Categories
Gadgets

BlackBerry 8700v, final verdict…

Nakon sedmodnevnog korištenja najnovijeg BlackBerrya 8700v imam sada i finalni stav o ovome uređaju, kao i konkretniji popis razlika između 8700 i mog prethodnog 7290 uređaja.

Prva i najbitnija razlika između ova dva uređaja je u tome što se 7290 čini malo “solidnijim” i “tvrđim” telefonom, nekako 7290 izgleda kao uređaj koji slobodno može pasti na pod bez pretjeranog straha da će se razletiti u 1000 komadića, dok je 8700 nešto nježnijeg izgleda. Druga bitna razlika je ekran. Bllackberry 7290 ima ekran 160×240, dok 8700 ima duplo veći screen_estate od 320×240 (nešto sam jučer razmišljao o tome, i to je rezolucija koju su svojevremeno koristili Spectrum i Commodore C64). 7290 ima čudnovati LCD koji savršeno može funkcionirati i bez backlighta, tako da baterija ako malo telefonirate (ali šaljete puno emailova) može trajati i do sedam dana, no 8700 kojeg sam napunio prošli utorak bio sam prisiljen napuniti u subotu ujutro, dakle nekih četiri puna dana – činjenica je kako sam dosta vremena proveo sinhronizirajući stare podatke, odnosno kako sam se intenzivno igrao uređajem pa u stvari nisam imao prilike testirati izdržljivost baterije u normalnim uvjetima – ali čini se kako će vijek trajanja baterije biti kraći nego kod 7290 iako četiri dana između punjenja i dalje proglašavam vrlo dobrim rezultatom (nekako mislim da je za poslovne namjene sve što je iznad jednoga punoga dana u stvari dobar rezultat i dobro je znati da će telefon bez problema izdržati četevrostruki napor koji se može desiti zbog neke krize na poslu – ponavljam, telefon se puni preko USB konekcije, tako da je svako okolno računalo potencijalni punjač).

Dodatna razlika u ekranu, osim veličine i backlighta je u tome da se na 7290 backlight palio ručno (dakle imali ste malu tipku za paljenje pozadinskog osvjetljenja) , a na 8700 se pali automatski kao i na svakom drugom telefonu.
Telefon nadalje izgleda malo “modernije” od 7290 i na prvi pogled nije niti bitno veći niti drugačiji od bilo kojeg drugog telefona, tako da neće biti lagano primjećen (ne znam da li je ovo dobro ili loše, ali je u svakom slučaju drugačije od 7290). Blackberry 8700 koristi Intelov procesor na nekih 300MHz te je daleko brži od prethodnika, na starome telefonu neke operacije (primjerice označavanje sve pristigle pošte kao pročitane) moglo je trajati i nekoliko desetaka sekundi, dok se sada to odvija praktički trenutno. Također, downloadao sam i nekolicinu igrica i igre se izvršavaju brzo i bez zastajkivanja (malo više o igranju na blackberryu možete pročitati na quicklybored blogu).

Sve u svemu, 8700 je jedan cool uređaj, koji rješava neke od nedostataka manjeg mu modela, no isto tako je pažljivo konstruiran na način da ne eliminira potrebu za prostorom kojeg na tržištu zauzima 7290. Moj sud bi bio da ako morate biti alpha geek ili spadate u grupu ljudi koja kupuje posljednji model telefona, tada je 8700 za vas, no identičnu funkcionalnost možete dobiti i sa 7290 no uz nešto manje novaca i manji coolness efekt.

p.s. na kraju, naletio sam na link PRa od ACNielsena koji govori o prihvaćanju blackberrya kao tehnologije za mobilni ured 

Misao dana:
I like being 33, I like having a bit of money to spend on music, books and useless gadgets. The net is providing new ways to communicate and cooperate that just didn’t exist in the 80s.

12 replies on “BlackBerry 8700v, final verdict…”

Hm, kako već dva puta u par dana pišeš o nečemu što je za mene izgledalo kao još-samo-jedna-beskorisna-tehnička-igračka, potrudio sam se ipak pročitati (i uvidjeti da i nije baš tako beskorisna) i potražiti cijenu. Nigdje je ne objavljuju! Zar je moguće da je tako skup?

BackBerry je rješenje za poslovne korisnike, ne privatne (barem nisam čuo da operateri nude). Traži licenciranje softvera i sustav koji manjim tvrtkama najčešće nije isplativ. U principu, kad se uzima, cijena uređaja je sitna u odnosu na ostalo.

tehnološka pretpostavka za blackberry je da imaš lotus notes ili microsfoft exchange server u svojoj firmi, a to vjerojatno znači da moraš imati i fiksnu vezu na internet (mi je imamo, i to preko ADSLa i to radi OK)

povrh toga moraš imati i BlackBerry enterprise server koji se može kupiti za najmanje 5 korisnika i košta nekih 7500kn i to je sve što ti je potrebno

mislim da 200EUR per seat one_time fee nije neki pretjerani trošak za poslovnu namjenu (svaki malo bolji telefon košta više od toga)

push tehnologija funkcionira na način da exchange server kada zaprimi email poruku istoga je trena preko agenta (dakle ili blackberry servera ili preko microsoftovog plugina) gurne na neki treći server (hr.blackberry.net ili tako nekako), a taj server onda ima direktnu vezu s VIPnetom i vipnet onda tu poruku gurne na sam uređaj; identična veza vrijedi i u obrnutom smjeru

dakle osim BESa kod mene u uredu, mora postojati taj blackberryev gateway i očigledno postoji nešto što se instalira kod vipneta (iako nisam siguran da je to bilo što drugo osim nekog mudrijeg routinga paketa)

blackberry ili ne, email na telefonima je apsolvirana stvar i iako nas sada ima nekih 6 milijuna u svijetu ukupno, gartner kaže kako će nas do kraj desetljeća biti 200 milijuna; 33x rast u četiri godine? pa si ti misli…

jazzie, to uopće nije reklama za vip nego za blackberry; reklama za VIP bi bila da sam spomenuo kako za razliku od T-HTa koji također nudi bberry uslugu, VIP ima flat_rate naplatu tako da možeš primati i slati koliko god hoćeš poruka za 191kn mjesečno, dok u T-HTu moraš platiti i promet koji ostvariš; tako da je svaka odluka da bberry radiš preko T-HTa vrlo skupocjena

eto, to je bila reklama za VIP i to besplatna :)

Ja sam oduvijek mislila da je t-com nešto jeftiniji od vip-a. Ali to je onako napamet bilo bez proučavanja tarifnih sustava. Ipak, najviše me se dojmilo ovo lijepo objašnjenje flet rejta :)

pa VIP načelno je skuplji od T-coma, no postoje pojedine usluge koje su definitivno jeftinije, blackberry je jedna od njih i bitno je drugačija od jednako nazvane ponude t-com-a

ja mislim da je razlog tome vodafoneova politika

U dar sam dobio Blackberry 7290 ali je zaključan na T-MOBIL.
Dali se može dobiti koda?
IMEI: 354222.00.523388.9

Hvala i LP

ja na svom imam instaliran googletalk koji mi je dignut 100% vremena i MSN kojeg koristim povremeno kada baš trebam (jer troši dosta baterija), a postoje i neki klijenti koji navodno mogu koristiti sve IM servise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *