajednice (djelom zbog nedostatka vremena, dijelom zbog stava da ne treba slobodno vrijeme provoditi sa strojem), nisam znala da postoji ovako dobar politički blog… jako dobra razmišljanja o Zoranu Milanoviću, hvala Bogu što je pobijedio, iskreno se nadam da će dovesti do nekih promjena. Pada mi na pamet stih Billyja Joe Shavera iz pjesma Good News Blues: “Politicians they promised you whiskey/Wont’ even give you a beer”. E pa nadam se da će nam Milanović dati koje pivce…

Ha, još jednom Springsteen na tvojem blogu, ovaj put Muder Incorporated, iz 2005?? Sorry ako će ovo izgledati kao spam, no morala sam napisati još jedan komentarčić. Naime, jel’ ti inače slušaš njegovu muziku? Meni je postao totalna ikona od kad se politčki bio angažirao u Kerryjevoj kandidaturi, te pokrenuo turneju Vote For Change. Iako mislim da bi osobe njegovoj utjecaja trebale biti politički daleko više angažirane, posebice u prosvjećivanju ljudi, jer ljudima očito treba prstom pokazati – ovo vam je bijelo, a ovo crno, ovo je dobro, a ono loše! Ne malo puta smo se uvjerili u ljudsku glupost na ovdašnjim prostorima… mislim, nakon svega kaj smo prošli, 50% Hrvata i dalje daje glas HDZ-u? Tko je tu lud??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *