Categories
Gadgets Toyota

Toyota Prius, ekologija i ekonomija

Ako govorimo o ekologiji, u ovome trenutku nema zelenijeg automobila od Priusa (osobito ne na europskom kontinentu). Prius spada u kategoriju Super Ultra Low Emission Vehicles (SULEV, vidi definiciju na wikipediji), a unutar te grupe spada u PZEV (ili Partial Zero Emission Vehicle) što osim SULEV standarda znači da nema isparavanja goriva (pročitajte dio o rezervoaru u tekstu Upoznajte Toyotu Prius), a i sklop zadužen za kontrolu zagađivanja ima garanciju na 10 godina ili 240.000km. SULEV automobili su ukratko oni koji emitiraju i do 90% manje nečistoća od ostalih automobila, tu se osobito misli na SO2 i NOx spojeve koji onečišćuju okoliš. Zbog svoje konstrukcije (Atkinsonov motor, grijanje katalitičkog konvertera, gašenje na semaforima i sl.) Prius je ovdje za red veličine efikasniji od ostalih automobila, tako da o tome da li je Prius najzeleniji automobil jednostavno nema diskusije.

Prius u alpama (Austrija - GrossGlockner)Što se tiče CO2 (dakle stakleničkih plinova), Prius i ovdje stoji iznimno dobro s nekih 100 grama CO2 po prijeđenom kilometru, čime se svrstava u red najekonomičnijih automobila i po Toyotinoj kalkulaciji, nakon prijeđenih prvih 20.000km (koliko je potrebno da bi uštedili dodatnu potrošnju CO2 koja je bila potrebna za proizvodnju motora, generatora i baterija koji se ne nalaze u klasičnim automobilima) počinjete značajno smanjivati emisiju stakleničkih plinova. Ovdje je Prius također dobrostojeći jer kreira najmanje CO2 i to treba imati na umu kada ga uspoređujete s ostalim automobilima na alternativna goriva (ukapljeni plin, etanol, biodiesel), jer oni možda koriste jeftinija goriva ili goriva koja su obnovljiva – no unatoč tome i dalje kreiraju CO2 kao i bilo koji drugi klasični automobil.
Potrošnja je sasvim druga priča i o njoj se može dosta raspravljati. Za početak, deklarirana kombinirana potrošnja Priusa je 4,3 litre na 100 prijeđenih kilometara i to je jedna impresivna brojka, no za puno razumijevanje potrebno je znati kako se taj test provodi. Naime test traje ukupno dvadeset minuta i sastoji se od starta hladnog motora, četiri ciklusa simulacije gradske vožnje (ubrzavanje, usporavanje i stajanje) u ukupnoj dužini od 4 kilometra i prosječne brzine od 19km. Potom kreće simulacija vožnje na otvorenoj cesti u dužini od 7 kilometara prosječnom brzinom od 63km/h i maksimalnom od 120km/h (usporedbe radi, prosječna brzina osobnih vozila zabilježena na autocestama je bitno veća od 120km/h). Ovakav testni režim pogoduje hibridnim automobilima i ne odražava nužno stvarnu potrošnju automobila, no razlika između realnosti i testnih brojki u odnosu na “klasične” automobile je veća i mnogo nesporazuma dolazi iz tog razloga (proizvođači automobila smiju po pravilima oglašavati samo potrošnju ostvarenu u testu kako bi potrošači mogli donijeti kvalificiranu odluku na temelju standardiziranih uvjeta vožnje, neovisno o tome što ti uvjeti nisu uobičajeni). Čisto kako bih ukazao da Prius doista može trošiti vrlo malo goriva, uputio bih Vas na tekst koji opisuje kako je ekipa entuzijasta uspjela ostvariti potrošnju od svega 2,2 litre na 100km (i to na dionici od 1400km).

Prius ispred alpaMoja prosječna potrošnja na 3.204 prijeđena kilometra je 5,667 l/km (koga zanima, neka mi pošalje email pa ću mu poslati detaljnu potrošnju po etapama), dobar dio dionica sam prošao po autocesti pri brzinama od oko 130km/h (neke i preko 160km/h), drugi najveći komad je napravljen na otvorenoj cesti, a relativno malo kilometara je bilo napravljeno u gradskom režimu vožnje koji Priusu najviše odgovara (usput rečeno, čini se kako je na hrvatskim stranicama Toyote Prius zamijenjen podatak o potrošnji u gradi i van grada). Pojedinačno najveću potrošnju sam uspio napraviti u vožnji uzbrdo na GrossGlockner kada sam na dionici od 35km uspio natjerati potrošnju na impresivnih 12 litara/100km – no kako je to jedan Toyotin tehničar napisao na jednom forumu, to je doista iznimna situacija i iako bih na pojedinim dionicama dignuo potrošnju na iznad 6 litara, ako gledam potrošnju po rezervoaru natočenog goriva, uvijek bih se spustio na 6 ili manje od 6 litara.
Tražeći podatke o potrošnji sličnih automobila (slične klase, veličine i težine) došao sam do zaključka kako slični (diesel) automobili troše nekih 6 litara; svi benzinci koje sam gledao troše bitno više (iz očiglednih razloga), no unatoč tome, ako uzmemo da vozite nekih 20.000km godišnje razlika u nabavnoj cijeni automobila se jednostavno ne pokrije tijekom pet godina očekivane eksploatacije. Cijena hibridnog sklopa je jednostavno veća od uštede koju možete ostvariti. Stoga se postavlja pitanje: zašto bi netko uopće htio kupiti Toyotu Prius? Puno sam razmišljao o tome i odgovora imam nekoliko.

Prvi argument koji mogu navesti je njegova ekološka vrijednost – ako imate sklonost prema očuvanju okoliša, Prius u ovome času jednostavno nema alternative.

Drugi argument je image, naime mnogi kupuju daleko skuplje automobile (primjerice BMW, Audi i njima slične) koji su daleko skuplji od svojih suparnika i potrošnja se kod takvih automobila uopće ne gleda kao kriterij. Toyota Prius može biti statement vaše ekološke osvještenosti, upotrebe napredne tehnologije i općenito alternativnog pogleda na život.

Treći argument je zabava, mnogi su pisali kako je Prius dosadan automobil, no činjenica je da posjeduje okretni moment veći od 400Nm pri bilo kojoj brzini i ubrzava kao mala raketa, strašno je tih i doista je opasan po parkiralištima, automatski mjenjač je nevjerojatno ugodan za vožnju, ima nevjerojatan geek_faktor i općenito se u njemu možete voziti jednako dobro ako ne i bolje nego u drugim automobilima iste klase, pa i nekima veće klase.

Četvrti argument je TCO ili Total Cost of Ownership. Ako na automobil gledamo kao na zbroj svih troškova koje on napravi tijekom svog korisnog vijeka, počevši od nabavne cijene, preko troškova goriva i troškova održavanja do njegove prodajne cijene, tada Prius vrlo dobro prolazi. U istraživanju koje je američka uprava za administrativne servise napravila prilikom kupnje automobila, ispada kako je Prius najpovoljniji automobil za kupovinu, jer kombinacija svih gore navedenih troškova je uvjerljivo najmanja upravo za Prius. Vjerujem da je na europskom kontinentu situacija ponešto različita zbog diesel automobila koji su praktički nepostojeći u americi, no istovremeno je trošak goriva bitno veći nego u americi (praktički x2).

I kao završetak ove serije tekstova napisao bih samo da sam vozač modernog diesel automobila te da sam s jedne strane bio jako zainteresiran za Prius kao automobil koji u ovome času definitivno predstavlja tehnološki vrh – no istovremeno, ekonomija u vožnji koju on pruža nije dovoljno dobra da bi ga se moglo usporediti s diesel automobilima. 3.200 kilometara kasnije, doista sam uvjeren kako su hibridni automobili way_to_go, iako možda nisu krajnje rješenje – definitivno su dovoljno dobro prijelazno rješenje i kada bih imao prilike birati kod automobila srednje klase između modernog diesela i istovjetnog hibrida mislim da bi ipak pobjedio hibrid (ne samo radi ekonomije, nego i radi tišine, automatskog mjenjača). Nažalost, na europskom tržištu nemamo takvu mogućnost izbora za razliku od amerikanaca koji u posljednjih godinu dana mogu kupiti hibridnu Toyotu Camry.

p.s. slijedi još samo epilog, popis linkova i sadržaja koje sam koristio u pisanju ovih tekstova

Misao dana:
Take most people, they’re crazy about cars.  They worry if they get a little scratch on them, and they’re always talking about how many miles they get to a gallon, and if they get a brand-new car already they start thinking about trading it in for one that’s even newer.  I don’t even like old cars.  I mean they don’t even interest me.  I’d rather have a goddam horse.  A horse is at least human, for God’s sake.

11 replies on “Toyota Prius, ekologija i ekonomija”

pingu; P406hdi – upravo je na popisu za zamjenu za nešto novije; no njegov motora je komparabilan toyotinim dieselima koji se trenutno prodaju kod nas (čak bih rekao da je nešto bolji)

Kod zombixa sam već pročitao kako nije baš oduševljen priusom. Sada, nakon svega što si napisao, sve mi se nekako čini da i nema baš neku budućnost, i da će pare za to izdvojit samo oni koji vole nove igračkice (a kojima iste jako brzo i dosade). Kako u informatici postoji nepisano pravilo da će nova tehnologija zaživjeti samo ukoliko je 10 puta bolja od prethodne, tako mislim da ovo nije dovoljno revolucionarno da bi prešlo u široku uporabu. Vrijeme će pokazati…

ne bih rekao da nije bio oduševljen nego da je razlika u cijeni običnog auta koji je usporediv s priusom jako velika i da je teško možeš opravdati uštedom na gorivu u nekom razdoblju

no kao što sam napisao, mnogi kupe primjerice bmw koji košta i do 10.000eur više od sličnog auta druge marke i još pritom troše više goriva, pa se nitko na to ne obazire, dakle stvar je ukusa i interesa i ne vidim razloga zašto ne bi mogao kupiti priusa samo zato jer ti se dopada

usput rečeno, prius ima osmogodišnju garanciju na električne dijelove (uključivo i bateriju) i ne smatram to nekim osobitim problemom, dapače, očito je kako je toyota poprilično uvjerena u trajnost cijelog koncepta

u jednoj od izjava toyota je rekla kako će u nekome času svi njihovi auti biti električni (vidi članak u new york timesu)

nadalje, priusa je prodano do sada oko pola milijuna komada, stotinjak ih je završilo i u hrvatskoj

moje je mišljenje da će pravi boom hybrida nastati u trenutku kada neki drugi auti postanu hybridi, primjerice kada se počne prodavati kod nas lexus koji ima hibridni suv ili recimo avensis ili corolla

Možda da napraviš par slikica u većoj rezoluciji za staviti na desktop. Mene zanima kako izgleda motorni prostor i komandna ploča. Inače meni se dizajn sviđa, ja bi ga još više zaoblio pa da stvarno izgleda kao spljošteno jaje naprijed. Otraga je OK.

Možda bi bilo zanimljivo napisati zašto je taj auto toliko malo popularan u Hr i kako stoji prodaja u drugim državama. Čini se da je kod nas Toyota plasirala isti iz čistih image making razloga, pa mu tako pristupaju i distributeri.

Znamo da se naši taksisti “kunu” u Mercedese palestince iz sedamdesetih, ali uz promotivnu akciju kakvu je napravio Peugeot dalo bi se možda koji plasirati na ulice i napraviti dobru reklamu. Znam da bih preko radio taksija iz čiste radoznalosti naručio Priusa za slijedeću vožnju do aerodroma :-).

Ne daj se isprovocirati balavcima na newsgrupama razina tvojih tekstova je iznad te ciljne skupine. Pohvale na Prius blogovima, ali i na onima prije…

Ma slažem se ja s tobom… samo kažem da dok se plaća prestiž a ne ekonomičnost nema šanse da uđe u široku uporabu. Nema te ekološke svijesti koja će te natjerat da potrošiš desetak tisuća eura više nego što moraš. Čast izuzecima :)
Sve dok ne uleti neki zakon sličan onome za katalizatore, ništa od hibrida.
Naravno, to je samo moje mišljenje.

Lijepo, stvarno si se potrudio oko ove Toyote. Mislim da bi idealan proizvod danas bio automobil za sto manje novaca a ovi koji ih imaju ionako ne brinu o ekologiji!
Muscle cars rules!!! V8

ivan, nije razlika baš toliko velika; slično opremljena corolla diesel košta do 20-22.000eur, što je 5-7.000eur razlike

istina je da se ekologija ne prepoznaje kao argument za kupovinu automobila, no vrlo jednostavnim promjenama u zakonodavstvu će se napraviti velike razlike; vani je normalno da se porez na automobile plaća između ostalog i po njihovim ekološkim karakteristikama, u engleskoj hibridni automobili smiju ulaziti u središte gradova bez da plaćaju taksu (1700 funti u londonu), u nekim gradovima hibridi imaju besplatno parkiranje, u kaliforniji se hibridi smiju voziti po našem ekvivalentu žutih traka…

nadalje, hibridni automobili će postajati sve jeftiniji i jeftiniji; prius je više konceptualno vozilo nego bilo što drugo jer nema usporedivog pandana među konkurentima, no da imaš recimo toyotu avensis hibrid (kao što ameri imaju camry-a) i onda ti je razlika između cijene diesela i benzinca hibrida 2-3.000eur onda bi razlika bila daleko usporedivija (a s hibridom ipak dobiješ neke stvari koje u avensisu dieselu ne idu, poput automatskog mjenjača tj. onoga što hibrid ima umjesto mjenjača) – ovako ljudi gledaju priusa koji je po svim karakteristima kompaktni automobil (4.45m dužine, preko 1300kg težine), a uspoređuju ga po potrošnji s kiom pride, vw lupom, fiatom punto i autima koji su po svim karakteristikama bitno manji… to je usporedba jabuke i kruške

nadalje, mislim da je konceptualno prius automobil koji će imati manje održavanja zato jer mu je motor drugačije dimenzioniran i ima relativno malu snagu u odnosu na svoju veličinu, kočioni sustav je praktički u cijelosti zamijenjen generatorom, kvačilo ne postoji…
treba nadalje pogledati priusa po zimi ili sada po ljetu kada su temperature ekstremne, mojih 3200km je bilo izvoženo uglavnom po temperaturama većim od 32C, dokazano je kako klima “vuče” 20% potrošnje (ja sam radio neke testove prošle subote na autocesti prema slavonskom brodu na temperaturi od 20-22C i kada isključiš klimu to se odmah vidi na 3-5dcl manjoj potrošnji)…

sa svakim poskupljenjem goriva, hibridi postaju sve zanimljiviji, barel je okinuo 78usd jučer, ne vidim načina kako će se ikada više smanjiti na razinu od prije godinu-dvije, dapače, vidim samo linearni rast prema gore – prelaskom cijene nafte preko 100USD počinju se događati zanimljive stvari na globalnoj razini koje će opet u konačnici imati krajnje efekte na nas smrtnike pa i na cijene goriva i automobila…

ne kažem ja da je prius odgovor na sve ili sveti gral automobilske industrije, no da je pokazatelj kuda će auto industrija ići to sam skoro pa uvjeren

prije samo desetak godina diesel automobili su bili samo malo bolje opremljeni traktori, samo hrabri su kupovali prve verzije alfi JTD, 10 godina poslije europsko tržište diesela je okrenuto naglavačke i 50% svih automobila su diesel – ako toyota postigne ekonomiju veličine, smanji troškove proizvodnje električnih komponenata tada će razlika ili “premija” za hibridni auto biti sve manja a samim time i primamljivost klasičnih automobila sve lošija

pogledaj samo uspjeh kojeg ima lexus rx400 hybrid, prodaje se ko pereci (usput rečeno, nisam imao prilike probati, a nisam ni proučavao, no na velikim autima uštede koje se postižu su za red veličine bolji, i u apsolutnom iznosu cijene goriva sve zamjetnije i zamjetnije)

vlasnik sam toyote corolle verso d-4d sol, stare 2 godine, od 116 ks. apsolutno sam zadovoljan corollom, kao što sam bio zadovoljan i prvom, pred 18 godina. nedostaci moje toyote su zanemarivi. odabir materijala za sjedala i obloge vrata je očajan, a nasloni za ruke su aposlutno nepraktični. i to su moje jedine primjedbe. sve ostalo je super.
namjeravam uskoro nabaviti priusa. ne zbog manje potrošnje, jer tko puca na uštedu niti ne kupuje ovakav automobil. jednostavno izazov. poseban komfor. poseban izgled. praktičnost. budućnost. ako usporedim moju versicu i priusa neke stvari su na strani monovolumena, a druge na strani hibrida.
verso ima povišeni položaj sjedenja, diesel motor 2.0 od 116 ks (ranije generacije, sada verso ima motor 2.2 od 136 ks) koji je dovoljno štedljiv i jak za tako težak auto. jedan od najboljih kokpita koji postoje (za mene je najidealnije bijelo ili zeleno svjetlo instrument ploče, a verso ima optitron osvjetljenje, koje odmara, a ne iritira oči). ugodna sjedala i sprije da (dovoljno visoka za lagani ulazak u vozilo)i straga s dovoljno prostora za sve putnike. odličan prtljažnik, s tim što dodatna dva sjedala u podnici prtljažnika vjerojatno nikada neću niti koristiti. linija monovolumea je isto posebna.
prius je posebna priča. vozio sam ga i to je stvarno izuzetan doživljaj. čudno je voziti auto koji kreće bešumno, bez prebacivanja brzina (automatski bezstupanjski mjenjač), praktično bez ručice mjenjača (samo mali joystick pored volana). udobnost sjedala vrhunska, jedino bi mi više odgovarao malo povišeniji položaj, kao u mojoj versici. i za putnike straga udobnost je vrhunska, s naslonom za ruke, što mojoj corolli nedostaje. prtljažnik u dužini još veći nego u corolli, jedino u visini niže. ali, to je i normalno jer prius nije monovolumen, a niži je zbog manjeg otpora zraka, zbog štednje.
zaslon u boji je interesantan, ali ako nemate navigaciju nije ništa posebno niti revolucionarno. komande autoradija i klime ispod zaslona malo su neugledne.
kod odabira modela apsolutno predlažem najjeftiniju varijantu, luna. ima sve što je potrebno. skuplji paket opreme sol ima samo maglenke, inteligentni ključ i jaču muziku, što treba platiti dodatnih 1.550 eura, što je previše. a da ne spominjem opremu sol navi, za dodatnih 3.000 eura, za navigaciju i bluetooth. previše. paket executive za 1.500 eura ima kožna sjedala, što je za prius apsolutno nepotrebno (bolja su velur sjedala), a IPA sustav za parkiranje za samo 100 dodatnih eura još nije dovoljno usavršen, pa ga sigurno nikada ne bi niti koristili, kao niti ja moja dodatna sjedala u corolli verso.
dakle, da zaključimo, prius je za onoga tko hoće biti malo poseban od drugih (moje osobno mišljenje). za onoga tko ne misli da će postići neku uštedu u gorivu. za onoga tko je riješio ostale životne probleme (posao, stan, eventualno zbrinuo djecu), i sada želi da uživa u nečemu novom i posebnom. za onoga tko voli prirodu i okoliš, ali, ne mora biti zeleni. može biti i crveni.
moju corollu verso neću prodati. prius će mi biti drugi, a možda i prvi auto u kući, sasvim svejedno. glavno je da sam odlučio da ću ga nabaviti.
kada? pa vjerojatno još ove godine. iz pouzdanih izvora sam čuo da se sprema neka nova kampanja u toyoti. možda država ipak smanji davanja za priusa, kako što su učinili slovenci. znači, za onoga tko misli nabaviti priusa neka malo pričeka. ionako ih momentalno nema na lageru u zagrebu. samo jedan crni i jedan bež. a novi stižu u kolovozu.
bit će mi drago ako nekoga od potencijalnih kupaca uspijem nagovoriti da kupi priusa. a posebno moram pohvaliti mraka što si je dao toliko truda da nam svima razjasni neke nepoznate činjenice oko ovoga jedinstevnog hibrida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *