Categories
Edukacija i školstvo

Dragan Primorac, ministar znanosti

Da li ste pročitali interview u Globusu s ministrom Draganom Primorcem? U zaključnoj rečenici on kaže (za premijera); “Kad je ovako veliki projekt posrijedi, jasno je da bez odluke i podrške premijera nema šanse da uspijemo”. Idolopoklonstvo se u Bibliji smatra grijehom, a u politici postoji grublji i daleko nepristojniji termin. Sva sreća da imamo tako sposobnog premijera, ako nam već ministri nisu takvi.

5 replies on “Dragan Primorac, ministar znanosti”

Sve detalje i linkove možete naći na :
http://hr.wikipedia.org/wiki/Dragan_Primorac

Doc. dr. sc. Dragan Primorac (7. lipnja 1965.), hrvatski je liječnik, genetičar i političar. Aktualni je ministar znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Prema dostupnim podatcima najcitiraniji je Hrvatski znanstvenik, koji živi u Hrvatskoj u dobi do 42 godine iz područja biomedicine i zdravstva!

Školovanje i usavršavanje
Diplomirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Studij u Splitu 1991. godine. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Osteogenesis imperfecta kao posljedica pogreške u obradi glasničke RNA“ obranio 1997. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalist je pedijatar i stalni sudski vještak. Kao „postdoctoral fellow“, a potom i kao „instructor“, radio više godina na University of Connecticut, Medical School, Farmington, SAD. Stručno se usavršavao pri Connecticut State Police Forensic Science Laboratory, Meriden, SAD, Armed Forces Institute of Pathology (AFIP), Rockville, SAD, Analytical Genetic Testing Center, Denver, SAD, University hospital St. Christopher’s, Allegheny University, Philadelphia, SAD i Roche Molecular Systems, Alameda, SAD.

Sudjelovanje u radu društava i udruga
Član je Hrvatskog društva za humanu genetiku, Hrvatske udruge Osteogenesis Imperfecta, Američke akademije za sudsku medicinu i Američkog društva za humanu genetiku. Dobitnik je niza međunarodnih i domaćih priznanja, a među njima i Young Investigator Award (American Society for Bone and Mineral Research), Michael Geisman Fellowship Award (Osteogenesis Imperfecta Foundation), Nagrade grada Splita koju dijeli s prof.dr. Šimunom Anđelinovićem te Nagrade za životno djelo Instituta za forenzičke znanosti, Sveučilišta New Haven za doprinos razvoju forenzičkih znanosti.

Znanstveni rad
Autor je 70-tak znanstvenih radova i kongresnih priopćenja od kojih su 43 zastupljena u CC-u (Current Contents) i SCI-ju (Science Citation Index). Kao pozvani predavač sudjelovao je na više od 30 znanstvenih i stručnih skupova. Do sada je citiran oko 600 puta (www.scopus.com). Autor je u više stručnih i nastavnih knjiga u RH, te u dvije knjige objavljene u SAD-u. Sudjelovao je ili sudjeluje u dodiplomskoj nastavi na medicinskim fakultetima u Zagrebu i Splitu, te na znanstvenim i stručnim poslijediplomskim studijima medicinskih fakulteta u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Veroni. Više o njegovim radovima možete saznati u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji CROSBI.

Jedan je od utemeljitelja analize DNA u sudskoj medicini u Republici Hrvatskoj. Suosnivač je Laboratorija za kliničku i sudsku genetiku KB Split, dugogodišnji član Vladinog ureda za poginule i nestale hrvatske branitelje, a do početka mandata ministra bio je član Područnog tehnologijskog vijeća Ministarstva znanosti i tehnologije RH. Dvije je godine bio glavni koordinator međunarodnog projekta u koji je uključeno 6 europskih država s ciljem primjene i analize novih DNA sustava u svrhu identifikacija. Osnivač je američko-europskog kongresa iz kliničke i sudske genetike koji se održava svake 2 godine u Hrvatskoj, a zadnje je četiri godine u svojstvu suorganizatora u rad Kongresa uključena Mayo Clinic, jedna od najprestižnijih američkih bolnica. (do sada je u radu kongresa sudjelovalo oko 1700 znanstvenika iz gotovo 60 država; (www.isabs.hr).

Autor je izvornih rezultata o genetičkom podrijetlu Europljana, a posebno je radio na genetičkom podrijetlu Hrvata te naroda Bosne i Hercegovine. Autor je niza radova iz područja forenzičkih znanosti, populacijske genetike, molekularne genetike skeletnih bolesti u djece itd. O rezultatima njegovog znanstvenog rada priloge su objavljivali: The New York Times, USA Today, Chicago Tribune, Hartford Courant, itd. te televizijske postaje poput NBC, Channel 8 (Connecticut TV Station). Radio je na Klinici za pedijatriju Kliničke bolnice Split te bio dugogodišnji voditelj laboratorija za kliničku i sudsku genetiku KB Split. Radio je i kao ravnatelj Poliklinike „Sveti Duh II“, koja je u većinskom izraelskom vlasništvu. Mentor je pri izradi 5 doktorskih disertacija, 3 magistarska rada i 2 diplomska rada.

Politička karijera
Od 23. prosinca 2003. godine član je Vlade Republike Hrvatske i obnaša dužnost ministra znanosti, obrazovanja i športa.

Anonymus uopće nije anoniman. A podaci o opusu znanstvenika (ili “znanstvenika”) mogu se prikazati ovako i onako. Ovisi što se hoće. Ovdje se hoće ministra prikazati kao vrhunsku facu. Pa onda nije ni čudo što je ministar. Tko bi to drugi, pored ovakvog, i mogao biti.
S druge strane ministar je prepun blefova kao šipak koštica. Od obrazovnog standarda koji se producira da bi se udovoljilčo financijskim potrebama poslušnika, do bolonjskog procesa u kojem se nastava organizira vikendom i u grupama od po par stotina studenata. Ma nemojte, dečki. Hrabrost je sjajna stvar, ali potrebno je i malo pameti.

Ministar Primorac je osoba sklona demagogiji bez nekih konkretnih rezultata. Osnovno i srednje školstvo je u lošem stanju – razredi od po 30-40 učenika! Doduše, to je boljka samostalne Domovine koja po HDZ-u ne treba pametne ljude. Taj gorući problem nitko ne rješava iako se radi o nekvalitetnoj nastavi. No, i takvi studenti dobri su za kojekakva VELEučilišta koja se osnivaju i poo selima, a predaje tko može. Primorac priča svašta, a uglavnom ne ostvaruje ništa. kada tome dodate nastavnike plaćene kao čistaće i njihovu motivaciju tada znate kakakv kaos vlada u obrazovnom sustavu Hrvatske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *