Categories
Priroda i društvo

Kriza na godišnjem

I dok je u mnogim drugim zemljama kriza na izmaku (ili barem tako kažu) samo u hrvatskoj je kriza na godišnjem odmoru. I dok je Jadranka obećavala teško, naporno i radno ljeto (eto, ja je poslušao i ostao u uredu) ispada da se samo šalila ili barem nije mislila dovoljno ozbiljno.

Naša politička scena se pretvorila u jedan ogromni celebrity show. Prvo smo počeli gledati oznojena muška torza, onda smo saznali da Jadranka ljetuje s prijateljicama, tu je bilo i nešto tekstova o alki i inflaciji predsjednički kandidata uključujući i wannabe kandidate, o recesijskom ali ipak bisernom nakitu Jadranke Kosor, a potom nam se i ex. Ivo Sanader prehladio.

Ukratko, kriza je totalno nestala sa naslovnica i tek se povremeno vidi koji sramežljivi naslov o još pokojem a besmislenom državnom uredom ili nekom od oglasa koji su se pojavili u narodnim novinama a kojim se oglašava ili neko zapošljavanje ili još malo potrošnje o našem trošku.

Ako malo bolje razmislimo, ispada da će U2 spasiti našu turističku sezonu jer su doveli sa sobom desetke tisuća turista na nekoliko sati spektakla. U stvari, jedina osoba koja je ostala raditi je ministar Bajs koji obilazi hotele i broji turiste (nadam se da je uspio do danas upamtiti ime barem nekog od hotela u kojima je boravio), kažu da nije loše, uspjeh sezone se u ovim danima mjeri u kilometrima gužvi na naplatnim kućicama i rekordnoj naplati cestarine u odnosu na prošle godine. Hoće li stvarni financijski rezultat pratiti tako optimistične brojeve kojima smo danas zasipani je veliko pitanje, no sasvim sigurno se nitko toga neće sjećati za koji tjedan kada se malo trezvenije počnu zbrajati kune.

Razina ležernosti koja ovdje vlada je totalno impresivna. Niti se vlada nešto osobito živcira, kataklizmične najave su odavno prešle u tabloidne formate, puk je otišao na more, sindikati su također nešto tihi, svi najavljuju rujanske prosvjede no nema na vidiku dobrovoljaca koji bi ih i organizirali. A ni meni se ne da baš pisati.

Misao dana:
Try not to have a good time . . . This is supposed to be educational.

2 replies on “Kriza na godišnjem”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *