Categories
Priroda i društvo

Slovenija, zemlja mog sna

Gledam sada diskusiju o Sloveniji u hrvatskom Saboru, da imam kosu čupao bih je, a da nisam hrvat vjerojatno bi umirao od smijeha (mogu si misliti kako ta diskusija izgleda jednom prosječnom slovencu).

Mislim da nije sporno da Slovenija mora nekako doći do otvorenog mora, no oni to pravo imaju i danas i uspješno ga konzumiraju, jer da to nije tako kako bi onda brodovi ulazili u Koparsku luku (a i druge luke u Sloveniji). Također, mislim da i pravnom laiku je jasno kako famozni članak 3b uključuje i načelo pravičnosti a ne samo pravde, te kako riječ “junction” u engleskoj varijanti definitivno znači spoj između međunarodnih voda i slovenskih teritorijalnih voda. Također, koliko je meni razumljivo, odluka arbitražnog suda (a tu ima još zanimljivih detalja oko odabira sudaca) je u stvari obvezujuća i nemamo mi tu ništa posebno za buniti se nakon što je ta odluka jednom donesena – možemo samo eventualno konstatirati datum kada se to dogodilo.

Zaglavljeni između stijene i tvrdog mjesta :)

Krajnji efekt je u tome da se danas, pristankom na arbitražu po svoj prilici odričemo komada teritorija (a po nekoj procjeni to je cca. 100m2 pomorskog dobra).

Zanimljivo je jedinstvo koje se pojavilo u društvu na tu temu i zanimljivo je gledati kako su i Crkva ali i intelektualci pozvali na neprihvaćanje sporazuma (jednako je zanimljivo da je Milanović danas citirao intelektualce ali preskočio Crkvu – no taj detalj će se vjerojatno pogubiti u važnosti ovoga događaja).

Zanimljivo je gledati i HDZovci kako sami sebi (poput lemminga) uskaču u usta i odjednom im je ono što je bilo totalno neprihvatljivo u doba sporazuma Drnovšek – Račan – danas je iz nekog razloga sasvim OK. Biti će zanimljiv i stav HSLSa (ili onoga što je od njega ostalo) jer je upravo taj događaj napravio veliki razdor u ondašnjoj šestorkia, a i stav HSSa mi je također zanimljiv za čuti (Friščić još nije doteturao do govornice).

Upozorio bih i da je sporazum između Račana i Drnovšeka uključivao i rješenje Ljubljanske banke i elektrane Krško; danas to nije dio ovog sporazuma i u stvari po svim kriterijima, kako vrijeme odmiče tako su sporazumi koji su na stolu sve lošiji i u biti nepovoljniji za Hrvatsku.

SDP je najavio kako neće podržati sporazum i sada je na nama da vidimo da li će HDZ izmanevrirati da dvotrećinska većina nije nužna?

Treba imati i na pameti argument kako sve to skupa “nije bitno” jer ionako svi skupa ulazimo u EU gdje granice nisu bitne; no tu se ne bih složio jer 100km2 je ipak 100km2 teritorija pa makar on bio i pomorsko dobro, to je ujedno i jedina točka na kojoj se Hrvatska i Italija dodiruju (ako se ne varam a prelijen sam da gledam kartu) a sam taj gubitak dodira nosi sa sobom neke reperkusije. EU neće trajati vječno i jednoga dana bi se mogao netko pitati kako smo do ovoga došli.

Zanimljivo će biti i promatrati što će se desiti ako stvar ne prođe u saboru, koje su tada konsekvence? Slovenija će ponovno blokirati pristupne pregovore, a svo postignuće Jadranke Kosor pada u vodu spektakularno. Kombinirano s problemima u samoj vladi, mislim da nikada nismo bili bliže izvanrednim izborima nego danas.

http://www.youtube.com/watch?v=9vnYsrDPexM

Misao dana:
And the west border was to the great sea, and the coast thereof. This is the coast of the children of Judah round about according to their families.

6 replies on “Slovenija, zemlja mog sna”

Neka me netko ispravi ako griješim;

“to je ujedno i jedina točka na kojoj se Hrvatska i Italija dodiruju”

…mislim da se kod Palagruže isto dodiruju. Do obale Italije je dosta daleko, ali ima nekoliko talijanskih otočića koji su bliže.

Na prvom spominjanju 100 km2 ti se omaklo m2, s ostalim se slažem.

Čudno je da nešto što je gurano pod tepih toliko godina, proglašavano nacionalnim interesom, pisali se zakoni o gospodarskom pojasu i sl. sada prolazi doslovno silovanjem i subverzijom pregovaračkog postupka, pa i procesa ratifikacije u parlamentu (izglasan nadpolovičnom većinom)…

Kukala nam majka kakvu vlast imamo.

I Zoran je ponovno propustio poentirati.
Kakav dupeglavac.

Treba ih sve na goli otok, sve skupa. I onda goli otok dat slovencima nek eksploatiraju.

I ja se pitam zašto se ne spominje Ljubljanska banka i Krško?Kad već gubimo teritorij da bar neke koristi imamo od toga,bar bi novinari mogli potegnuti to pitanje.

Također sam za Goli otok, sve ih nogom u guzicu, pa nek razviju turizam na Golom otoku, da konačno narod ima koristi od tih svih glavonja!!!

to je ujedno i jedina točka na kojoj se Hrvatska i Italija dodiruju (ako se ne varam a prelijen sam da gledam kartu)

Kaj je najbolje, mislim da nije. Naime, ne mogu nigdje pronaći kartu s granicama na moru, ali mislim da se talijanski i hrvatski akvatoriji dodiruju i kod Palagruže: http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=palagru%C5%BEa&sll=42.478174,16.262512&sspn=1.012848,2.279663&ie=UTF8&hq=&hnear=Palagru%C5%BEa&ll=42.392627,16.258834&spn=2.028501,4.559326&z=8

Nije vam malo, pa hocete jos! Tito vam je dao svu obalu, BiH nije dobila nista, a i to malo sto imamo nam prekidate nekakvim nakaradnim mostom. Sada mrzite slovence,a prije 5 minuta ste mrzili srbe, onda su vam i Bosanci losi….pa sta hocete? Hocete sve da dobijete?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *