Categories
Politika

Nagovor na POLLitiku

Pozivam sve da od današnjeg dana u popis siteova za dnevni obilazak svakako uvrste i POLLitika.com. Evo i zašto:

Pollitika.com - Politika je previše ozbiljna stvar da bi je prepustili političarima.Svi mi živimo u ovoj zemlji i u manjoj ili većoj mjeri dijelimo njezinu sudbinu. A tu istu sudbinu u većoj ili manjoj mjeri određuje politika i političari i o njima nemam neko osobito dobro mišljenje.

Za početak, većina trenutno aktualnih političara, osobito ovih koji doista imaju neki utjecaj i ne služe kao dekoracija i podizači ruku za vrijeme glasanja (bilo to u saboru, vladi ili na nekoj drugoj razini) ili svoju povijest vuče duboko iz vremena prošle države, ili pak izgledaju kao da su sišli s Interpolove tjeralice.

S jedne strane, u ovome času imamo vladu koja je nesposobna vladati. Pokušajte smisliti jednu jedinu gospodarsku mjeru koja je trenutno aktualna vlada donijela u svojem trogodišnjem mandatu? Teško da ćete nabrojati ijednu. Naša vlada i njezini ministri govore o koječemu, zalažu se za ovo i ono, a ono što osobito dobro rade je rješavanje problema. Rijetko koja aktivnost je proaktivna, oni gotovo uvijek ulijeću u krizu i rješavaju problem zanemarujuči pritom činjenicu da se cijeli problem mogao preduhitriti kada bi vlada, jeli, vladala. Osobito dobar u rješavanju kriza je naš premijer; danas se zauzeo za ukidanje otkaza Vjesnikovim novinarima, prošli tjedan je predložio raspuštanje HINAinog upravnog vijeća i što idete dalje u prošlost možete zaključiti samo to kako se naša vlada ponaša kao da cijelo vrijeme traje elementarna nepogoda (što je donekle i točno).

S druge strane imamo oporbu koja je nesposobna izboriti se za vlast. SDP zauzima centralno mjesto u oporbi bez ozbiljne šanse da svoj postotak imalo poveća (ili pak značajno smanji), ostatak zauzima nekolicina stranak koje su u svojoj osnovi regionalne prirode i koje samo na određenim područjima imaju dobre rezultate, dok su na nacionalnoj razini krajnje neprepoznatljive a u pojedinim slučajevima jedva da i prelaze izborni prag.
Prije desetak dana dobio sam cijeli registrator s bilancama i računima prihoda i rashoda parlamentarnih političkih stranaka tražeći u tim silnim dokumentima nešto zanimljivoga. Kao i većina drugih računovodstvenih materijala i ovaj je bio dosadan, no u jednome času sam shvatio kako te stranke više od 90% svih svojih prihoda ostvaruju transferima iz državnog proračuna. To je novac koje stranke dobijaju na temelju broja zastupnika. Čak niti članarine svojih članova ne stvaraju imalo značajnije prihode.

“Oni” nas u stvari uopće ne trebaju.

Političari su si dakle složili sustav u kojem su sami sebi dostatni jer je opstanak njihovih organizacija osiguran, i ti izbori svake četiri godine su manje više samo gnjavaža i situacija u kojem se malo promiješaju karte, no nakon toga neki odu u oporbu (možete si taj odlazak zamisliti kao četverogodišnji godišnji odmor), neki iz oporbe na vlast pa sve ispočetka…

U svakom slučaju, netko nešto mora učiniti i pollitika.com je jedan mali pokušaj u tom smjeru.
Ako već ne možemo rasturiti taj “establishment”, barem ne u kratkom roku, ono što svakako možemo učiniti je zagorčati život toj povlaštenoj kasti do krajnjih mogućih granica, a to možemo učiniti nametnuvši im moralnu i političku odgovornost koje su kod nas nepoznata kategorija. Naravno, jedan post na blogu poput ovoga teško da može napraviti razliku, no kada bi imali platformu na kojoj se može čuti i sistematizirati stotine i tisuće glasova, tada bi imali mogućnost postati politički faktor kojeg je nemoguće ignorirati.

Pollitika.com je dizajnirana da postane upravo takva platforma.
Učinite mi uslugu, posjetite taj site i podijelite link sa svojim prijateljima.

Misao dana:
Generally speaking, things have gone about as far as they can possibly go, when things have gotten about as bad as they can reasonably get. We are tragedians, you see? We follow directions. There is no choice involved. The bad end unhappily, the good, unluckily. That is what tragedy means.

19 replies on “Nagovor na POLLitiku”

[…] Kada me Mračni prošloga tjedna zamolio da napišem nekoliko riječi na temu politike, a povodom današnjeg pokretanja novog sitea Pollitika.com, zamislio sam grandiozan tekst na temu prevelike cijene rada u Hrvatskoj koju nameće Vlada kroz razne namete, poreze i poreze na poreze, te kako to predstavlja veliku kočnicu u razvoju nešeg gospodarstva i posebno u razvoju konkurentnosti naše softverske i IT struke općenito. […]

“Ako već ne možemo rasturiti taj “establishment”, barem ne u kratkom roku, ono što svakako možemo učiniti je zagorčati život toj povlaštenoj kasti do krajnjih mogućih granica, a to možemo učiniti nametnuvši im moralnu i političku odgovornost koje su kod nas nepoznata kategorija.”

E ovo mi se vidis svidja kao motivacija …

Moze. Nagovorio si me ;-))

neutrino,
blog.hr ima svoju politiku oko naslovnice koja se nikako ne poklapa s mojom, oni smatraju da bi davanjem prostora ovakvim stvarima (tipa pollitika i bestseler) motivirali svoje blogere da prelaze na samostalne domene i odlaze od majke matice

ja pak smatram da bi podržavanjem ovakvih pokušaja (ne volim riječ “projekata”), samo stimulirali dodatno blogere i promovirali blog kao medij odnosno kulturu, a blogeri koji odluče otići na samostalnu domenu će otići sa ili bez bestselera ili pollitike i to su do sada valjda mogli i sami naučiti

smatram da na dugu stazu štete sami sebi, jer ovakvim stavom ubijaju svaku afirmativnu poruku o blog.hr-u i mislim da bi s minimumom fleksibilnosti bili na daleko boljem glasu, eto, zar je bio potreban moj post od prije neki dan da dobijem natrag svoj mracniblog.blog.hr? smatram da nije

Eto gotovo na kraju svog dnevnog obilaska obaveznih sajtova čitam ovo kod tebe. I moram iskomentirati još se cerekajući blog-servise: Stavim post o POLLITICI i nađem se na naslovnici Blogera s isčupanom digresijom na BigBrother iz prošlog posta. Da crkneš od muke. No ipak će valjda ljudi uočiti i kliknuti na POLLITIKU – nek’ smo nešto uspjeli reći makar i zaobilaznim putem.

Hajde, lijepo si to orgaizirao, lijepo smo se svi malo pokrenuli. A sto se tice komentara – blog.hr je i meni uredno banao i izbrisao moj “fotoalbum” a da sam im niz puta bio na TV i besplatno ih reklamirao – i ne pada mi pamet ni blizu tamo prici. Oni su mi nesto kao zena od koje sam se rastao i odrobijao je :-P Svatko ima politiku, a mi imamo svoju pollitiku i cuvajmo je kao zjenicu oka! :-))

jedan stari vic: “Na politickom sastanku, druga komesara priupita Ive: – Druze komesaru, gdje je nestala nase zito iz silosa?” Vidjecemo, Ive… odgovori komesar. Eto ponovno sastanak za tjedan dana, komesar drzi nadahnuti govor. Javlja se Jure, i pita: – Druze komesare, da postavim pitanje… gdje je nestala nasa ljetina, i gdje je nestao Ive?”
Eto, nadam se da necemo jednoga dana pitati druga komesara gdje je nestala pollitika.com ;-)

Glede blog.hr-ove politike — nije mi jasno zašto ne ponude blogerima da kod njih hostaju vlastitu, domenu, jasno uz naknadu; za vlastitu domenu ionako moraju plaćati hosting, a blog.hr im može ponuditi povoljnije uvjete.

Ili kod nas stvarno više nitko nema nikakvog pojma o poslovanju?

noebius,
pollitika je fakat neovisna od bilo čega i dok sam ja taj s admin passwordom ne ide ona nikuda ;), što bi rekli oni iz američkog NRLa “from my cold dead hands”

berislav,
iskreno, u startu kada je mojblog uletio s mojomdomenom činilo mi se to kao dobra ideja, očigledno je to i blogovce uzdrmalo jer su i oni planirali slično, no u praksi mislim da je to bezveze i da se točno tako i pokazalo
kupiš hosting, drmneš gore wordpress i za 5 minuta možeš imati site kojega ti blog.hr nikada neće moći pružit
oni nemaju elementarne stvari koje su ključ “druge generacije” bloga, a to je ping i trackback, a ako ne razumiju zašto je to bitno kako će bilo što drugo (recimo RSS feed koji ih ne zanima jer na tome nema revenua)… to ti je tako kad ne slušaš starije i pametnije od sebe

Pozdrav Mrak.

Pohvalno, vrlo pohvalno. To ti kaže netko tko je nekad bio mali djelić tog “establishmenta” koje se spominje, i netko tko još uvijek ima blog imena xpolitika.com.

Najviše mi imponira slijedeće: “kada bi imali platformu na kojoj se može čuti i sistematizirati stotine i tisuće glasova, tada bi imali mogućnost postati politički faktor kojeg je nemoguće ignorirati.” Platforma očito postoji, no kako će se stotine i tisuće glasova dovući na sajt? Drugim riječima, postoji li financijski back-up za promociju ovog projekta. Kako će se pollitika.com promovirati da postane dovoljno poznata? Jer tko nije poznat, njega se uvijek može igonrirati. Banner Festo obećava ;)

vibbi,
dakle plan je dominacija organskim rastom, borba za jednog po jednog čitatelja

osim toga, pollitika nije politička stranka nego medij, ideja bi bila da oni nama plaćaju, da im uzmemo novce kako bi im trošili resurse
(a za te eventualne pare radimo roštilj za blogere :)

Rostilj dada :)
To te ja pitam, ovo sve o politici uredno presucujem, ali kad se spomene rostilj i padne asocijacija na pivo – samim tim i na odredjen broj blogera koje vec stvarno moram upoznat IRL, rostilj je najbolje rijesenje ;)

kupiš hosting, drmneš gore wordpress i za 5 minuta možeš imati site kojega ti blog.hr nikada neće moći pružit

Slažem se da blogovci to nisu u stanju realizirati, ali što se tiče ovoga gore, imaj na umu da 99% blogera nema pojma kako “drmnuti gore WordPress”. Također, cijena takvog bloga može biti daleko manja od cijene hostinga, npr. 200 kn godišnje ali i ne mora. Činjenica je da se prvo trebaju počistiti postojeći nedostaci, no želim reći da blog mreže imaju idealnu poziciju za tako nešto.

S druge strane, oni koji zaista nemaju nikakvog tehničkog znanja su vjerojatno i zadovoljni poddomenom, pa si možda i u pravu da to nema nikakvog smisla.

“From my cold dead hands!” – Charlton Heston (a.k.a. Ben Hur) na skupu National Rifle Association, scena iz filma Michalea Moorea “Bowling for Columbine” (“Ludi za oružjem”).

vinkomar,
zašto ne bi bilo, ljudi imaju bannere za druge blogove bez problema?
bestseler blogeri imaju bestseler banner
ne vidim tko i zašto bi se mogao buniti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *