Categories
Politika

SDP konvencija, što ako?

Glasanje u drugome krugu još nije počelo, kutije još nisu na biračkim mjestima (kojih ima 12) i ekipa se povukla u šator i manje neformalne grupice. Ono što se sada događa je regrupiranje snaga, dakle prvenstveno se mora vidjeti koji tabor će glasati za koga jer je važno da se večeras dobije predsjednik i kada bi glasači određenog kandidata odlučili napustiti konvenciju (a vi pogodite delegati kojeg kandidata bi to bili u stanju učiniti) tada bi postojala opasnost da se u drugome krugu ne dobije tražena brojka od 769 glasova koliko je potrebno za pobjednika. Ako bi se to desilo, konvencija se prekida na rok od 40 dana i potom se ponavlja, s time da se kandidati istaknuti na ovoj konvenciji više ne mogu kandidirati.

Primjerice, čini se kako je zagrebački gradonačlenik odlučio svoju naklonost pružiti Željki Antunović. Željka i Milan imaju povijest nesuglasica koji su kulminirali tijekom 2005 godine i potiho se vode odonda (a vjerujem da bi se dosta toga moglo iščitati i u intervjuima u posljednjih nekoliko tjedana), no unatoč tome u novonastaloj situaciji čini se kako će se prikloniti Željki Antunović kako bi se osigurao kontinuitet stranke (ili barem nešto najbliže kontinuitetu).

Glasači Tonina Picule bi se mogli pojaviti kao presudni, sa svega stotinu i osamdesetak glasova koji nedostaju Milanoviću oni se čine kao idealni izbor – no upravo radi tog kontinuiteta koji se najviše poistovjećivao s Toninom Piculom (za kojeg su neki rekli da je Račan poslije Račana, što je i sam Picula nezravno priznao) može biti da će oni radije dati glas Željki Antunović i unatoč tome što je razlika u broju glasova velika, ako se Bandićevi glasači i svega četvrtina Piculinih odredi za Željku tada bi se odnosi snaga u drugome krugu mogli promijeniti.

Dakle, iako se čini da je u ovome času Milanović favorit, to i ne mora biti tako, jer se upravo u ovim neformalnim razgovorima (možda će ih neki nazvati i drugim imenom) možda pokušavaju kreirati drugačiji odnosi i odraditi damage control.

Nije sve kako izgleda. To vam je demokracija na djelu.

p.s. dvije “sidenote” crtice: mala frka je nastala kad su SDPovi delegati otkrili kako catering Majetić koristi meso na čijim je paketima pisalo “Mesnice Fiolić”, Fiolić je za one koji ne znaju poznati HDZov igrač i SDPovcima ovo nikako nije dobro sjelo (iako je roštilj bio sasvim ok) – isto tako je činjenica da se pazilo da se koriste hrvatski proizvodi za hranu i piće i jedini izuzetak tome su Nescafe aparati za kavu. Druga crtica se odnosi na muzički intermezzo, dakle muzika koja se pušta u pauzama i za vrijeme glasanja i zasada su dominirali Dire straitsi a sada se vrti Joe Cocker

10 replies on “SDP konvencija, što ako?”

Slažem se s analizom.
Milanović bi predstavljao određeni “rupture” (da posudim izraz od Sarkozy-a ;-) s prošlošću.
Njegov izbor bi definitivno unio novu dinamiku u izbore i njihovu predigru i ukoliko bi on odigrao pametno (u komentaru na prethodni post je to vuk lijepo rekao :I onda da nakon pobjede na pametuje i da se ne pokušava nametnuti kao ultimativni vođa već da u javnosti glumi jakog predsjednika) to bi možda i bilo pozitivno za SDP (za Hrvatsku bi svakako bilo pozitivno – da narod vidi da se “stare elite” polako počinju smjenjivati).
A što će stara garda na to … E to je million dollar question ;-)

Nekako mi to sve dugo traje…
Već je 18 sati, a novih vijesti o drugom krugu još nema. I Picula i Bandić odbili su podržati jednog kandidata u drugom krugu. Ne usude se. Izgleda da će zagrepčani ipak otšetati prije glasanja. Mnogi delegati su iz daleka, bez smještaja u Zagrebu i mogli bi otići prije odluke. Iako zvuči banalno, ali takav je život, biće “zanimljivo” vidjeti koliko će ih glasati u drugom krugu.
Milanovićeva pobjeda (rekao bih 75% vjerovatna) zaoštriće sukob sa Bandićem, marginalizirati će “njegove ljude” na listama za Sabor, i vjerovatno ubrzati njegov razlaz sa SDP-om.
I time osigurati pobjedu Sanadera.

neformalne instrukcije Bandića su da podrži Antunovićku

glasanje traje (statutom je određeno da traje 2 sata i to je jednostavno tako, imaš 1537 delegata na 12 glasačkih mjesta, to ti je 130 po glasačkom mjestu ili cca. minutu po osobi što je realna brojka)

drugi krug i rezultati su se čekali jer su odmah printali glasačke listiće za drugi krug; u brojanju glasova je sudjelovalo 26 ljudi i svi su morali potpisati zapisnik i izjaviti prigovor (prigovora nije bilo)

ide to svojim tokom i mislim da je s pozicije organizacije stvar doista vrlo dobro i iznimno transparentno posložena

ovo je sada odlučujuće za budućnost svih nas…ako pobjedi Milanović (se sjećate one tekem vaterpolo je bio mislim u pitanju…Delić se derao “Milanović…, Milanović…, Milanović…” i SDP je prvak svijeta ) pobjedila je mladost…a mladost je nada…mada je Antunovićka kao jedina političarka koja je u Migu-21 letila brže od zvuka stvarno puno bolji izbor od Milana…

mrak, možda sebi previše dopuštam :-), ali volio bih znati koji je tvoj favorit između Antunovićke i Milanovića ?
Doduše, to bi vjerojatno zahtijevalo cijeli post, al’ kad si već komentator on the spot, mislim se ja, što da ne (ko pita, ne skita ;-).
Mislim da smo u komentarima donekle razradili pro i contra za oboje kandidata i čini mi se da će presudna biti reakcija članstva. A kako si na licu mjesta pretpostavljam da si u razgovorima stekao određene dojmove.
Podijeli ;-)

Pa i ako Bandić sa svojima napusti konvenciju to neće biti loše za SDP. To će značiti da će za 40 dana Komadina preuzeti SDP sa plebiscitarnom potporom. Ako je na to računao kada je odbio kandidaturu onda je zaslužio Račanovu poziciju kao najbolji politički strateg.

nije još, čekamo Josipa Leku da s rezultatima izađe van

u zadnjem krugu je došao na pozornicu i objavljivao rezultate na način na koji ovi u Big Brotheru obznanjuju tko izlazi van, praktički do zadnjeg časa nisi znao tko je prošao u drugi krug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *