Categories
Politika

heart of glass… (4:36, Blondie, Best Of Blondie, 1984)

Slušam danas dr. Ivu kako se hvali sa čak 99.97% odgovorenih upita prema zakonu o slobodi informiranja (to je onaj zakon po kojem možete poslati pismo Sanaderu i on mora odgovoriti osim ako se ne radi o državnoj tajni, a i onda mora reći kako ne smije reći).

U svojem izlaganju, on koristi riječ “transparentno”, kao argument kako je naša državna uprava transparentna i ne krije nikakve informacije. Hrvatski prijevod za riječ transparentno je riječ “prozirno”, koja bi takvom izlaganju dala sasvim drugi kontekst, jer dok transparentnost implicira nešto što je dobro i pozitivno i svima očigledno, riječ prozirnost (u istoj rečenici sa riječima državna i uprava) mogla bi značiti kako ta ista uprava misli kako smo mi jednostavni, priprosti i općenito kako nas je lagano prevesti preko vode.

Tužno je to da kada Sanader govori o transparentnosti vrlo često jako prozirno izbjegava temu ili na temu o kojoj govori daje “spin” koji bi usmjerio temu u njegovu korist.

Primjer bi bio da kada on transparentno govori o 3,8% gospodarskog rasta u protekloj godini, sasvim prozirno propusti spomenuti rast cijena energije (koja se uvelike uvozi) i koja u tom rastu sudjeluje s većinskim udjelom.

Misao dana:
The major problem – one of the major problems, for there are several – one of the many major problems with governing people is that of whom you get to do it; or rather of who manages to get people to let them do it to them. To summarize: it is a well known fact, that those people who most want to rule people are, ipso facto, those least suited to do it. To summarize the summary: anyone who is capable of getting themselves made President should on no account be allowed to do the job. To summarize the summary of the summary: people are a problem.

4 replies on “heart of glass… (4:36, Blondie, Best Of Blondie, 1984)”

I meni je uvijek smetala ta upotreba riječi transparentno, ali umjesto pozitivnog konteksta mislim da državna i javna uprava uglavnom misli ono drugo. :-(

statistika, sic! baš me zanima kako su došli do tog postotka. prema mojem iskustvu iz novinarskih dana, bio bih sretan ako bi i ikada dobio odgovore državnih službenika.
Nego, ostalo mu tri promila, što zapravo znači da se zakon ne poštuje. pa ne možeš biti 99,97 posto pošten! il si lopov ili nisi. ko da mi se sudi za pljačku banke, pa ja kažem: “znate, zapravo nisam kriv, jer sam sto puta prošao pored banke i nisam ju opljačkao, a evo tek stoiprvi jesam”.
uh, evo, upravo severina pobjedila na dori! ajme, mene je sram!

Gospodarski rast od 3.8% nije neki ponos (sa ili bez cijena nergije). No, moras dr.Ivi i HDZu priznati da su za ostatak politicke konkurencije prvaci svijeta u komunikaciji s javnoscu.

ma 99,97% je impresivna brojka, no nije realna jer je istovremeno transparency international poslao 200 upita na razna mjesta u državnoj upravi i svega nekih 40% upita je odgovoreno, što znači da bi otprilike (200*0,6/0,03*100) iliti 400.000 upita moralo biti odgovoreno da bi imao 99,97% rezultata, a složiti ćemo se da je to nerealna brojka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *