Categories
Politika

MOSTogradnja, II dio

Palo mi je jučer na pamet nešto potencijalno zanimljivo.

Ako promatrate kako je MOST nastupao posljednjih tjedana i kako se povlačio od točke do točke (prvo reforme koje su netragom nestale, pa tripartitna vlada pa sada u konačnici odustanak od stručne vlade) mora se postaviti pitanje što je krajnji cilj. Totalno je očito da oni postave neki zahtjev kojeg svi prihvate (u ovoj ili onoj formi)

Pozicija SDP-a i HDZ-a je totalno jasna, nijedna od te dvije strane ne može formirati vladu i skužili su da moraju igrati (barem zasada) onako kako MOST kaže. Opcije su im ili sudjelovati u pregovorima i čekati trenutak kada će nešto negdje pukniti (primjerice pojavi se neki razdor unutar samog MOSTa, ili suprotna strana u pregovorima kaže da ona na štogod je trenutna tema ne može pristati pa to otvori prostor za samo koliciju SDP-MOST ili MOST-HDZ), ili pak čekaju formiranje Sabora i Vlade pa da se MOST-ovce eliminira jednog po jednog. Ukratko, MOST igra zanimljivu igru vola oko stola s HDZom i SDPom, te barem zasada totalno diktira tempo makar je rizik ogroman.

Pitanje je što MOST stvarno misli jer su njihovi zahtjevi po svemu sudeći totalno neracionalni i u cijelosti odvojeni od toga kako društvo, politika, država ili svijet funkcioniraju. Ili si totalni naivac, totalni idiot ili imaš neki drugi jasan plan.

Dakle, ono što mi je palo na pamet je to da MOST pokušava namjerno kreirati suludi kompromis koji bi natjerao obje strane da pristanu na nekakvu Frankenštajnovsku vladu i u času kada dobije potvrdu da su HDZ/SDP voljni pristati samo se izmakne i kaže da u tome ne želi sudjelovati jer su HDZ/SDP tu samo radi fotelja i pozicija i da je pristanak na takav kompromis finalni dokaz da im interes države uopće nije bitan. Kao konsekvenca toga, ili bi HDZ/SDP u takvim okolnostima složili sami vladu – ali doista mi je teško vjerovati da je bilo koji scenarij zajedničke vlade izgledan jer bi to ubilo identitet HDZ/SDPa u cijelosti i to bi bilo žestoko kažnjeno na slijedećim izborima. Ili bi – puno vjerojatnije, takav potez isprovocirao nove izbore. Taj scenarij jedini ima koliko tolike šanse pozicionirati MOST da dobiju jednak ili sličan rezultat (mislim da u biti nema ali je to najpovoljniji scenarij kojeg sam uspio smisliti).

Misao dana:
In explaining any puzzling government phenomenon, always choose stupidity over conspiracy, incompetence over cunning. Anything else gives them too much credit.

5 replies on “MOSTogradnja, II dio”

Vjerojatno i sami lutaju bespućima naše političke zbiljnosti, istražuju različite mogućnosti. Malo kompromitiraju i pomalo odgajaju političke elite, ali i narod koji sve to znatiželjno promatra i postaje svjestan da su političari obični grabežljivi ljudi. To je dobro.

Iako je očito da HDZ i SDP pristaju ne sve zbog vlasti meni se ne čini da bi MOST išta postigao ako bi se maknuo u trenutku dogovora o formiranju Vlade
koja nužno i ne mora biti Frankeštajnovska. Sljedbenici HDZ/SDP bi sebi i javnosti sve te kompromise protumačili kao znak da im je na prvom mjestu bio interes države koja treba reforme i koja mora funkcionirati za dobrobit svih građana. Mislim da je HDZ/SDP vlada bez MOST-a nemoguća. Na novim izborima upravo bi MOST mogao biti kažnjen jer se pokazao kao onaj koji je odugovlačio, ucjenjivao, a na kraju nije bio spreman preuzeti stvarnu odgovornost i bio bi glavni krivac za trošak novih izbora. HDZ-ova bi se glasačka mašina još više mobilizirala kao i SDP-ova s tim da bi kod njih moglo otpasti nešto principijelnih i ideološki beskompromisnih glasača, a možda i članova.

Mala ispravka: Vlada bi bila Frankenštajnovska, mislila sam zapravo da nužno ne mora biti lošija od nefrankenštajnovskih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *