Categories
Politika

Birački popisi

Samo da Vas podsjetim da je sutra posljednji dan kada možete provjeriti svoje podatke u biračkim popisima i ishoditi potvrdu ako želite glasati izvan mjesta prebivališta.

Danas sam (ponvno) bio u policiji radi obavijesnog razgovora. Ovoga puta radilo se o prijavi državnog odvjetništva u Zagrebu a koje su oni pokrenuli po službenoj dužnosti nakon što sam pokrenuo web stranicu http://popisbiraca.pollitika.com, na toj stranici moguće je provjeriti koliko ljudi je prijavljeno na bilo kojoj adresi u Hrvatskoj i ako se sjećate travnja mjeseca ta cijela priča je tada generirala ogromni interes, a u mjesecima koji su uslijedili ja sam dobio poziv da odem do Brisela i objasnim što se to događa, odnosno dobio sam nagradu “Top 10 who are changing the world of politics” (kasnije sam dobio još jednu nagradu od Googlea no bio sam prezauzet da bih je otišao pokupiti tako da to čeka neko buduće vrijeme).

Ovo nije moj prvi obavijesni razgovor, dapače, čini se kako sam u proteklih nekoliko godina uspio postići da svakih nekoliko mjeseci odem do Heinzlove ulice i popričam s nekime od policajaca na različite teme, tako da smo do sada diskutirali o primjerice Haaškom sudu ili o atentatu na Ivu Sanadera. Ovoga puta riječ je bila o biračim popisima za što sam postao minorni autoritet.

Problem s današnjim razgovorom je u stvari to što je sam zahtjev državnog odvjetništva tako napravljen da je u biti besmislen. Naime, policija je od mene tražila da im dam imena osoba za koje znam da su glasale ili zloupotrijebile biračko pravo. Ja takvih osoba ne znam, ali zato znam mehanizme koji se koriste da bi se zloupotrijebilo ne samo biračko pravo nego i mnoga druga prava (na različite naknade i primitke), znam kako se to radi, tko to provodi a čitajući novine nije bilo teško zaključiti o žarištima tih događanja (što će se ponovno dogoditi za koji tjedan).

Za pet dana biti će punih osam mjeseci od trenutka kada sam lansirao gore navedeni web site, tužno je da je popis birača daleko više interesa i pažnje dobio izvan granica ove države nego unutar nje gdje se jednostavnim odlukama u vrlo kratkom roku može raščistiti situacija.

Doći će jednoga dana kraj toj priči s biračkim popisima, baš kao što će doći kraj i desecima drugih, sličnih manje ili više skupih priča; pitanje je samo imamo li mi to vremena čekati, i koga ta ekipa iz državnog odvjetništva i policije zavarava?

p.s. čisto for the record, inspektor koji me je ispitao je bio vrlo pristojan tako da ne bih volio da se nekompetencija nekih viših struktura svali na leđa onih koji su svoj posao odradili kako spada

Misao dana:
I guess that’s the way the whole durned human comedy keeps perpetuatin’ itself.

4 replies on “Birački popisi”

Pitanje je tko tocno kontrolira mehanizam. Npr. hoce li se aktivirati u prvom krugu predsjednickih izbora i hoce li se koristiti unifrmno za jednog kandidata? Hoce li Pinocchio moci profitirati od toga (najbolja varijanta za tvojeg kandidata) ili su oni koji kontroliraju mehanizme izabrali gospodina Konja. Ne treba ni odbaciti mogucnost da i Arsen Lupiga i Psycho barem djelomicno profitiraju ako koristenje mehanizma nije cvrsto centralizirano. Ako se to tako rasprsi, mozda nece biti presudno za izbor kandidata koji ce uci u drugi krug. Za drugi krug je sve jasno i jedina obrana je rovovsko cesljanje sumnjivih lista na svakom birackom mjestu mozda vec u prvom krugu.

Moglo bi se dogodit i da se ne aktivira mehanizam uopće. :)
Ako će čekati drugi krug, ova 4 hdzova kandidata su si međusobno podijelila glasove prilično usko, pa bi ih Vesna npr. mogla preskočit za drugi krug… a onda je kasno za mehanizme.. :)

Znam da je utopija, al je tako slatka i mirisna hipoteza, humoristički gledano, da nisam mogao propustit. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *