Categories
Business

ERP, MIS i ostale nerazumljive kratice…

Razgovarajući prije neki dan u vrijeme pauze za ručak s konzultantom s kojim (napokon) privodimo kraju projekt implementacije MIS sustava u našoj tvrtci, došli smo do zajedničkog zaključka kako u našoj državi nažalost postoji vrlo malo tvrtki koje su spremne uložiti novac u implementaciju ERP i MIS sustava.

Kao što sam to ranije napisao ERP ili Enterprise Resource Planning su informatički sustavi koji su se počeli instalirati negdje tamo početkom devedesetih i koji danas predstavljaju vrhunac managementa alata koje poznaje moderni business. ERP sustavi ukratko kroz jednu aplikaciju vode računa o svim resursima tvrtke neovisno o tome da li govorimo o zalihama, potraživanjima, osoblju, proizvodnji. ERP sustavi bilježe procese koji se odvijaju u tvrtci i kao svoju posljedicu imaju knjigovodstvo, dok uobičajeno knjigovodstvo samo evidentira događaje nakon što su se dogodili. Ako imate sustav koji prati sve resurse u realnom vremenu, tj. svaki pomak se evidentira u trenutku kada se dogodi, tada manager ispred sebe može imati dashboard ili izvještaj koji poput kontrolne ploče u automobilu pokazuje koliko brzo ide, koliko je opterećenje i temperatura motora te koliko je goriva preostalo prije odlaska na benzinsku stanicu. MIS sustav ili Manufacturing Integrated System je donekle sličan ERPu u konceptu s time što se MIS bavi integracijom informatičkog sustava i proizvodnje; MIS sustav možete imati i bez ERPa (primjerice imate povezanu vašu CAD stanicu sa nekom CNC tokarilicom što zadovoljava definiciju MIS sustava), no puni efekt ćete postići ako MIS sustav integrirate s ERP sustavom (tako da primjerice u ERP sustavu zaprimite narudžbu a onda ERP kreira nabavne naloge za sirovinu a MIS kreira radne naloge i prati proizvodnju do časa kada gotovi proizvod ne uđe na skladište gotovih proizvoda prije isporuke).
Kvalitetnom implementacijom ERP sustava poduzetnik može pratiti svoje troškove u nastajanju i fino podešavati tvrtku u hodu, dok s klasičnim knjigovodstvom tek kada dobijete izvještaj možete konstatirati što se dogodilo i tek tada poduzeti korektivne akcije. ERP sustav je stoga puno više od CD-ROMa sa softverom, jer ga je potrebno ne samo instalirati (a po definiciji ERP se koristi uvijek u višekorisničkoj okolini, dakle morate imati neku suvislu lokalnu mrežu) nego je potrebno obaviti i implementaciju softvera, a to znači edukaciju korisnika, mapiranje procesa u tvrtci i prijenos tih procesa na funkcionalnost ERP softvera. To ukratko znači da morate na listu papira napisati na primjer što se događa kada netko telefonom pošalje upit, tko je osoba koja izdaje ponudu, što se s ponudom događa nakon što je prihvaćena, tko kreira radni nalog za proizvodnju, tko pregledava da li na zalihi postoje svi potrebni materijali, tko i kada naručuje sirovinu… Stotine takvih sitnih dnevnih procedura treba identificirati i educirati korisnike kako te iste postupke (ili ponekad izmijenjene) provesti kroz ERP sustav. Istovremeno, postojeće knjigovodstveno stanje treba uvesti u ERP sustav i krenuti u čišćenje bilance kako bi dobili startnu poziciju za upotrebu ERP sustava.

Proces implementacije traje mjesecima i jednostavno košta ogromne količine novaca jer ne samo da softver sam po sebi košta novaca, nego i stručna konzultantska pomoć u mapiranju procesa, edukacija ključnih i krajnih korisnika zahtjeva velike količine vremena, a vrijeme je, svi znamo, novac.

ERP sustav je ukratko rečeno rješenje, dok je knjigovodstveni softver alat i to je bitna razlika.

Da bi odlučili da vam je ERP potreban morate biti svjesni da imate problem, dakle ako niste došli do razine da shvatite kako vaša tvrtka ne posluje punim plućima tada ERP nije za vas. Može biti da vam se čini kako tvrtka posluje sjajno, dapače, možemo ići i korak dalje i reći da tvrtka doista posluje sjajno, no pitanje je koliko bi poslovali bolje da imate ERP sustav? Loše poslovanje tvrtke može vrlo lagano biti zamaskirano kroz veliki godišnji rast poslovanja, velike pojedinačne ugovore koji maskiraju stvarnu tržišnu poziciju tvrtke ili jednokratne uspjehe na izoliranom poslovnom poduhvatu.

Poanta koju sam htio ilustrirati je da je put do ERPa trnovit i donekle opterećen našim lokalnim mentalitetom koji će s velikim nepovjerenjem biti spreman platiti petero/šesteroznamenkastu cifru za implementaciju softvera koji stigne na jednom CDu te brdo konzultant/dana koje provode neki klinci u skupim odijelima (već sama fraza konzultant/dana je odbojna) a koji “teško da će mene naučiti nećem pametnom”. Umjesto toga, tipični poduzetnik će vjerojatno te iste količine novaca uložiti u tone željeza i kreirati nove kapacitete i vjerojatno time upasti u začarani krug proizvodnje otpada kojega je sjajno opisao Taiichi Ohno.

U svakome slučaju, preporučam da barem malo pročitate o ERP sustavima te ako ste u poziciji da svojem manageru/poduzetniku/gazdi predložite da se malo pozabavi tom problematikom, s ERP sustavom ćete barem znati na čemu ste, pa makar i na brodu koji tone.

I za kraj, sjetio sam se danas jedne rečenice koje mi je rekao jedan od konzultanata koji je kod nas implementirao ERP sustav, a rečenica je išla otprilike ovako: “Revizor će pregledavajući poslovne knjige u pet minuta skužiti što je pogrešno, no trebati će mu pet dana da otkrije zašto – tebi će možda pet dana trebati da skužiš da našto nije u redu ali ćeš zato za pet minuta shvatiti zašto!”.

Misao dana:
Learning is not compulsory… neither is survival.

19 replies on “ERP, MIS i ostale nerazumljive kratice…”

da, jučer sam maknuo www sa DNSa jer sam pokušavao napraviti subdomenu na tom mjestu pa nisam uspio a nisam vratio na originalno stanje

ispravna adresa je http://mrak.org ovo www je samo redirect

sada bi trebalo raditi s redirectom, no moraju se DNSovi refreshati da bi prošljakalo

zgodno. no imam malu pribjedbu. precesto uz ERP spominjes knjigovodstvo & racunovodstvo sto zbunjuje cak malo i mene. ipak je to samo jedna funkcionalna jedinica (functional area of operation, ne znam prijevod) ERP-a uz marketing&sales, production & MM i HR. sistemi ERP-a rade na sistemu jedne unique baze i svaka promjena (materijala, proizvodnja, prodaja, naplata..) se biljezi automatski u svim modulima iz kojih se kasnije vuku podaci. npr..ma ne. primjer bi se oduzio. koliko znam, SAP R/3 kao lider ERP-a cak ni nema jedan generalni “Accounting” modul koji kontrolira svo knjigovodtvo, vec samo FI (financ. accoun) modul i zato mislim da je knjigovodstvo presirok pojam za bilo koji ERP. radije bih o njemu citala kao credit management system, activity-based cost control system itd.
a glede and unatoc cijene….ERP je unikatan. ne postoje dvije tvrtke koje mogu koristiti isti sistem modula jer je tok poslovnih procesa drugaciji a i kao sto si i sam rekao, trazi dobru prededukaciju zaposlenih. buduci da se promjena unosi samo jednom a evidentira se svuda, greska pri unosi je daleko daleko skuplja i moze imati velike, velike posljedice. i tko razmislja o implementaciji ERP-a, nek ima always na umu te stvari: 1. unikat, samo za vas 2. ne stedite “kesu” na skolovanju, vratit ce vam se. ERP ZAHTJEVA dobru obuku.

naravno da spominjem knjigovodstvo i računovodstvo iz jednostavnog razloga što ljudi (barem u .hr) imaju razmišljanje da je ERP u stvari skupi knjogovodstveno/računovodstveni softver, dok je u stvarnosti knjigovodstvo/računovodstvo samo posljedica ERPa, tako da pokušavam ukazati na temeljnu razliku između jednog i drugog pa sam možda malo dosadan s time

SAP ne poznam previše ali znam zato MBS Navision jako dobro, i u Navisionu također nemaš accounting modul sam po sebi (postoji general ledger/glavna knjiga područje no u njemu u normalnim uvjetima nećeš ionako ništa raditi)

ERP u pravilu ne dolazi kao “canned” rješenje nego se prilagođava na licu mjesta specifičnostima pojedine djelatnosti, zato i implementacija traje mjesecima – no isto tako treba razmisliti o tome da je npr. vanilla navision nastao kao “best practice” 35.000 tvrtki koje koriste taj softver pa stoga ima jako puno smisla razmisliti o svojim procedurama i procesima prije nego se odlučiš promijeniti core funkcionalnost softvera; moraš imati na pameti da je 80% poslovanja tvrtke svima jednako (kupi, prodaj, izračunaj plaću, amortizaciju, poreze, crm) i tek u nijansama postoje razlike među industrijama ili pojedinačnim tvrtkama

velike razlike stižu kada dođeš (poput mene) u fazu da integriraš MIS s ERPom i koliko ja vidim težina implementacije ERPa je bila skoro jednaka ovome što sada radimo s MISom

kvaliteta instalacije ERPa ovisi o konzultantima i key_user timu čiji je posao znati apsolutno sve o implementaciji, ako su ti uvjeti zadovoljeni sve su pretpostavke za uspješnu implementaciju na mjestu

i sada čitam ovaj komentar i da sam čitatelj koji ne zna što je erp, mis i općenito o čemu pričam vjerojatno bih zaključio sa “i ja tebi…”

ma kuzim i slazem se s tobom. samo ne volim kad se sve gleda kroz racunovodstvo i bilance. jest da mi i samoj bitnoj ono poslovanje s profitom/dobitkom na kraju razdoblja ali jos mi bitnije zasto pa zagovaram drugi pristup ERP-u.

Čestitke za članak o ERP-u i MIS-u, upravo me sa time gnjave na faksu..kolegij “Projektiranje inf.sustava”, neke su mi stvari sada puno jasnije.

Kakva je po tvom mišljenju uloga internog (kućnog) razvoja u domeni ERP rješenja ? Za te pare dobra je ekipa u stanju napraviti odijelo po mjeri koje neće biti opterećeno konfekcijskim ustupcima i legacy funkcionalnostima.
Imao sam prilike čuti ove kratice iz usta soc-realističkih direktora, ali u poduzećima koja funkcioniraju posve dogovorno i po pajdaškoj liniji odgovornosti, a key useri su njihovi rođaci sa sela po uvjerenju fuš tapetari i moleri. Što ako takvi dođu do para (j.b.ga već jesu) i odluče se na implemetaciju SAP-a (recimo) ?

Inače tekst je 5.

jdev, iskreno: ja mislim da ako imaš aplikaciju (kao što mi imamo navision) koji ima više od 300.000 klijenata i preko 40.000 pravnih osoba kod kojih je implementiran da ti vrlo teško možeš razviti rješenje koje je “bolje” od ovoga

ERP je standardizacija, a standardizacija je ključ uspjeha i učinkovitosti (ne samo u ERPu nego i po ISOu, TPSu), sa nekim “broadband” rješenjem tipa Navision ne kupuješ samo rješenje nego i neki “best practices” što je jednako važno

trebaš vidjeti samo koliko je ERP širok i koliko je funkcionalnosti pokriveno njime i biti će ti jasno da teško da možeš tako nešto razviti sam; a da ne kažem da ti je ongoing cost održavanja u domaćem rješenju zagarantiran dok je ovdje to daleko bolje riješeno i budućnost osigurana

sorry, no mišljenja sam da to nema smisla; ono što IMA smisla je odabrati ERP, naučiti ga implementirati i potom razvijati podršku i eventualne nove funkcionalnosti za pojedine industrijske vertikale – mislim da na taj način možeš zaraditi više novaca, imati sretniju i u krajnjoj liniji veću bazu korisnika

Slažem se, ali objasni ti to bivšem predsjedniku radničkog savjeta, a sadašnjem “top menađeru”. On misli da će za šest mjeseci moći otpustiti sve dosadne informatičare i 2/3 računovodstva uz ulaganje od “svega” 3 milje €.

jdev, SAP je softver pozicioniran za velike tvrtke, no velike u svjetskim okvirima i okvirno ja bih rekao da s njime gađaš tvrtke od recimo milijardu dolara prihoda godišnje na više; to je ekonomija veličine koja je primjerena SAPu

u hrvatskoj drvosječa s dvadeset godina staža može na preostale prste jedne ruke izbrojati tvrtke koje zadovoljavaju taj kriterij

moje je mišljenje da je softver tipa navision optimalan za naše podneblje; razmjerno je jeftin, vrlo je rasprostranjen, imaš pristojnu količinu implementatora s konkretnim iskustvom i total cost of ownership nije uopće usporediv s SAPom koji košta puno u startu, čiji konzultanti koštaju puno i čiji upgradei i support fee-jevi su za skoro pa red veličine veći od navisiona

usput rečeno, sumnja da će otpustiti računovodstvo a za informatiku također nisam previše siguran; nešto će se moći napraviti ali će se zasigurno taj trošak preseliti u support fee prema implementatoru

Imaš li kakvo iskustvo sa Navision-om u mreži gdje je bandwidth 64Kbs ? Možda imam krivu informaciju da radi isključivo client-server i da se na “sporim” mrežama ponaša traljavo.

Što se tiče našeg “top menađera” upravo je ovih dana smjenio sa mjesta šefa informatike curu sa diplomom PMF-a sa 5 godina iskustva u projektiranju i razvoju ( Oracle, C , .Net ) i postavio na njeno mjesto nekog VŠS strojara koji dobro pozna Excel. Jel’ to normalno !?

ako imate low_bandwidth environment onda imam samo jednu riječ: terminal server

mi to koristimo već godinama i to je zakon rješenje

haha, a da vidimo kako bi sap radio preko toga :)

MS TSC ima problem sa ispisom velikih txt lista iz knjigovodstva koje smo morali podržati, a i licence su skupe, Citrix je ista stvar.
Aplikacije koje razvijamo radimo troslojno korištenjem web servisa, a client-i rade na of-line xml dataset-ovima. Formalne kontrole i validacije radimo iz lokalnog keša t.j. serijaliziranih kolekcija. To se za sada (oko godinu dana )ponaša jako dobro na nekih 450 korisnika raspoređenih po cijeloj državi povezanih na sve moguće načine pa čak i modemom 56Kb/s.

terminal servisi nisu skupi (uspoređujući s licencom za npr. XP) i stvar fakat šljaka OK i u low bandwidth uvjetima; no s 450 korisnika (trebalo bi vidjeti koliko je concurrent) je to vrlo veliki bandwidth requirement

no identični problem ćete imati i sa SAPom, ne vidim kako će to SAP riješiti bolje jer ima identični problem

Seminarski: Integracija legacy aplikacija sa Web baziranim c/s aplikacijama. možete li mi što pomoći na ovu temu.
Stvarno sam se zapetljao. Ne znam odakle krenuti. Zahvaljujem.

Slučajno sam naišao na ove tekstove i svidjeli su mi se .Mislim samo da se zaboravlja na temeljnu infrastrukturu ERP a to je planiranje i terminiranje svih procesa u poduzeću. Radim na razvoju sustav planiranaj i terminiranjaveć 30 god. i moram priznati da sam to uspio u potpunosti samo u četriri Hrvatske i jednu inozemnu tvrtku kompinirajući iskustvo i teoriske postavke MRPII, JIT I OPT. Naročito je složeno kod poduzeća koja imaju montažu i proizvodnju planirati montažu a prema ugradbenim jedinicama unazad izradu dijelova i sklopova unazad da stignu do datuma potrebe.
Mislim da ERP bez planiranja i praćenja ( sa bar kod čitačima ili RF terminalima ide jako brzo i točno već u 10 tvrtki ) svim važnih procesa nema zadovoljavajuću funkciju. Inače kako upravljati nečim što nismo rasporedili kao zadatke pripreme i proizvodnje.

[PROGRAMIRANJE] [MIS/ERP Solution]

I svojeg skoro 2 desetljeća rada na visoko managerskim funkcijama uglavnom proizvodnim (ne bitno koje vrste, bitno je vrlo složene) gdje sam neke ERP/MIS – sustave teorijski upoznao, neke i praktično uglavnom se svodi na optimalno upravljanje resursima (ljudskih/strojnih/materijalnih) popračen s nekakvih stotinjak ulazno/izlaznih dokumenata kojima je opisan poslovni tijek kroz statuse jednog proizvoda, međusobna interakcija s ostalim proizvodima, te maximalne funkcije iskoristivosti – ili max broj izrade raznih tipova proizvoda u jedinici vremena, te naravno arhiviranje istih te backupiranje.

cca prije 15 godina bili smo na odluci da je našoj firmi potrebno MIS/ERP centralizirani sustav upravljanja sa svim potrebnim modulima ovisno o dijelu proizvodnje te protoku informacija.
Iz večine tada na tržištu nije bilo sustava koji bi nas zadovoljio, već bi dio dobro uhodane proizvodnje morali korigirati i prilagođavati je softwaeru, te nismo znali za što se odlučiti već samo da moramo imati MIS/ERP jer nas je sve prerasla exponencijalni rast firme, pa tako i obima poslova.

Odluka je pala – sami ćemo izgraditi sustav koji je teži, ali sigurniji i sad to mogu reći, pronašli savršenog vizionarskog programera. Prije 15-godina, koliko je uopće rješenja bilo isprogramirano kao klijent/server web aplikacija izuzetne složenosti i pouzdanosti i temeljila se na linux-u sa mysql bazom podataka? Da ne duljiim previše ali sustav je sve više bio obogaćen s nekim novim modulima i nekom korisnom funkcijom te se tu i tamo neki bugić ispravio u hodu. Što da Vam kažem: u 10 godina sustav se je točno nula puta srušio sa svojih cca 40 zakačenih korisnika što lokalno na mreži što iz vana.

Ali…

Jedan modul, odnosno njegovu struktruru nismo dovoljno dobro (tada) razradili i pojavio se sada ogroman problem. Na tom modulu se temelji izuzetno puno logike pak sa svojim strukturama itd… Drugim riječima – da se moglo naš zahtjev ispunit bilo bi potrebno gotovo naš cijeli ERP/MIS sustav ispočetka napisati. I što sada? Odlučiti se za tu varijantu i čekati dok se ne isprogramira, simulira, … sigurno dvije godine posla gdje nas nemilosrdna konkurencija dere u tom segmentu ili implementirati gotov software nekog renomiranog ponuđača ERP/MIS software-a te dobar dio proizvodnje/načina uhodanog rada prilagoditi logici softwarea. Financijski gledano je to tu negdje, no vrijeme je ono što je vrlo bitno i vjerojano će biti presudan faktor jer je manjkavost tog modula postala od egzistencijalne važnosti same firme.

Što bi Vi u opisanom slučaju odlučili?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *