Categories
Ekonomija

Kada bi barem umjesto tople vode otkrili naftu…

Slušao sam posljednjih dana ovu cijelu priču oko cijene nafte, odnosno pratim to već neko vrijeme i cijela diskusija me neizmjerno zabavlja. Zabavlja me Sanader koji je odlučan u tome da brani cijenu goriva na 8kn – taj koncept osim što je danas demantiran na vrlo spektakularni način, je ujedno i beskrajno glup iz puno razloga i drago mi je da mi je onaj sindikalac (inače moj klasni neprijatelj) upozorio kako kamioni, vlakovi, autobusi idu na diesel a ne na super 95; i ako postoji pritisak na inflaciju ili standard građana onda on dolazi iz cijene nafte a ne benzina.

Općenito ta cijela ideja o “branjenju” cijene nafte je besmislena jer je nafta jedna od temeljnih sirovina koje pokreću našu civilizaciju, i iako je činjenica da veliki dio cijene nafte proizlazi iz mešetarnja koje se trenutno opravdvaju različitim rizicima (primjerice onim o vojnom udaru na Iran: molim da uočite kako je Iran strateški smješten između Iraka i Afghanistana što bi moglo dati skroz novi pogled na istu stvar), jednako tako je činjenica kako je peak proizvodnje nafte prošao tamo negdje sredinom-krajem devedesetih i da sada funkcioniramo na tržištu koje nudi sve manje i manje nafte, dok je potražnja sve veća i veća. Glumiti iznenađenje ili kako smo zakon ponude i potražnje otkrili tek nedavno je totalno besmislen, skoro jednako kao i vladina odluka da brani cijenu od 8kn za gorivo koje nitko ne koristi neovisno o činjenici da je 60% ukupne cijene goriva u stvari namet države na ovaj resurs.

Kina je veliki generator cijene goriva jer 40% svjetske energije se konzumira u kini, 40% svjetskih zaliha čelika ide trenutno u kinu. Kina ima godišnji rast BDPa od 10% ili više već 5-6 godina za redom u državi s preko 1.6 milijardi stanovnika, imaju financijski suficit od preko 60 milijardi USD mjesečno i s tim novcem su pokupovali praktički cijelu industrijsku bazu amerike i gotovo cijeli američki vanjski dug. Kinezi su postali pedeset i treća američka država bez da je i njih i amerikance netko pitao.

Pitanje je koga treba bombardirati prve; Irance ili Šangaj ili Peking? (samo da razjasnim, ja sam protiv bombardiranja bilo koga, a osobito kineza koji su puno toga dali civilizaciji)

Počnite se navikavati na visoke cijene goriva, jer kada bi Sanader doista i krenuo braniti cijenu goriva, njegov doseg je vrlo ograničene prirode i jedini način koji ja vidim je da npr. sa naših 450.000+ branitelja napadnemo i okupiramo Irak. Ameri se ne bi bunili previše, a možemo ih zaskočiti iz zasjede jer ona naša satnija ili vod može im doći s leđa (iz afghanistana) i napasti ih s leđa odakle nas ne očekuju. No mislim da to nije realni scenario.

Misao dana:
How can we dance when our earth is turning
How do we sleep while our beds are burning

The time has come to say fairs fair
to pay the rent, now to pay our share

14 replies on “Kada bi barem umjesto tople vode otkrili naftu…”

Znam da ce moj osvrt biti povrsan i da stvari nisu 2+2, ali 50% nameta na osnovicu od 3kn nije isto kao i 50% nameta na osnovicu od 4kn. Mislim da bi tu država mogla izići u susret + autocesta za koju izdvajamo generacijama, pa slobodno mozemo zapjevati onu Jurice Pađena “..pa svoju lovu, od tebe još posuđujem”. Ja za svoju najslabiju 318icu platim 600kn cestarine, nek je prosjek 500kn, + 1.4m vozila koliko sam negdje procitao da ih ima dodje 700m kn godisnje. U svakoj litri goriva placamo 60 lipa za ceste + 60 lipa za auto-ceste, znaci u svakoj litri 1.20kn za (auto)ceste + trošarina 1.9kn + pdv od 22% na sve to, znaci, porez na porez. Mislim da osnovica koja sacinjava cijenu goriva + prijevoz + preradu istog + ininu marzu + …, sveukupno ne cini ni 3.80kn u litri ES95, od 8.50kn maloprodajne cijene.

Zaboravio si jednu vrlo zanimljivu sitnicu – Sedam Sestara je objavilo rekordne zarade. Kad napravim analizu, narocito kad primjenim metodu “3 zasto”, vidim da se radi ulavnom o sugestijama, ne cvrstim dokazima.

Mozda stvar nije toliko u “problemima” na Bliskom Istoku (ne sjecam se kad je tamo bilo mirno), nego se nekome mozda isplati dizati prasinu, oderati koliko moze (a moze jer ima podrsku administracije G.W.B.)… Oligopol nikad nije dobar. Trziste, kao i demokracija, odnosno sloboda, neije nesto sto nastaje samo od sebe, nego je cijena odrzavanja stalna budnost.

Sto se tice etiketiranja “klasnog neprijatelja” :) …. Kako Inoslav Besker rekao, kritika je Ok kad je kontruktivna, etiketa je uvijek negativna po onoga tko ju lijepi drugima.

huh, malo sam pogledao i cia factbook kaže kako kina ima 1.32 milijarde stanovnika (recimo fulao 20% prema gore ili manje od 20% prema dolje, no fakat fulao), peak oil production prema je prošao prije nekoliko godina (brdo članaka na tu temu sam prošao, google to lagano može riješiti), na stranicama američke vlade, odjela za energiju piše kako oni troše 40% svjetske nafte , kinezi JESU pokupovali industrijsku bazu amerike jer industrijska proizvodnja u americi je u nestajanju i mnogi svakodnevni proizvodi se danas proizvode upravo u kini, slične podatke sam pronašao i za čelik i ostalo; dakle osim bezobraznog fulanja u broju stanovnika ne vidim drugog propusta

Majstore, puno stvari si fulao :)

1. Nit smo prošli “peak oil”

2. Nit Kina troši 40% svjetske energije

3. Nit Kina ima 1.6 milijardi stanovnika

4. Nit su Kinezi pokupovali industrijsku bazu SAD-a

Nemam trenutno vremena da to sve potkrijepim linkovima, ali skrećem pažnju čitateljima da ti podaci nisu točni.

ako ostavimo globalnu energetsku situaciju, Kinu, SAD i Bliski istok po strani, ostaje nam i dalje nevjerojatna glupost domaće politike, nepozavanje elementarnih ekonomskih zakonitosti od strane premijera, njegovih savjetnika i cjelokupne vlade (a koja bi btw trebala biti generator, uzor, izbor najboljih od najboljih u svom poslu i slično).
Kritika ide i hrvatskim ekonomistima, Ekonomskom fakultetu i sličnim institucijama koje šute na notorne ekonomske nelogičnosti iz usta ministra financija Šukera i premijera Sanadera. Intelektualci trebaju podići glas kada se krše ljudska prava, a ekonomisti bi trebali oštrije braniti svako manipuliranje lažima i obmanama građana koje im vlasti putem medija serviraju na dnevnoj bazi. Nisam čuo glasnu kritiku niti jednog uglednog ekonomista dok je Sanader brijao o državnoj banci, nitko više niti ne spominje javne natječaje oko najavljenih mega-projekata Pelješki most, autocesta (prema Sisku, koridora C5..) i slično.
Priča o nafti je samo kontinuitet nesposobnosti i korupcije od prve HDZ-ove barake…

Svidjelo mi se ovo s napadom naše satnije iz Irana s leđa. Podsjećam na jedan stari post o liku iz SAD koji se seli k nama s namjerom da ušarafljuje električne motore u aute. Frajer je lud, da, ali je dosad sklepao par pila koje idu brže od najbržih serijskih sportskih automobila. Hoću reći, može se sve to riješiti, malo optimizma molim.
Drugi post na .

Interesantno je kako se svi sad prave ludi i zbunjeni. INA je odigrala svoju kartu, a vlada je ostala kao zatecena – ne znam samo tko jos vjeruje u to. Ono sto mene muci je zasto se ne promijene propisi koji se odnose na ugradnju plina u osobne automobile. Imam dojam da drzava radi na tome da poskupi i oteza ugradnju plina umjesto da rastereti i subvencionira to. Razloga za to svakako ima.

da čitao sam članak u nekom auto magazinu jučer i ispada da je taj LNG nusproizvod kojeg izvozimo jer ga nemamo gdje potrošiti… ja sam inače na rubu da si kupim novi auto i iako preferiram diesel budem ozbiljno razmotrio i LNG varijantu (ili je to LPG)

Mrak, ne kažem ja da si igdje “bezobrazno” fulao :)
Samo mislim da je u interesu rasprave da ispravimo brojke. Za stanovništvo već jesi. Što se tiče Kineske potrošnje nafte, sa sajta na koji si linkao, kaže “… As the source of around 40% of world oil DEMAND GROWTH over the past four years…” (ja sam naglasio termin). Ovih 40% se odnosi na njihov udio u rastu potražnje, ne u samoj potražnji. Kinezi naime konzumiraju samo ~13% svjetske energije, što je manje od njihovog udjela u svjetskom stanovništvu.

U vezi “peak oila” postoje ozbiljne nesuglasice oko toga je li nastupio ili nije. Ja sam skeptičan na osnovu toga što je već bio najavljivan za 1990 pa ništa.

Ovo sa tim da Kinezi kupuju industrijsku bazu Amerike si možda i u pravu, nemam točne podatke, ali to nema smisla. Što će im? Posebno nije razlog za zabrinutost. Naime isto se već dogodilo sa Japancima koji su svojevremeno “pokupovali SAD” pa SAD još i dan danas stoji tamo gdje je oduvijek bila ;)

MILIJARDE LJUDI o tome raspravljaju,mislim da je krajnje vrijeme da se nešto i učini…slažem se sa svim rećenim ali lako je nevesti probleme,treba ih riješiti!!!

Mene ne more cijene goriva iako mjesečno trošim oko 100000 Kn na njega. To velim iz razloga kaj su cijene iste za sve, pa kak svima tak i meni. Ima jedna druga stvar, a to je zašto ova usrana VLADA ne smanji trošrine na dizelska goriva i to prvenstveno mislim na eurodiese? Svi znamo da se cijela industrija i transport baziraju na toj vrsti goriva, a naglasio sam eurodiesel iz razloga kaj svi govore o ekologiji, a cijena prljavog je manja od cijene ekološki prihvatljivijeg. Ne kažem da ne postoji razlike u procesu proizvodnje, ali moramo svi znati da se to sa trošarinama može korigirati.
Narode, shvatite već jednom da je našoj VLADI u interesu poskupljenje svih goriva, jer je ujedno i iznos ŠKEGRE po litri raste, a svi znamo kakav je prpračun izglasan u Saboru.
Nekaj sam zaboravil. Ovi gore stvarno misle da smo nekakvi neandertalci, oni nam malo smanje cijenu goriva (mislim na onaj neslani benzinček) koji se kod nas najmanje koristi i to im je onda argu,ent za SOCIJALNU POLITIKU….eeejjjj….Sanaderuuuu, pa jel ti znaš tko te je izabrao na ou funkciju?????????????????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *