Categories
eDržava

Retardacija

Ne znam jeste li to čitali ili ste to možda čuli iz prve ruke nekog od svojih prijatelja ili kolega, no u posljednje vrijeme su se razmilili inspektori svega i svačega i intenzivno naplaćuju mandatne kazne koje manje ili više nemate šanse izbjeći i bolje je platiti ih na licu mjesta. Ovih dana sam čuo za nekolicinu doista besmislenih kazni, pa sam pomislio da bi možda bilo dobro da opišemo tu tragikomediju dijelom kao upozorenje a dijelom kao apel zdravom razumu ako i on nije emigrirao iz ove tužne zemlje.

Ukratko, u tvrku jednog mog poznanika banula je inspekcija rada te su krenuli prebrojavati zaposlene, provjeravati ugovore i sve ostalo što oni rade kada naiđu u posjetu. Legenda kaže da provjeravaju i ima li netko certifikat za prvu pomoć, provjeravaju vatrogasne aparate i desetine drugih sitnica za koje vjerojatno i niste znali da du obavezne a koje su kritične za neometano funkcioniranje gospodarstva. Kako god bilo, u dotičnom primjeru su se zakvačili na evidenciju radnog vremena koja je providnošću ministra Popijača prošle godine propisana pravilnikom i u kojoj između ostalog morate upisati dane koje su djelatnici proveli na godišnjem odmoru. Tu i nailazimo na problem jer u članku 56. Zakona o radu jasno piše kako djelatnik mora biti obaviješten o godišnjem odmoru najmanje 15 dana prije početka odmora. Donekle se to čini logičnim, no upravo ta rečenica koja se može interpretirati na samo jedan jedini način, stvara ogromne probleme i pretvara vas u potencijalnog kriminalca. Naime, zamislite situaciju u kojoj se razboli vaš suprug ili roditelj (ili jednostavno slomi ruku ili nogu) i trebate ga dva – tri dana razvoziti po doktorima? Za tako nešto nemate pravo na bolovanje i uzeti ćete godišnji odmor, no kako niste najavili svome poslodavcu lom ruke ili noge užeg člana obitelji, a on to nije proveo u svojim aktima, poslodavac (vjerovali vi to ili ne) je prekršajno odgovoran za nastalu situaciju i ne gine mu mandatna kazna na licu mjesta.

Ako ste mislili da je to sivo područje i da tu ne be smjeli inspektori kažnjavati onda pazite slijedeći primjer. HZZO (onaj isti iz afere Medikol) vam ne dopušta da u jednom dolasku na šalter i prijavite ili odjavite više od tri osobe. Ako imate takvu situaciju tada morate predati sve dokumente (osobno ili putem interneta) i onda HZZO to u nekom svom tempu obrađuje. Zakonski rok za prijavu djelatnika je 15 dana i do tada bi papiri morali biti riješeni. Ako se poklopi neki vikend ili praznik ili bilo koja druga okolnost, lagano vam se može desiti da predate dokumente na vrijeme, no potvrđenu dokumentaciju dobijete koji dan kasnije s datumom dana kada ju je HZZO obradio (čak i za one koje ste poslali putem interneta). Kada navrati inspektor i uoči krive datume automatski ste u prekršaju i ako ste dobrih pregovaračkih sposobnosti uspjeti ćete u HZZO-u zamoliti da vam vrate dokumentaciju s ispravnim datumima (kako je to moguće u računalu provesti je nejasno), no možda vam to i ne uspije. Kako god bilo, nije da ste vi djelatnika zaposlili na crno, ili da ga nemate namjeru platiti ili bilo što tome slično nego jednostavno procedura i papirologija traje neko vrijeme i makar je riječ o formalnosti i nju netko treba obaviti. Istovremeno, istovjetni set dokumenata morate predati u HZMO-u, tamo nema ograničenja niti redova ili čekanja.

U sustavu u kojem država nije u stanju osigurati provedbu jednostavnih pravila dolazi do neminovne preregulacije koja kao u gornjim primjerima vrlo često kreira bizarne situacije u kojima se doslovce nemoguće držati slova zakona jer se on protivi zdravoj logici koja očito nije krasila predlagatelja. I sada bi netko govorio o završnim mjerilima poglavlja 23. Gluposti.

p.s. ovo je moja četrdeseta i prva kolumna iz Večernjeg lista, objavljena u Obzoru 9. travnja 2011., ovdje objavljena verzija je autorska (dakle ona koju sam poslao redakciji, bez uredničke intervencije i lekture)

Misao dana:
It is highly improbable that the bureaucrat will put his life on the line. It is absolutely impossible that he’ll put his job on the line.

One reply on “Retardacija”

Dakle:
1. deklaracije – 30.000 kn kazne za firmu + 6.000 kn za odgovornu osobu, nakon puno poziva moljenja i kumljenja smanjeno na 6.000 kuna + opomena. deklaracija je bila s uvoznikom i svim kontaktima uvoznika. Na etiketi piše SR/BiH i sada stoje sastojci:7% putra, 10% lešnjak itd itd. Opis proizvoda nije bio na hrvatskom, procijenjeno da to košta toliko i toliko
2. prijetelju mi otkrilo da nije platio PDV 14.000 kuna prije dvije godine, stvarno je zaboravio jer je bila neka posebna okolnost – naravno sada stiglo s kamatama. Trenutno od države potražuje i stalno je u preplati nekih 200.000 do 300.000 kuna PDV, preporučili su mu da ne bi nikako bilo pametno da traži svoje kamate. PDV se plaća mjesec za mjesec, dakle jedan mjesec možete biti u preplati, a drugi mjesec morate platiti PDV. Nema veze ako niste dobili svoju preplatu nazad, vi morate platiti PDV za taj mjesec.
3. deklaracije 2 put – frendu su mi u dućanu našli 5 jastuka (brojkom pet) bez deklaracije. On ima dućan s namještajem. Kazna 90.000 kuna – naravno sada je na sudu ali nije baš ugodno čekati ishod
4. Oznaka C na aerosolima – možda niste primijetili ali svaki aerosol treba imati oznaku C na boci. nitko ne zna čemu to služi, to je doneseno negdje polovicom prošle godine, i ulaskom u EU biti će ukinuto. To znači da ako distribuirate aerosole morate na svaku bočicu nakeljiti oznaku C. Sada – imate vi i robe na tržištu koju ste plasirali prije donošenja zakona – jer aerosoli po defaultu traju dulje od 2 godine, ali to se inspekciju ne pika. Ako nema oznaku C, prvo opomena onda kazna. Ukupno sam imao već 3 posjeta raznih inspektora gdje se pisao uviđaj za taj ogroman prekršaj koji dovodi kupca u potpunu zabludu (jer naravno da nećete kupiti sprej bez oznake C). 3 posjeta ukupno svaki je trajao po 2 sata – inspektori dolaze jedan po jedan jer imaju manjak auta pa kad ih zadesi auto – tak da vam se može dogoditi da vam 3 dođu u 3 dana po sličnom prekršaju ali u različitoj regiji. Obzirom da su očigledno taj put pregledavali oznaku C (za koju još nisam skužio zašto je nužna i što predstavlja – iako su mi to pokušavali objasniti nije mi jasno zašto je to oznaka sukladnosti ako ja to lijepim sam), stvarni slučaj je da su se 3 posjete dogodile u 3 različita dana u istom tjednu.

Uh ne da mi se više pisati, ali imam toga za još dvije stranice – ali bolje da ne pišem jer bi me još mogli i skužiti – vječiti strah – ne usudite se ni pitati jer odmah dolazi inspekcija – recimo certifikacija laserskkih uređaja od zračenja (recimo imate bar kod skener – morate ga certificirati da nije opasan) – naravno to radi samo jedna privatna firma u RH – ili pazi sad ovo – njezini podizvođači. Možda sam već previše napisao. Ukratko, gade mi se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *