Categories
Politika

SDP konvencija, evo kandidata

Radno predsjedništvo konvencije se sakuplja na pozornici i delegati polako zauzimaju mjesta. U dvorani polako postaje napeto. Kamermani su se sakupili u podnožju pozornice i čekaju da predsjednik izborne komisije Josip Leko donese rezultate prvog kruga glasanja.

Kao što sam napisao ranije, nitko ne očekuje pobjedu u prvome krugu i sva je šansa da ćemo se ovdje zadržati još nekoliko sati, no isto tako sve se skupa može dovršiti u slijedećih nekoliko minuta.

Ekipa iz pirotehnike Mirnovec je zasjela oko svojih topova za konfete, vidjeti ćemo hoće li ih iskoristiti sada ili kasnije večeras.

Ovo se malo odužilo i postaje napeto kao u tvornici tregera. Kandidati su totalno okruženi novinarima i s nervoznim pogledima se osvrću u smjeru sobe u kojoj je izborna komisija…

Evo imena kandidata koji su ušli u drugi krug:

  1. Željka Antunović (381 glas)
  2. Zoran Milanović (592 glas)

Malo više detalja za koju minutu.

Razmislite, što to znači za preostale kandidate? Što to znači za SDP?

Update:
Milan Bandić osvojio je svega 313 glasova što otprilike odgovara snazi zagrebačke organizacije, Tonino Picula osvojio je 248 glasova. Ako je vjerovati ovim rezultatima i ako uzmemo u obzir da će se glasači Tonina Picule prikloniti Zoranu Milanoviću čini se izvjesnim da će do večeras Zoran Milanović biti novi predsjednik SDPa.

U ovome času priprema se drugi krug glasovanja koji će ponovno trajati dva sata, potom ide prebrojavanje i negdje oko 21h mogli bi imati predsjednika ili predsjednicu SDPa.

13 replies on “SDP konvencija, evo kandidata”

Očekivano, stari prdonje su glasali za Antunovićku, pametnija struja za Milanovića. Nek je Bandić pao, svakako je na početku rekao da ga ne zanima mjesto predsjednika SDPa, ali su ga uspjeli “nagovoriti”.
Odlično praćenje konvencije Mračni :D

b

znaci da su delegati pametni,da kuze da s Bandicem stranka vise gubi nego dobiva,da trebaju ili svjezu krv (citaj Milanovica) ili nekoga tko ne radi podjele u SDP-u

Bandić – prvi poraz !!! Od sada za njega – it will be ALL DOWNHILL :-))))

A drugi krug će biti zanimljiv. Milanović mi nije baš “sjeo” (mislim, je mlad i pametan, ali nisam baš čuo neke briljantne policy proposals) tako da sam ja nekako bio za “provjereni kadar” (koji opet ima svojih problema :-).

Upsros velikoj premoći Milanovića u prvom krugu, mislim da je stvar još uvijek daleko od gotove !!!

juhuuu! bandidos nam je i dalje gradonačelnik! nemrem vjerovat da se veselim ovome ..
super ti je ovo javljanje from d fejs of d plejs :)

Ni meni Milanović nije “sjeo”, ali za SDP bi bilo bolje da on pobjedi jer bi mogao donijeti više glasova nezavisnog glasačkog tijela. I onda da nakon pobjede na pametuje i da se ne pokušava nametnuti kao ultimativni vođa već da u javnosti glumi jakog predsjednika (jer naša javnost voli jake osobnosti), ali da unutar SDP-a djeluje samo kao dio tima.

Ako pobijedi Zoran, veliki sukobi slijede u SDP-u. Neće se partijci predati tako lagano…

Tako nešto sam si i mislio. Doduše očekivao sam ipak da će Picula proći bolje od Bandića, ali pošto Piculu vidim puno više i u okolnostima običnijim od onih televizijskih to je valjda subjektivno.

Iako je po ovim brojkama vjerojatnije da će Milanović biti novi šef, on ipak unosi određenu svježinu koju će oni navikli na rutinu vjerojatno nazvati talasanjem pa to može dovesti do štetnih nesuglasica pred izbore. S druge strane, to može biti dobro (odnosno, loše po HDZ) jer HDZ dobiva novi SDP s kojime se treba boriti, pa im stara retorika neće prolaziti i izbori za sabor će svakako biti zanimljiviji. Biti će zanimljivo vidjeti ankete o popularnosti stranaka za par dana.

U Gorici, vjerujem da će ovakav rezultat koaliciju održati stabilnom jer pretpostavljam da će Picula ostati na razini obaveza kakve ima i sada, pa neće odustati od funkcije gradonačelnika.

Naravno da nije gotovo, pitanje je za koga će glasati ekipica koja je glasala za Bandi(ti)ća i Piculu….
Moj “glas” ide Milanoviću, Antunovićka mi je nesposobna

b

i ja mislim da bi piculini glasači mogli biti više na strani željke a. iako milanović zasad zaista ima značajnu prednost.
vrlo su ti dobri izvještaji.

Bandić je dobio značajno manje glasova nego što je njegova ekipa osobno poslala delegata na konvenciju. Zagreb je imao preko 380 delegata (npr. Sesvete 44, što je više nego Split i Rijeka zajedno), a Bandić je osvojio samo 313 glasova. Kad se uzme u obzir da u ostatku Hrvatske postoji bar stotinjak ljudi koji su mu dali glas ispada da je od 380 osvojio oko 210 glasova. A to su glasali delegati koje su njegova tajnica, Ljuština i ekipa pomno birali da im ne promakne neki koji nije za Milana. Pri javnom glasanju na GO SDP Zagreb i po mjesnim organizacijama jednoumlje, a na konvenciji gdje se tajno glasa debakl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *