Categories
Muzika

fifteen feet of pure white snow… (5:36, Nick Cave & the Bad Seeds, No More Shall We Part, 2001)

Jučer navečer sam bio u Tolikiens House-u gdje me očigledno nije bio dugo vremena jer je ekipa dramatično pojačala ponudu pive i to je u ovome trenutku sa sigurnošću mogu reći najbolje mjesto za popiti dobru pivu u gradu.

Slušam sada na 101 neki unplugged koncert od Tori Amos, to je jedna vrlo čudnovata pjevačica sjajnoga glasa i neobičnih pjesama. Meni je zapela za oko sa singlom Cornflake Girl kojeg sam na kraju i kupio.

Na netu postoji music genome project koji pokušava analizirati muziku i pronaći muzički DNK pojedinih pjesama i autora. Taj DNK sadrži melodiju, ritam, harmoniju, instrumentaciju, orkestraciju, aranžman, tekstove te glasovnu harmoniju. Ako ste uspjeli sicirati muziku na taj način, tada bi mogli npr. pretraživanjem muzike koja vam se dopada i pronalazeći muziku sličnog DNK pronaći druge autore koje možda i ne slušate a koji bi vam po svim kriterijima odgovarali.

Web stranice music genome projekta možete pronaći na adresi http://www.pandora.com/, a link je koristan zato što na njemu možete upisati ime omiljene pjesme ili autora, a web server će u pozadini iskreirati malu i vrlo personaliziranu internet radio stanicu koja će puštati muziku sličnu vašem muzičkom ukusu. Vrlo, vrlo zanimljivi pristup problemu.

Sutra u cik zore (actually vjerojatno i prije nje) idem autom u Rovinj, prijestolnicu duhanske industrije u hrvata. Sav se ježim ideje da ću u rano jutro kada su temperature najniže morati proći kroz najzaleđeniju i snijegom najbogatiju cestu u hrvatskoj, a vjerojatno situacija neće biti ništa bolja ni kasno navečer kada se moram vratiti kući.

A Nick Cave pjeva;
Doctor, Doctor
I`m going mad
This is the worst day
I`ve ever had
I can`t remember
Ever feeling this bad
Under fifteen feet of pure white snow
Where`s my nurse
I need some healing
I`ve been paralysed
By a lack of feeling
I can`t even find
Anything worth stealing
Under fifteen feet of pure white snow

Is there anyone else here who doesn`t know?
We`re under fifteen feet of pure white snow

Misao dana:
If you are going to try cross-country skiing, start with a small country.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *