Categories
Gadgets

BlackBerry 9700 (aka Bold II)

Nisam već duže vremena pisao ništa o gadgetima, a imam ih nekoliko novih o kojima bi vrijedilo pisati. Eto, neka prvi od njih bude moja svakodnevna alatka BlackBerry 9700 ili uređaj kojeg često zovu Bold II. Oni koji čitaju moj blog znaju da sam donekle fanatični korisnik Blackberrya pa sam tako bio jedan od prvih Blackberry korisnika u Hrvatskoj (sigurno među prvih 10-20), a promijenio sam i niz uređaja kako su se telefoni mijenjali. Od prvog, čini mi se 7230, preko 8700, 8800, 9000 i sada 9700. Također, tijekom kampanje u kojoj sam sudjelovao koristio sam i 8900 i 8520 uređaje (i bio jedan od rijetkih pacijenata koji je mjesecima hodao s dva blackberrya).

Anyway, makar su svi uređaji koji su prethodili Boldu bili svi redom vrlo dobri, uređaji su se dramatično počeli poboljšavati s 8800 koji je prvi bio s ugrađenim GPSom, a BlackBerry bold je povrh toga imao i ugrađeni foto aparat i mp3 player (može biti da ga je imao i 8800). Bold je bio sjajan i po tome što je prvi imao ekran velike rezolucije (barem mislim, možda je i 8800 imao, davno je to bilo :) te je imao i MicroSD (koji je bio i u 8800) pa ste uređaj onda mogli koristiti i kao usb stick.

Problem s boldom je bio u tome što je to ipak telefon koji je bio relativno velik (ne prevelik, nije pretežak) ali je taman toliko veći da možete skužiti kako ne leži u ruci baš najbolje. Nedugo nakon Blackberry bolda došao je model 8900 koji je bio idealne veličine, sjajnog dizajna i superiorne kamere (3 mega piksela s auto fokusom). U biti jedina razlika između 8900 i 9000 ako gledamo po osobinama je to što je 9000 imao 3G a 8900 ga nema.

Kako god okrenuli, negdje prošle jeseni izašao je model 9700 ili Blackberry bold II i to je uređaj kojeg ja sada posjedujem. Funkcionalno gledano on je istovjetan kao i bold s time da ima dvije-tri bitne razlike. Prva bitna razlika je što su dečki iz RIMa uspjeli ugurati Bold u form factor 8900 telefona tako da je Bold sada otprilike iste veličine kao i prethodni model 8900. Druga bitna stvar je foto aparat koji je sada vrlo sličan ili identičan kao i onaj u 8900 (dakle 3mpix + autofokus), a treća bitna karakteristika je vijek trajanja baterija koja sada u mom slučaju uredno preživi bez punjenja/dopunjavanja četiri puna dana što je sjajan rezultat. Mimo gornjeg, Blackberry je prešao sa mini USB konektora na micro USB konektora. Ovo sa USBom je inače jako korisno jer praktički svaki uređaj koji na sebi ima USB možete iskoristiti za punjenje ili dopunjavanje svog Blackberrya (što recimo nije slučaj s nekim drugim telefeonima). Činjenica je da je USB prihvaćen kao standard te da će vrlo uskoro praktički svi telefoni koristiti ove konektore no zasada to je sjajna komparativna prednost BlackBerrya. Dodatna je fora što je trackball zamijenjen touchpadom pa bberry 9700 više nema pokretnih dijelova (ja nikada nisam imao problema s trackballom no znam korisnike koji jesu). Touchpad funkcionira istovjetno touchpadu kojeg imate na notebooku, pouzdan je, fino se može podesiti i savladate korištenje u prvih deset sekundi korištenja.

Što se tiče softvera, protekle godine su bile jako dinamične te je BlackBerry sa OS generacije 4 prešao na OS generacije 5 koji funkcionira sjajno. Blackberry je iznimno stabilan uređaj i može raditi doslovce mjesecima bez restarta i 9700 nije nikakva iznimka (ako na bberryu stisnete istvoremeno alt + shift + H onda dobijete ekran na kojem vam pišu temeljni podaci o uređaju te “uptime” aparata). Moj bberrry trenutno pokazuje nekih 15 dana uptimea što i nije neki rezultat no zbog događanja koja su mi se desila u posljednje vrijeme povremeno ga gasim kada želim biti 100% siguran da nitko ne sluša ono o čemu govorim.

A kad smo već kod sigurnosti, jedna od fora sa blackberryem je security wipe (kojeg možete pokrenuti sa samog telefona) ili remote “kill” komanda koja će obrisati telefon čim se ovaj prijavi na mrežu. Druga stvar je to što blackberry prilikom prve prijave na mrežu kreira set enkripcijskih ključeva kojim se enkriptira ukupni (ali samo DATA) promet na telefonu u oba smjera. To otprilike znači i da ako ste pod mjerama nadzora (kao neki) onda ekipa iz OTCa može samo detektirati koliko je bytea prošlo u kojem smjeru no ne i o čemu se radilo ili kuda su koji paketi išli ili koje su vrste. To je sigurno frustrirajuće.

Problem koji tradiocionalno opterećuje BlackBerry je njegov web browser koji je apsolutno upotrebljiv, no, budimo iskreni nije niti blizu onome koji se koristi recimo na iPhoneu. OS 6 koji je predviđen za drugi ili treći kvartal ove godine (dakle vrlo brzo) morao bi riješiti taj problem te će se koristiti webkit kao podloga za browser i time ćemo imati isti engine kao što ga koristi i Apple tako da će i taj problem nestati.

BlackBerry nema stotine tisuća aplikacija u svom app storeu, no sve bitne stvari su vrlo dobro pokrivene. Ja na svom uređaju koristim pod normalno Facebook i Twitter, igram se i sa foursquareom, koristim native BlackBerry maps za navigaciju (što radi sasvim ok) i google maps. Ono što je komparativna prednost u odnosu na iPhone je to što je blackberry totalno sinhroniziran sa google servisima pa ako imate svoj mailbox na gmailu (ali i na google appsima) onda je sinhronizacija mailboxa i adresara native podržana; sinhronizacija kalendara je podržana ali kroz dodatnu (i besplatnu) aplikaciju Google Sync.

Da skratim, 9700 je sjajan uređaj i definitivno do sada najbolji bberry kojeg sam imao. Maleni je i kompaktan, sjajno leži u ruci, ima dobru tastaturu, sve funkcije koje su mi potrebne rade sjajno i još kada dobijemo OS 6 za koji mjesec i jedina prednost koju iphone ima u odnosu na bberry će u cijelosti nestati.

I posljednje, ono što nikada ne smijete zaboraviti i što je u biti iznimno velika prednost ama baš svakog blackberrya u odnosu na bilo koji drugi smartphone je to što BlackBerry nije samo uređaj nego i tarifa. Moj BlackBerry kojeg imam u VIPnetu ima bberry tarifu koja je objektivno flat rate internet na GSM telefonu u iznosu od 91kn mjesečno – probajte to isto napraviti s bilo kojim drugim telefonom. Također, ako iskoristite neku od akcija, može vam se lagano desite da flat rate internet skupa s nekim minutama i besplatnim SMSovima dobijete za impresivnih 50kn mjesečno. Dakle, ne samo da je uređaj u startu jeftiniji od konkurencije, nego su njegovi troškovi kroz vrijeme komparabilno manji.

Misao dana:
Inspector Gadget always works alone. You’ll have to volunteer for something else.

17 replies on “BlackBerry 9700 (aka Bold II)”

čini mi se da VIP više pažnje posvećuje BlackBerry segmentu obzirom da u svojoj ponudi nemaju iPhone. T-mobile se značajno više orijentira na Appleov telefon, pa tako T-mobile korisniku Blackberry uređaja OS 5 nije dostupan za npr. 8900 bold (možda se to izmijenilo, pa neka me ispravi netko ako griješim).

tmobile ima neke konceptualne probleme s bberryem jer oni promoviraju svoj web and walk koncept koji se plaća i nije uključen u cijenu njihove osnovne usluge pa im stoga ubija temeljnu prednost blackberry tarife; koliko ja znam ovo je pod nekim “review-om” i vjerojatno će tu doći do korekcije i uskoro će i tmobile imati istovjetni model VIPu

mimo toga, oba operatera su jako tromi oko novih verzija OSa jer je objektivno broj korisnika relativno maleni (nekoliko desetaka tisuća), no ja se nikada nisam niti oslanjao na te njihove updatee (niti znam gdje bi recimo VIPovi bili) nego lijepo odem na bberry site, pogledam koji je najnoviji i upgradeam sam

nadam se kako će t-mobile zaključiti u svojoj reviziji da je korekcija nužno potrebna, bilo je i vrijeme.

što se tiče OS-a, nešto sam petljao sam oko OS5 za 8900, ali nema službene standalone instalacije. na crackberry.com gdje je ista neslužbena i da se skinuti preko RapidShare-a ili sličnog servisa, ali je to svojevrsna beta-verzija. bit će valjda vremena ovih dana, pa ću se tome malo posvetiti.

hm, to ti nije točno app loader je alat za upload novog firmwarea i uključen je sa svakim novim firmwareom

makar ima smisla skinuti s rapidsharea ono što u stvari treba napraviti je pronaći najnoviji fimrmware koji je podrćan od bilo kojeg telekoma i onda ga skinuti sa službene stranice RIMa i onda to šljaka ok

Vip vs T-Mobile
Za mene, osnovna razlika je roaming.. kod Vip-a se moze dobiti dnevni roaming (flat), sto je super (nazalost, aktivacija ovisi valjda o tlaku zraka i trenutnoj cjeni svinjskog sala na burzi, pa se za svaki slucaj uzme dan prije i dan posije)

Odgovori na SVA pitanja oko OS-a i ostalih sitnica:
http://forums.crackberry.com/

Marko,
budući da BB tarifa uključuje flat-rate za internet, zanima me šta je u slučaju ako se 9700 koristi kao modem za spajanje na netbook? Nekako mi se u tom slučaju flat-rate čini slabo vjerojatnim jer to ne bi bilo u interesu duopola VIP/t-com koji prodaju BB uslugu…, s druge strane, uređaji poput Bolda i Storma imaju funkciju modema!
Što ako želim 9700 koristiti kao modem? Moram li povrh BB tarife uzeti još neku podatkovnu?
Veći monitor na netbooku ili laptopu je ipak bolje od zaslona Blackberryja.
pozdrav,
a.

ne može se koristiti kao modem, odnosno ako se koristi za tethering onda ide preko platežnog APNa (no ima programa koji mogu zaobići to)

Hvala na hintu…, dovoljno je bilo da prosurfam malo :-), osteje mi još da razmislim prijeći na potpunu uslugu BIS ili koristiti i dalje svojih 512 MB, ali na Blackberryju…, jer ga u tom slučaju i bez tetheringa mogu koristiti kao modem. Doduše, neke funkcije BBija tada ne dolaze do potpunog izražaja…, ali i Gmail za BB je sasvim dobar. Radi li ”remote kill” i ”securiti wipe” i u slučaju ako se ne aktivira BIS?

U međuvremenu neke zemlje čudnovatog poimanja demokracije već pokreću zabranu pojedinih usluga BB-ija: http://news.cnet.com/8301-1035_3-20012301-94.html

a meni ostaje još za razmisliti: Bold 9700 ili Storm2 :-)

@AleshV
ako nisi prijavljen na BIS, nemaš podrške ‘remote nuke’ (sustav te ne može naći po PIN-u telefona, koji se mora prijaviti na BIS/BES). Security Wipe (‘nuke device’) radi lokalno bez obzira na vrstu transporta (BIS/BES/APN)

Definitivno jedna od opcija za razmatranje kroz sljedećih par mjeseci je Bold 9780…izgledom neizmjenjen Bold II, ali sa nešto poboljšanim performansama i predinstaliranim OS6.

@Marko

Tether ??
koliko čitam, taj program služi kao spona za zaobilaženje platežnog APN koristeći samo BIS. međutim, nisam još pronašao alternativu Tetheru…, Tether košta skoro 50 USD [ovih dana je na sniženju :-))]
nadam se da Tether nema ograničenja postavljena od strane VIP-a!

koristi li tko rdm + , i kakva su iskustva, radi li kad je komp ugašen ili samo kad je upaljen i kakvi su računi na kraju mjeseca ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *