Categories
Edukacija i školstvo Priroda i društvo

Gapminder

Ekipa sa švedskog Karolinska instituta u nekome je trenutku skužila kako se tisuće potencijalno zanimljivih statističkih podataka koje države marljivo sakupljaju vrlo teško mogu prezentirati na imalo zanimljivi način. Kako bi riješili taj problem kreirali su softver koji se zove trendalyzer, a taj softver je ključni dio gapminder projekta.

Gapminder screenshoot

Poanta softvera je da kreira animirane grafikone kroz koje se mogu na jadnostavan način uočavati trendovi koje ne bi bilo moguće primjetiti kroz uobičajene tablice ili dvodimenzionalne grafikone koji nisu u mogućnosti pokazati smjer kretanja pokazatelja kroz godine.

Koristeći podatke koje centralno prikuplja UN, moguće je pratiti različite podatke o raznim zemljama i uspoređivati ih. Gapminder je također implementiran kao jedan od googleovih servisa i preporučam da odsurfate tamo i probate kreirati vlastitu gapminder animaciju.

Evo, ja sam vam primjerice pripremio grafikon koji pokazuje broj internet korisnika u hrvatskoj, sloveniji, mađarskoj i švicarskoj u odnosu na prihod po stanovniku u godinama od 1990 do danas. Probajte kreirati neki zanimljiviji, osobito onaj koji se rasprostire na većem vremenskom periodu (dojavite mi koji). Dvadesetominutnu prezentaciju gapmindera možete vidjeti na tedblogu, a prezentaciju radi Hans Rosling.

Misao dana:
I have become my own version of an optimist. If I can’t make it through one door, I’ll go through another door – or I’ll make a door. Something terrific will come no matter how dark the present.

One reply on “Gapminder”

Svaka čast! Ovo je jedna od onih stvari za koju se čovjek pita kako mu je promakla a tako je očito pametna. Sjajna igračka, a možda i nešto više.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *