Categories
Gadgets

Windows 7 vs. Mac OSX

Odlučio sam prije nekog vremena napraviti totalnu reorganizaciju mojih malenih informatičkih resursa i to je između ostalog značilo i upgrade postojeće opreme. Do prije nekoliko dana koristio sam u stvari dva notebooka i to Lenovo T60, što je bio notebook kojeg sam koristio kod kuće i na putovanjima, te HP NC8000 kojeg sam u posljednje dvije-tri godine koristio kao desktop replacement u uredu.

Obzirom da je većina mog posla danas orijentirana na internet, nemam više stvarne potrebe koristiti isto računalo u uredu i kod kuće nego većinu toga mogu odraditi s bilo kojeg računala. a podatke koji mi trebaju povući s interneta. Ima malo redundancije i ponekad neki dokument zaostane na “onom drugom” računalu, no aranžman je u stvari sasvim ok. Oba računala su bila na windows XP pro. Problem koji se dogodi je to da računalo polako ali sigurno stagnira u performansama nakon desetaka i stotina zakrpi, te instalacija i deinstalacija različitih aplikacija, tako da je boot ili shutdown postao mala višeminutna ceremonija (iako su sama računala bila sasvim ok).

Anayway, plan je bio slijedeći. Kao prvo windows xp upgradeati na Windowse 7. Na Lenovo notebooku sam to napravio prije neki dan (eto, imam full i pritom legalnu verziju win7 i prije službenog lansiranja :). Ono što me iznenadilo je to da stroj radi ubojito. Instalacija je bila (ali doslovno) bez ijednog jedinog pitanja, sve je proradilo iz prvog pokušaja, nekoliko updatea i stvar šljaka super. Totalno sam propustio Vistu pa mi je ovaj novi interface manje-više ugodno iznenađenje i nakon dva dana podešavanja sada je to već posloženo da bude fino, pregledno i taman kako bih ja to htio. Instalirao sam i office kojeg sam imao od ranije) no ovoga puta sam instalirao i OneNote aplikaciju koja mi se onako na prvi pogled čini također potencijalno zanimljivom. Palo je i nekoliko učestalo korištenih aplikacija, poput recimo Firefoxa kojime inače surfam (plus xmarks plugin za sinhronizaciju bookmarka na svim računalima koje koristim) ili paint.NET-a, Adobe acrobat readera.. . Trebam još probrati što je u “stalnom postavu” no sve ostalo ću od sada instalirati u virtual PCu.

U uredu je plan malo drugačiji, NC8000 je zamijenio složeni Hackintosh (ok, ne baš hackintosh jer koristim EFIX pa se osX normalno boota s njega bez ikakvih modifikacija) i to je četverojezgreno računalo, 8gb memorije, 3ghz frekvencija i video adapter za dva monitora (zasada imam samo jedan ali je i to na to_do listi). Na tom računalo prvenstveno imam namjeru igrati se sa osX i to specifično zbog nekih alata koje osX nudi a koji ne postoje na Windowsima. Želja mi je malo se poigrati sa keynote-om (mac replacementom za powerpoint) i softverom za video kojeg povremeno koristim. Mimo toga, na drugi disk također idu windowsi 7, office i isti komplet alata kao i na notebook.

Ukratko, kada dovršim ovaj upgrade, koristiti ću dva operativna sustava pod normalno (Windowse 7 i osX), dok ću sve ostale legacy aplikacije (a recimo imam jednu koja ne radi na OSu starijem od XPa) vrtiti u virtualnoj okolini. Zanima me virtualizacija i implikacija virtualnih strojeva na office poslovanje.

Misao dana:
What is so brilliant about the gadgets is their simplicity.

10 replies on “Windows 7 vs. Mac OSX”

Mene su ti win 7 skroz iznenadili. Instalirao sam ih na jedan lap koji je stalno imao neke probleme i odjednom lap radi ko urica i sve leti kako treba. Cini mi se da je mići i mekani napravio konacno nekaj posteno… Na zalost OS X nisam upoznao. A volio bi…

ima, to je točno ali meni je potrebno dignuti neke žešće stvari poput npr. sql desktop enginea što nije aplikacija nego servis; tako da moram tjerati paralelni stroj

Ja imam MBP 2.5 dual core + 3gb ddr2 sa Snow Leopardom, a virtualni instaliran WinXP na parallels desktop, kojeg koristim samo zbog Internet explorera.
Sve radi bez problema, sav software koji koristim adobe i ms office imaju mac verzije, tak da to je ok i sva sreća novi osx podržava exchange, pa više ne moram koristit entourage.
Zaključak – ja zadovoljan, produktivnost na razini :)

Kod mene situacija obrnuta, lenovo x61 na poslu sa win7, radi usporedivo dobro xp-u, mozda malo bolje. Doma je hackintosh. Surfanje, jednostavni word editing i dosta muzike. I tu je mac definitivno plug’n’play, ustekas gitaru (ili bolje gitarsko pojacal) u usb ili line-in i stvar radi (npr. Garageband, savrsenstvo iz Apple svijeta).

@Mladjan
Nažalost, nije za testiranje nego za posao, doubleclick radi samo u IE :-/.
Prvi dan na poslu dobio novi 17′ mac i onda skužim da aplikacija radi samo u IE.
Trebo si vidit face novih kolega, kao “tolko para, a nemreš s tim radit ono zbog čeg si došo” strašno :D
Sva sreća instaliro Parallels desktop i sve radi ko beba :)

@Dražen Kozić
imam 2gb ram-a, 1.8ghz dual core i zamijenio sam originalni 120gb disk za 320gb disk (na 5400)
ideja je bila naći 7400 disk ali mi se nije dalo juriti po gradu pa sam uzeo što je bilo

nakon desetak dana s win7 moram reći i da se stroj osjetno manje grije i neki problemi koje sam imao s wirelessom (osobito kod prelaska s jedne mreže na drugu su nestali)

definitivno preporuka za win7

p.s. pazi, nemoj raditi upgrade nego od nule

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *