Categories
Edukacija i školstvo

Škole ubijaju kreativnost

Oni koji malo dublje prate moj blog znati će da je edukacija jedno od polja koje mene zanima i to iz puno razloga. Nije neka osobita tajna da nisam osobito zadovoljan svojim formalnim školovanjem. Srednja škola koju sam pohađao je nažalost jako zaostala u praćenju polja koje se tamo izučavalo tako da sam neusporedivo veću vrijednost dobio od općiih predmeta nego od zastarjelih stručnih. Pogrešku odabira srednje škole sam pokušao riješiti odabirom fakulteta kojeg stjecajem okolnosti nisam dovršio. No, ionako je moj stav oduvijek bio da formalno školovanje nije niti će ikada biti kočnica u poslu koji radim (što se pokazalo i više nego točnim; no to ne znači da i vi trebate napraviti isto što i ja, dapače – formalno školovanje je vrijedna stvar i ako imate prilike treba završiti štogod završiti možete).

Jedan od ljudi koji su najviše utjecali na moje razmišljanje o edukaciji i školstvu je sir Ken Robinson, o čijoj sam knjizi pisao u tekstu “Oda školskom sustavu” još prije tri godine. A nešto sam napisao i o razlici između edukacije i školovanja prošle godine.

Predavanje Ken Robinsona koje je održao na TEDu možete sada pogledati i ovdje, i to s titlovima na hrvatskom jeziku. Neovisno o tome da li se školujete ili ste to odavno učinili, imate li djece, rođaka ili susjeda koji tek idu u školu – u svakome slučaju je gledanje ovog 18 minutnog govora više nego važno i to jednostavno morate pogledati.

Možda Ken Robinson promijeni vaše mišljenje o školovanju baš kao što je promijenio i moje.

4 replies on “Škole ubijaju kreativnost”

JOC, Križanićeva – zadovoljna
Filoz.fakult. u Pragu – zadovoljna
al treba o tome isto nesto napisati :)
u Ceskoj takodjer postoji ta mogucnost-da se s djetetom uci doma, cinilo mi se i dosta popularno, ali koliko se sjecam kontrole su stroge, i tako i mora biti, navodno su rezultati OK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *