Categories
Politika Priroda i društvo

Bel Ami

Nijedne nema bolje od naše policije, jer su oni ako ništa drugo, neiscrpni izvor u najmanju ruku čudnovatih događanja. Primjerice, ne znajući kako to okarakterizirati u ožujku ove godine napisao sam mali tekstić (na onom drugom blogu) o izjavi našeg ministra policije kada se osvrnuo na međusobne mafijaške obračune. Izjava, ako ste je zaboravili glasi otprilike ovako:

Policija nekima pomrsi račune. Prekine se pošiljka, a nekome je plaćena. I onda se to reflektira. Tad netko nekome duguje novac i tad se dogodi ubojstvo.

Ovo je iznimno pronicavo od osobe koja je svojevremene u Gloriji (hm?) izjavila kako se divi predsjedniku nam vlade (Ivi Sanaderu, op. a.) budući da ovaj drugi je navodno iznimno produktivan i pametan (ne nužno tim riječima, ali to bi nekakInspektor Poiroto bila poanta). Ono po čemu je Ivica Kirin također poznat je i to da je svojevremeno radio kao izbacivač u disko klubu (što se i vidi, rekli bi zlobni promatrači) što nas dovodi do incidenta u Bel Amiju od prije nekoliko mjeseci kada su neki izbacivači (rekli bi, Kirinovi cehovski kolege) premlatili nekolicinu nedužnih specijalaca, da bi se ovi potom vratili (s pojačanjem) i demolirali lokal – ili tako nekako. Ignorirajući bizarnost situacije i drakonskih poteza koje je tada trebalo poduzeti stišćemo fast forward na događanja od prošlog tjedna kada je policija sprovodeći glasovitog korčulanskog narko-dealera koji je doduše samo jednom pravomoćno kažnjen (ali ima još neke 92 kaznene prijave u prikrajku, vidi ironije između broja prijava i broja telefona), sjela s likom na piće čekajući valjda trajekt ili slično plovilo, dečka je stislo, otišao je olakšati se do sanitarnog čvora gdje mu se u korčulanskoj kanalizaciji gubi svaki trag.

Kirin je na to spremno rekao kako se “policija spominje kao nesposobna, a riječ je o propustu dvojice policajaca”, a u istome članku možemo pronaći informaciju o tome kako je čak 2.5% ili svaki četrdeseti policajac već optužen za neko kazneno djelo. Meni se nekako čini kako statistika kaže kako su policajci u iznimno rizičnoj skupini da postanu kriminalci (nekako mi se čini da šišaju nacionalni prosjek i to značajno), baš kao i narkomani koji u nedostatku dnevne doze kradu sve i svakoga.

I da sve ne bi ostalo na tome, noćas je u zrak odletio i Bel Ami, onaj isti s početka ovog teksta, kažu od zasada nepoznate eksplozivne naprave. Već vidim kako će rezultati istrage biti zanimljivi.

Nego, znate li koji je službeni auto Al Qaide?

C4

Misao dana:
An exhaustive study of police records shows that no woman has ever shot her husband while he was doing the dishes.

9 replies on “Bel Ami”

Evo jedan haiku nazvan “Hvatska danas”:

Dileri bježe, sinovi izbornika stoje,
Cigani voze pijani, a sinovi bogataša prebrzo…

koji je službeni auto? ja sve ove tipa avensis verso zovem “terorističkim”.
Glede (i unatoč) policajaca, dok sam prevodila na terenu sastajali smo se redovito s načelnicima u par županija. Iznenadila sam se koliko su svi bili i profesionalni i normalni. Mislim da su ih pažljivo birali baš zbog prisustva velikog broja međunarodnih organizacija. Ali ovi “obični” policajci bilo na terenu bilo po uredima su bili tragi komični.
Ja ih zovem s ceste i kažem da se zapalio auto ispred nas, cesta iz Kostajnice za Sisak, na ulazu u selo Deanovići, točno kod ploče na kojoj piše Deanovići. Preciznije nije moglo biti. A on mene pita jel to onako na brijegu pa se dolje vidi Sisak i dimnjaci tvornice…? Auto gori li gori. A jednom smo kod Knina udarili srnu pa smo ih zvali. Ispostavilo se da je kamen granice između županija bio baš tu, pa smo srnu udarili u jednoj županiji a kako smo je odbacili, završila je u drugoj. I tko je sad nadležan, oni se nikako nisu mogli dogovoriti. Samo je treba maknuti s ceste, zvati lovačko i ona ionako ide u gulaš. Al šta su oni od toga napravili, koliko je njih samo došlo, zapisnik, izjave a ja sve prevodim. pa čekaj ovu ekipu pa čekaj onu ekipu. pa šta bi tek da je umorstvo.

Misao dana je zakon. A i post je zbilja dobar … sto bih ja da nema vas par koji pisete o tome sto se zbiva?

Pred koji časak sam krajičkom uha ( :-) ) čuo da su, prema policiji, za eksploziju krive plinske instalacije. “Ma nisam ja njega ubio. On mi je sam pao na nož i tako pet-šest puta.” Ovo za C4 je zakon.

rock; ja ne vjerujem u teorije zavjere i slične stvari, no ovo je situacija u kojoj je odjednom previše koincidencija i gdje je ekipa previše motivirana da sve skupa proglasi primjerice eksplozijom plinske boce ili bilo čime drugime sličnime (iako plinske boce tamo uopće nije bilo :), na dnevniku je pisalo kako je eksplozija bila takva da su prozori do ceste odletili (a po kadrovima koji su viđeni, ima između zgrade i ceste parkiralište)

ukratko, ne kužim se ja u to ali i moje laičko oko uočava neregularnosti u procesu i neproporcionalno veliku dozu slučajnosti

hehehe, dobro ti je ovo sa C4, svaka cast, sad mi je i jasnije zasto ti svaki dan provjeravam Blog :-)
Nego, sto se tice izjava i sl.pizdarija koje se dogadjaju u “tijelim drzavne uprave” te “organima reda i mira” odavno sam se prestao cuditi, jednostavno treba prihvatiti da se nalazimo u skecu monty pythona “Zivot u banani” :-)
Glede policije na terenu, hmm, cuj dovoljno govori da su svi voljni uzeti parsto kuna bakse bez obzira kakav si prekrsaj napravio ili koliko si pijan, onda nije ni cudno sto su se pristali ogrebati za dzabe kavu :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *