Categories
Business

Pliva

PlivaJučer navečer sam naletio na donekle zakopani tekst na večernjakovom web siteu.

Naime ispada kako je troškove preuzimanja i integracije Plive u Barrov sustav platila Pliva u cijelosti, a taj trošak je fantastičnih 112mil USD (dakle oko 700mil kuna).

Impresivna brojka, nema što. U Večernjakovom tekstu se nadalje kaže kako je:

Ne navodeći pojedinosti, uprava Plive odgovorila je da se izvanredni troškovi vezani uz preuzimanje odnose na savjete vanjskih konzultanata i opcijske dionice direktora!

Ova brojka predstavlja oko 5% ukupne vrijednosti transakcije i koliko se ja razumijem u priču, ako kažemo da je cijena jednog dana profesionalnog konzultanta oko 1.000eur, tada ispada da su ovi u Zagrebu utrošili impresivnih 90.000 dana ili 246 čovjek/godina. U ovoj brojci nema nikakve logike i ona samo znači da Barr povlači novac kako bi pokrio troškove kupnje.

Ovo je (barem meni), jedna od najružnijih vijesti u proteklom razdoblju.

Misao dana:
Monsters are real, and ghosts are real too. They live inside us, and sometimes, they win.

8 replies on “Pliva”

mozda Pliva bude nesto kao hrvatski Enron; dijele se bonusi, placaju se konzultanti… ;-)

moon,
ovo nije predmet transfer pricinga jer je specificirano na što se taj trošak odnosi a to su troškovi integracije, konzultacije i managerskih naknada

to je, ako se mene pita, račun iz verone koji nam je nedostajao

stvar je samo kome se pripisuje trosak, ako ide americkoj firmi onda je porez u USA, ako ide Plivi onda je HR porez koji je nizi…p.s. za talijanski porezni zakon ne znam, haha…a i opera kosta, zar ne? :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *