Categories
Blog

Nešto sam razmišljao

Danas sam se vozio od Zagreba do Milana i natrag (i to sam) pa sam imao puno vremena za razmišljanje (nije da nemam tema ovih dana).

Ono što sam zaključio je to da obzirom da je moja priča sada izašla i manje-više je svi znaju (barem ovaj dio koji je objavljen, ima puno toga drugoga što će po mom sudu dati totalnu drugu sliku, no o tome kada bude vrijeme), možda bi bilo dobro da napravim jednu seriju tekstova o tome kako država uništava poduzetnike te da još prirodam nekoliko metoda kako se krade iz državnog proračuna i lažira na natječajima?

Sve naravno s konkretnim primjerima i ako ne već imenima onda jasnim usmjerenjem gdje treba tražiti.

Jel ima zainteresiranih koji bi rado čitali takvo depresivnog štivo? Molim odgovor kroz komentare.

45 replies on “Nešto sam razmišljao”

Okupljaš čitatelje još nenapisanog štiva? :-)
Svakako! Ako i ne bude primjereno za nas čitatelje, jer je kažeš depresivno, valjda će imati neke koristi oni kojima je nestalo ideja kako ukrasti iz državnog proračuna, lažirati natječaje ili uništititi poduzetnika :-)

Ej a stvarno želiš postati mali nadrkani Hrvatić koji piše samo negativno.. Još TED-a, nisi napisao pošteni osvrt na toyotu, možda umjesto toga kako je država neki k… kriva da napišeš kako postati poduzetnik i ostati živ by Marko Rakar – priručnik… Ima toga. Ja imam presudu od jednog Hrvatskog suda u okojoj su mi firmu kaznili sa 100.000 Kuna, da skratim “jer nisu ništa našli,ali firma je iz Zagreba i stoga je sud kažnjava…” vjerovao ti ili ne. I ulovio sam se u mrziteljski krug… Nije dobro, vjeruj mi… Svi koji su pokušali sa poduzetništvom znaju kako je to kada te inspekcije dođu kazniti i to viću odmah sa vrata, znaju kako je doć u posjet MF-u i diviti se silnim skupim gadgetima po kancelarijama, znaju kako je to kada lokalna sampuprava skriva termine sastanak sa Europejcima kako ne bi došao nitko nepozvan osim cvijeća LS-a. I znaju kako je to ić u ministarstva i priuštiti si lobotomično iskustvo razgovara sa zlatnom mladeži… Oni koji ne znaju tako i tako ti neće vjerovati a oni o kojima pišeše tako i tako tvrde da to nije istina. Piši nekaj pozitivno…(nije da ti je ekipa iz koje si ispao nešto pa da ti bude krivo, bar nisi u istom kolu sa likovima koji svojim djelatnicima prvo viču kako su super jer su prebacili planove onda im u drugoj rečenici smanji prava i plaču jer je eto recesija, i ako se taj lik prepozna jer znam da svrlja po netu na jednom sastanku si uralo nek se neko usudi rec da je 10 kuna previse za ********, odmah ce dobiti otkaz – e pa sinko moj 10 Kuna je previse za ********)

Ja ću čitati, kao i dosad :) No, bojim se da si im već sad lagani trn u oku, pa da i ti ne završiš u nekom neželjenom miljeu pod pseudonimom “državni neprijatelj”. U tom slučaju moj podrška je tu.

@Goran

Mislim da je bitno da se sve te silne afere i namještanja dignu u javnost. Ako Marko ima želje i volje o tome pisati onda je to, pa rekao bih, njegova građanska demokratska dužnost (ne doslovno).

Ono što je probem kod većine hrvata je što, eto otvoren budem, nemamo muda, nemam ta jajca koji bi nas gurala dalje, Svi smo glasni po bircevima, seremo o vladi o pdvu, o rkiznom porezu paralelno iscijeđujći drugo pivce i jadamo se kako nema love. Kad treba izaći na ulicu, kad treba, skoro pa, dignuti revoluciju, onda ti isti, najglasniji, manji su od zrna graška. Vođe to vide, ok, dignemo PDV, malo će kakakti po nama, za tri mjeseca bude sve oke, zaboraviti će. Pa naredna tri mjeseca tišine. Pa opet najave dizanja. Pa će opet malo kakati, itd itd.

Da bilo bi lijepo čitati pozitivne postove, iskustva, savjete i sve to, ali ipak vrijeme da sav taj smrdljivi gulaš jednom izađe van.

Ja sam sitni poduzetnik, obrtnik, ali isto tako sam osjetio korumpirani državni organ, da tako velim, u guzici.

Da da da. Napisi nesto kao SAS prirucnik za prezivljavanje al tvoj nek bude za varanje jer i to je prezivljavanje u ovakvim uvjetima.

Naravno. treba nam opet jedna “birokratska revolucija”! Mislim da ce stvarno biti zanimljivo kamo vodi ovo putovanje, jer ovaj model vodstva i gospdodarenja je krajnje izlizan i istrosen. Zadrzi svoj britki stil, i nemoj kukati.

Ma izgleda da se može pisati sto god hoces Marko ali na kraju nista od reakcija. Ali nema veze pisi ti, pisati cu ja, pisati ce valjda jos neko, pa mozda na kraju i iskrsnu neki rezultati.

Da, mišljenja sam da trebaš iznijeti sve na sunce, jer ako je točno (a osobno nema razloga ne vjerovati) da si žrtva nečije političke ili mafijaške igre onda to javnost naprosto mora znati. Ovako se dogodilo da je samo dio priče izašao vani, i to onaj dio koji si ti sam nakon nekakvog maila objavio ostavljajući (po meni potpuno nepotrebno) previše mogućnosti za razne spekulacije.
Nisi ti jedini kojeg je „država“ kao poduzetnika uništila. Trebaš se samo malo vratiti na 90-e i pronaći ćeš na more slučajeva i tvrki koje su htjele raditi pošteno ali su se u nekom trenutku nekome našle (najčešće) na privatizacijskoj putanji i bivali su uništavani na razne načine doslovno preko noći.
Sama spomen da se tako nešto može dogoditi i nakon 2000-te je nešto od čega se sav naježim… piši dakle o tome,…. Daj sve argumente,… i izbaci to smeće napokon iz i sa sebe.

@Tomislav Buza da ali sagledaj to sa Markove strane… Dali je u poziciji da piše o tome u ovom trenutku.. Mogu ga napadati sa svih strana.. I ja bi to htio čitati ali mislim da mu je pametniije zauzeti mjesec dva low profile… Nakon toga attack…

Nisam se nikada okušala u poduzetničkim vodama…..ali i mene, kao i većinu drugih “žulja” lopovluk, nepravda, ne volim kad me prave budalom, bunim se kad me “šišaju k’o ovcu”….
Iako nemam iskustva sa poduzetništvom, radeći u energetskom sektoru itekako imam uvid u krivo donesene odluke koje će nas pratiti godinama (u energetici ne pretjerujem kad kažem i desetljećima). A krivo donesene odluke nerijetko vezane su uz famozne “javne natječaje”, ignoriranje struke, logike i zdrave pameti.

Sve što nas može pomaknuti, što može uperiti svjetla reflektora na pozornicu laži, neznanja, nestručnosti, igre i manipulacije – bit će rado čitano :)

Marko, vrijeme je krenuti s time. Sad kad su tebe opalili radi nečeg takvoga, nek se vidi što nama rade. Znaš da sam ja nepresušni izvor priča o tome što nam rade, jer meni to rade skoro na dnevnoj bazi.
Evo baš ovaj tjedan kipim zbog jednog od mnogih očigledno namještenih natječaja. U jednoj bolnici na 120.00 kuna javi se 9 ponuđača, u drugoj bolnici na 1,4 miliona se javi samo jedan. Radi se o istim grupama proizvoda :)
Ima i nastavak dalje, ali nije baš za pisati u komentaru :(

Marko, kao da ne znaš kako se to radi! Jedanput je kriterij kvaliteta i ispunjavanje svih uvjeta, drugi put je to najjeftinija ponuda. U komisiju stavi ljude koji nemaju pojma što znači traženo . I to je to. Sve po zakonu:)))

Ukratko, o Vašem razmišljanju
RH je po definiciji hajdučka paradržava, a to je čak znanstveno dokazao naš jedini sociolog antropolog Dinko Tomašić u knjizi “Društveni razvitak Hrvata” napisanoj još 1938. godine.
Općenito, svaki čovjek pa tako i društvo može živjeti na tri načina i to: Ako nešto stvara, ili ako krade, ili ako prosjači, ili od kombinaciji spomenutog.
Naš prvi predsjednik se opredjelio za krađu i prosjačenje (dokazano, vidi knjigu “Tko je jamio, jamio”). Rezultati su vidljivi.
Pod takvim okolnostima u takvoj paradržavi je svako upuštanje u proizvodnju totalna besmislica, jer u RH su namjerno stvoreni parafiskalni nameti na proizvodnju od lokalne uprave i države koji uništavaju svaki pokušaj proizvodnje. Svaki proizvađač ako želi opstati u takvim uvjetima mora varati i raditi na crno.
Naš prvi predsjednik kao hajdučki harambaša je svojim hajducima i sebi podjelio kuće i stanove odnosno tuđu imovinu ili našu zajedničku imovinu za simboličnih 5% vrijednosti ( i tih 5% su nestali), a ustvari nije smio (prema anexu G međunarodnog ugovora o sukcesiji).
Evo i naš najnoviji predsjednik ima četiri stana u Zagrebu, a niti jednoga nije kupio pa zar i to ne govori puno i on još tvrdi da će uvesti novu pravdu. Malo morgen…Sva sreća da on toga nije svijestan.

O, da!

Ja sam svojedobno u udruzi Život u plusu razmatrao ideju da napravimo okrugli stol na tu temu, a vjerojatno ću to i napraviti, ali u sklopu Građanske inicijative za financijski oporavak. Više o tome offline… :)

Ja se slazem da se neke stvari otvore i da se o njima prica ali tvoja motivacija nije uredu. Da si postao savjetnik Josipovicu o tome bi sutio. Samo zato sto su tebi nasli problem sada ces o tome pricati.
To je problem naseg mentaliteta: Krast cu i varat i sutiti cu o tome dok mogu cak i ako vidim druge da to rade. Ali ako nemogu ja krast onda nece ni drugi.

Takvo razmisljanje nas vodi u sve vece probleme i stvara ono protiv cega si ti izgledao da se boris ali vidim da se ti samo zelis izborit za svoju poziciju pa cak i ako to znaci da sutis o sranjima dok tebi to odgovara odnosno kad ti prestane odgovarati onda ces progovorit.

I sto to znaci sad na kraju, da ce pricati o problemima poduzetnika ali ces recimo sutjeti o problemu PRa u hrvatskoj jer ti taj problem ide na ruku? Jeli to znaci da se tebe treba opaliti po određenim problemima da iste prokazes u drustvu?

Ponavljam, zelim da se problemi rjese ali si me razocarao, ne zbog duga koji imas nego bijes koji te sada vodi.

odličan komentar (i u biti logičan), no ima nekoliko rupa u cijeloj priči

a) ja nisam nikome ništa ukrao, dapače, puna istina je totalno suprotna i to je nešto što imam namjeru i dokazati (imao sam tu namjeru i prije, a sada je samo još veća, i to nije samo namjera ima cijeli niz aktivnosti koje sam i prije poduzeo da to riješim ali nisam bio uspješan); tako da teme o kojima imam namjeru pisati su ionako na to_do listi za prije ili kasnije, ja nisam policajac ili istražitelj, nemam izvršnu vlast pa da djelujem sam da to riješim, postoje stotine ljudi čiji je posao da se bavi stvarima o kojima ću ja pisati

b) razlog zbog kojeg se bavim ovime čime se bavim je upravo taj da spriječim da se bilo što slično desi bilo kome drugome, to mi je motivacija br. 1, ponavljam još jednom da smatram da mi je nanesena velika nepravda (ne prije deset dana, to je bilo poniženje, no nepravda je puno starija) i to treba spriječiti, ja sam odabrao način koji možda nije po svačijem ukusu ali po mojem mišljenju ima najveću šansu za uspjeh

c) ja se ne bavim PRom, ja se bavim vrlo specifičnim problemima i uz svo poštovanje prema PR struci u hrvatskoj (kao i sve probleme, premreženost pa u krajnjoj liniji i korupciju tog zanata) ja s njima nemam nikakve veze, nemam se namjeru niti jedan jedini puta pohvaliti da se bavim PRom, nego se moje područje djelovanja dijelom može pogrešno interpretirati kao PR (a to nije)

d) ja nisam bijesan (tužan i razočaran jesam), ja se ne svetim nikome niti to imam namjeru, moje je mišljenje da život ima svoje načine izravnavanja rezultata i eto barem jedan od aktera moje priče je u međuvremenu završio u zatvoru zbog istog tog djela kojeg ja nisam uspio dokazati

Mislim da svatko i svakako treba pricati o takvim stvarima, stovise, mislim da se mora iznijeti u javnost tko nas je pokrao i koliko. Stvari se moraju poceti kaznjavati! Ljudi moji, mozemo mi pozitivno razmisljati koliko hocemo, ali treba biti realan. Marko, imas moju podrsku svakako, naravno da si isprovociran, naravno da se nekome nisi svidio i naravno da moras reci sto znas!

piši piši..i molba…nikako da dobijem odgovor a pisao sam i indexu,i zvao ih telefonom,pa ako možeš i tu nešto pripomoći.naime Bandić je prošle godine najavio kao antirecesijsku mjeru snižavanje komunalne naknade u gradu Zagrebu za 10 posto,koju nikad nitko nije proveo,a za moju firmu koja ima 800m2 skladišta to iznosi 10 kn po m2 ili 8000 kn mjesečno.10 posto nije mala cifra.

Piši o onome o čemu ti se piše , to i je smisao bloga ;) . Ja ću ga čitati , kao i do sada .

Da care bilo bi to krasno – no onaj tko to napravi mora biti spreman na javni “linch” proskribiranih …
no moj je stav da Hrvatskoj treba brza lustracija jer naša zečija jama je postala tako duboka da zeko više ne vidi svjetla…

Zanimjlivo svima nama sad smetaju lopovi,kriminalci,političari,biznismeni,utajivači poreza,reketaši,besposličari,mudrijaši,prevaranti,gluhi,slijepi,nijemi,kritičari,lažni svečenici,preplačeni šalteraši,podplačeni policajci,neobuzdani srednjo školci,mali šverceri,dileri,debeli šumari,propali pjevači,lažni poljoprivrednici,kurve,kupljeni suci,pederi,reperi,………………………………………………………………………………………………………. To je sve smetalo i mom tati , govorio je,bit če bolje.Umro je.Umrijet ču i ja. ……………………..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *