Categories
Politika

SDP konvencija, počelo je počelo

Predstavili su se kandidati. Prvo je govorila Željka Antunović koja je imala pripremljeni govor, potom su govorili Milan Bandić i Zoran Milanović. Bandić je bio vrlo direktan, upozorio na svoja postignuća u Zagrebu, osvrnuo se na Zagrepčanku, izgovorio kako je stisnuo ruku svakom trećem zagrepčanu i osobno osnovao svaki od 212 lokalnih organizacija ogranaka SDPa. Bandić je govorio direktno, spomenuo je crne rupe SDPa misleći pritom na dijelove zemlje u kojima SDPa uopće nema. Jasno je naglasio da sutra daje ostavku na mjesto gradonačelnika ako dobije izbore te je na kraju izborio gromoglasni pljesak.

Milanović je također govorio iz glave te na kraju zaradio gromoglasni pljesak koji je sasvim sigurno nadjačao i onaj Željke Antunović i Milana Bandića. Picula je održao vrlo dobar govor s nekoliko doista sjajnih rečenica no njega rijetko tko smatra favoritom.

Nakon što sam odslušao sva četiri govora moram primjetiti kako snaga pljeska nije ovisila o kvaliteti govora (po meni najbolji govor je odradio Bandić), pitam se da li je inzistiranjem na neumornom radu i tražeći odgovornost koordinatora i lokalnih organizacija Bandić u stvari preplašio kandidate delegate?

Isto tako, govori su (barem subliminalno) imali nekoliko pogrešaka. Željka Antunović je pokušala reći kako od početka podržava Ljubu Jurčića, dok je Milan Bandić istakao snagu i demokratski standard koji su generirala predstavljanja u stranci. Činjenica je da niti Željka nije od početka podržavala Ljubu niti je Bandić htio sučeljavanja.

Jedan od delegata s kojime sam pričao, spomenuo mi je i cijelu problematiku Ljube Jurčića jer je on od medija nametnuta tema i što ako Ljubo odustane, pogazi ga tramvaj ili pak u slijedećih nekoliko mjeseci iziđe novi SDPovac s možda i boljim programom? Koliko je god ta tema nevjerojatna, činjenica je da bi delegati morali birati predsjednika/predsjednicu koja će osigurati funkcioniranje i daljnje snaženje stranke te pobjedu na izborima.

U ovome času je počelo glasovanje, na konvenciji je 1537 kandidata što znači da je potrebno 769 glasova kako bi dobili pobjednika u prvome krugu (što se ne očekuje). Glasanje je počelo u 13:30 i traje do 15:30, potom ide prebrojavanje objava rezultata i drugi krug.

Glasački listići su izrađeni sa zaštitnim elementima, a neposredno prije glasanja delegati se moraju identificirati. Glasanje je tajno a ispunjeni glasovi se stavljaju u prozirne glasačke kutije. U prostor izborne komisije mogu ući isključivo njezini članovi.

Catering radi svoje i paralelno s glasanjem servira se i ručak (vrlo, vrlo solidan – catering Majetić :).

2 replies on “SDP konvencija, počelo je počelo”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *