Categories
Muzika

love will tear us apart again… (3:08, Albert Kuvezin & Yat-Kha, Re-Covers, 2005)

Iako bih po nekom muzičkom ukusu trebao sebe ubrojiti u alternativce, a Joy division bi po definiciji trebali spadati u moj uobičajeni muzički opus, činjenica je kako nemam nijedan njihov disk (što bih ipak trebao ispraviti). Joy Divisionov – Love will tear us apart again je kažu neki najbolja ljubavna pjesma svih vremena, a neki drugi su je pak (nešto skromnije) proglasili najboljom pjesmom novoga vala.

Iako je ovo tematika koju objavljujem uobičajeno na onom drugom blogu, ovih skoro pa tridesetak međusobno različitih izvedbi Love will tear us apart again je toliko dobro da sam to ipak odlučio napraviti ovdje. Dakle, linkovi vode na trideset MP3 dokumenata koje sam si ja marljivo downloadao i spržio na audio CD kojeg vrtim u autu posljednjih nekoliko dana.

Ovdje ima doista brdo prekrasnih izvedbi ove i inače sjajne pjesme, no ovako napamet svakako bih izdvojio onu od Alberta Kuvezina, a njegov muzički stil (barem u ovoj pjesmici) možete zamisliti ako pokušate spojiti Joy Division i Tom Waitsa. Kuvezin nam dolazi iz federalne republike Tuva koja se nalazi negdje u sibiru, tri je puta veća od hrvatske i ima 300.000 stanovnika.

(čisto da napomenem, ovi linkovi nisu moj trud nego sam post pronašao na sjajnom Old Kentucky blogu gdje možete pronaći još dosta sličnih postova)
Joy Division – Love Will Tear Us Apart
Joy Division – Love Will Tear Us Apart (Peel Session)

The Frames – Love Will Tear Us Apart
Jose Gonzalez – Love Will Tear Us Apart
Calexico – Love Will Tear Us Apart
Moonspell – Love Will Tear Us Apart
Shanes – Love Will Tear Us Apart
The String Quartet Tribute – Love Will Tear Us Apart
Nouvelle Vague – Love Will Tear Us Apart
Bis – Love Will Tear Us Apart
Swans – Love Will Tear Us Apart (different than version below)
New Order – Love Will Tear Us Apart (Live at Tower Ballroom in Birmingham, May 9th, 1983)
U2 & The Arcade Fire – Love Will Tear Us Apart (Live)
The Cure – Love Will Tear Us Apart
Hawksley Workman – Love Will Tear Us Apart
Paul Young – Love Will Tear Us Apart
Prozak For Lovers – Love Will Tear Us Apart
Albert Kuvezin & Yat-Kha – Love Will Tear Us Apart
Brothers Past – Love Will Tear Us Apart
Boy Division – Love Will Tear Us Apart
Kaycee – Love Will Tear Us Apart (Märtini Bros. Mix)
Squarepusher – Love Will Tear Us Apart
Stanton-Miranda – Love Will Tear Us Apart
The Tea Party – Love Will Tear Us Apart (Live)
10,000 Maniacs – Love Will Tear Us Apart (Live)
Swans – Love Will Tear Us Apart (red version, Jarboe vocals)
Worm Is Green – Love Will Tear Us Apart
Jah Divison – Love Will Tear Us Apart
Unbroken – Love Will Tear Us Apart
The King – Love Will Tear Us Apart
Invisible Limits – Love Will Tear Us Apart
In The Nursery – Love Will Tear Us Apart
Carnival Of Fools – Love Will Tear Us Apart
Simple Minds – Love Will Tear Us Apart

Honeyroot – Love Will Tear Us Apart (m4a)
Fall Out Boy – Love Will Tear Us Apart (m4a)

Misao dana:
…”Have you got any soul?” a woman asks the next afternoon. That depends, I feel like saying; some days yes, some days no. A few days ago I was right out; now I’ve got loads, too much, more than I can handle. I wish I could spread it a bit more evenly, I want to tell her, get a better balance, but I can’t seem to get it sorted. I can see she wouldn’t be interested in my internal stock control problems though, so I simply point to where I keep the soul I have, right by the exit, just next to the blues.

9 replies on “love will tear us apart again… (3:08, Albert Kuvezin & Yat-Kha, Re-Covers, 2005)”

Fenomenalna pjesma. Ja imam samo tri verzije, uključujući ovu od Swansa koja mi je prespora.. Hm, čim završi dugotrajna T com opsada, skinut ću si neke koje mi “zvuče” zanimljivo.

Ne znam da li ste gledali, postoji dobar film o ranim danima Joy Divisiona, New Ordera i Happy Mondeysa — zove se 24 Hour Party People.

Inače Monofonik iz HR je povodom 25 godina od smrti Iana Curtisa obradio LWTUA i prevedeno i u originalu.

Ohoho, ima toga za skidanje. Postoji gomila izvrsnih ljubavnih pjesama ali Love… je apsolutno pri vrhu. Postoji i akustična verzija u obradi The Cure-a.

snimio sam si to na CD (mislim da je stalo nekih 18 komada) i najbolje izvedbe su mi ove od alberta kuvezina (kojeg sam kao što sam i napisao uočio bio i ranije), pa onda ima jedna ultrabrza, skoro kao da je limena glazba otpjevala i ima još jedna verzija koja me jako podsjeća na once CDove gdje likovi moderne stvari pjevaju poput gregorijanskih korala

nije loš niti string quartet, koji me pak podsjetio na ballanescu quartet i njihov genijalan album Possesed na kojem imaju nevjerojatno dobru obradu David Byrneovog “Hanging upside down”, iako im je taj album daleko poznatiji po obradama kraftwerka (a kraftwerk je pak nedavno obradio kao samplove coldplay na singlu computer love, a nedavno sam bio objavio i jedan link na stvar koju su zajedno snimili coldplay i kraftwerk)

btw, danas sam si s istog bloga skinuo 18 verzija hallelujah od leonarda cohena, meni također iznimno dobrog muzičara/pjesnika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *