Categories
Blog

Novi blogeri Anita Malenica i Krešimir Mišak

Blog.hr ima dvije nove prinove u blogerskim vodama. Prva nova blogerica je Anita Malenica koja će, kako sam PR kaže “pokušati, iz svoga kuta, argumentirano i činjenično, kritizirati društvene i političke fenomene i ponašanja. Blog je zamišljen kao ring u kojem će se sučeljavati stajališta kloneći se diskvalifikacija i uvreda, ali poštujući raznolikost.”

Drugi novi blog je onaj Krešimira Mišaka, čovjeka koji je mastermind iza emisije “Na rubu znanosti” i cijelog niza drugih sličnih projekata. “Na blogu će se objavljivati materijali koji se ne mogu pronaći u drugim medijima, a najavljeni su i filmovi te članci i fotografije s rubnoznanstvenom tematikom.” Krešimir Mišak je inače vrlo poznati voditelj i dok moram priznati da nisam pogledao puno emisija koje je on vodio, činjenica je kako je u tim nekim čudnovatim terminima u kojima pokazuju njegove uratke nagruvati gledanost i pritom kreirati cijelu hrpu sljedbenika. Definitivni dokaz Krepine popularnosti je i kada vas počnu slikati Glorijini fotografi vjerno bilježeći gdje se nalazite – što se njemu navodno dogodilo.
Oba bloga imaju vizuale Večernjeg lista (i dok mi je za Anitu Malenicu jasno zašto, budući da je Večernjakova novinarka, nisam znao da je i Mišak dio Večernjakovog tima). Anita Malenica je veteran Večernjakovog pogona, a u prvi plan je iskočila tijekom afere Verona kada je bila egzekutor plana kojim se navodno razotkrio plan po kojem bi SDP trebao dobiti proviziju za prodaju Plive. Čisto da pojasnim, SDP je oporbena stranka koja definitivno nije u poziciji vlasti, a Actavis je dolazio s Islanda, zemlje u kojoj je korupcija (a provizija za Plivu bi išla u tu skupinu prihoda) totalno nepoznati pojam (bacite pogled na relevantne ljestvice korumpiranosti i Island je na prvome mjestu).

Zanimljivo je da se za oba bloga obećava interaktivnost s čitateljima, što valjda znači da je ekipa skužila komentare (koji doduše postoje i na Večernjem, no tamo služe očigledno u neke druge svrhe). Anita i Krešimir: Dobrodošli!
Sve u svemu sjajni potez Večernjeg, ali i hats_down blog.hr-u koji ih je pridobio na svoje stranice.

Misao dana:
If you go to one demonstration and then go home, that’s something, but the people in power can live with that. What they can’t live with is sustained pressure that keeps building, organisations that keep doing things, people that keep learning lessons from the last time and doing it better the next time.

12 replies on “Novi blogeri Anita Malenica i Krešimir Mišak”

Dobri bi to mogli biti i zanimljivi blogovi (posebno se veselim Mišaku) ako sve ne ispadne po sistemu ”patak dobio zadatak”. Mene i dalje ostavlja zbunjenom zašto kolumne dobrih autora u mainstreamu ne ostanu dobre kolumne, a blog kao forma živi svoj život. Iskreno, na dobru kolumnu ja nemam što koncizno i smisleno komentirati i čak ne vidim potrebe da mogućnost komentiranja uvijek bude dostupna. Polemiziranje s Malenicom putem komentara – da vidim i to, ovisi koliko će žena imati vremena i živaca. Morati će se u početku boriti sa sumnjama svojih čitatelja u vlastitu vjerodostojnost (a sudim prema sebi jer su mi osobno simpatičniji dobri blogeri koji se za čitateljstvo bore sami i na svoj način, kao i dobri novinari koji se dokazuju kroz novine uz svu neminovnu sputanost). Još jedna komponenta bloga, kojoj ja u početku uopće nisam pridavala pažnju i potpuno mi je bila nebitna, pa stoga tek sada možda bolje uočavam njezinu bitnost: društveno povezivanje, stvaranje svojevrsne zajednice ljudi sličnih interesa. Baš to blog čini zasebnom formom pisanja. Koliko to Malenici i Mišaku treba ili je uopće moguće, vidjeti ćemo.

Kak to mislis da ih je blog-hr “pridobio”? Pa VL ih je angazirao i platio da pisu. Hm, se to kaze pridobio ili kupio? :-)

zombix,
pa pridobio ih je blog.hr, zar ne? mora postojati neki aranžman temeljem kojega blog pišu upravo tamo a ne na typepadu ili blogeru ili mojblogu ili…

inače, da li je netko osim mene uočio čudnovatu upotrebu interpunkcija u tekstovima anite malenice?

po alexi, blog.hr je posjećeniji od večernjeg, ali svejedno, obzirom na ono što je darius rekao zombixu, pišem im plus, to će biti zanimljiva suradnja, a vjerojatno će natjerati i druge mainstream medije u tom smjeru. vani su inače takvi blogovi na matičnim siteovima, ide se na rast broja čitatelja, pa je i ovo i s te strane vrijedno pažnje, možda će večernji kupiti blog.hr

“a provizija za Plivu bi išla u tu skupinu prihoda” misliš rashoda?

Čak i u našem zakonu imaš tu mogućnost. Pogledaj čl. 7 st1. toč. 10 Zakona o porezu na dobit:

“(1) Porezna osnovica iz članka 5. ovoga Zakona povećava se:
…..
10. za povlastice i druge oblike imovinskih koristi danih
fizičkim ili pravnim osobama da nastane, odnosno ne
nastane određeni događaj, tj. da se određena radnja
obavi, primjerice, bolje ili brže nego inače ili da se
propusti obaviti,”

RRiF-ov kontni plan ima konto koji se zove: Troškovi danih koristi i provizija.

Jest da su porezno nepriznati, ali su tu i nisu ilegalni niti se to smatra korupcijom. Koja je ona fina riječ? Lobiranje?

novac,
provizija bi SDPu išla u prihode, a Plivi/Barr-u u rashode; sorry ako nisam bio jasan

sadistico
(lijepo vidjeti da me i ti čitaš), kada sam napisao pridobiti, mislio sam na kombinaciju u kojoj je blog.hr uspio dogovoriti da novopečeni blogeri i blogerice blogaju upravo kod njih; to je sasvim sigurno dobar dogovor i zato im treba čestitati

Vidjet ćemo da li su zaslužili toliku pompu koja se stvorila oko njih… dajmo im malo vremena pa ćemo vidjeti da li je to dobitak za sve nas ili samo još dva nova blogera više ili manje….

“Zvijezde(?)” kao blogeri…

Eto što me dočekalo kada sam se vratio s produženog vikenda – prva očita i medijski eksponirana integracija blog sadržaja u onlajn izdanje tradicionalnog medija. Ne, pritom ne mislim na “zvijezde” koje su postali “blogeri”,…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *