Categories
Politika

Slovenac Hrvatu vuk?

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u srijedu, nakon višesatnog sastanka s liderima slovenskih političkih stranaka na kojem je tražio konsenzus u vezi pristupnoga procesa Hrvatske u Europsku uniju, da Slovenija i dalje ostaje suzdržana u vezi sedam poglavlja koja je Hrvatska trebala otvoriti na pristupnoj konferenciji u petak, pod predsjedanjem Francuske.

Pahor je rekao da očekuje kako bi se sporna poglavlja mogla otvoriti u vremenu predsjedanja Češke u prvoj polovici 2009. godine, te da već za idući tjedan u vezi s tim predlaže sastanak s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Slovenija će u petak dati suglasnost za otvaranje jednoga poglavlja i zatvaranje triju poglavlja, dok smo i dalje suzdržani glede sedam poglavlja zbog dokumenata koji prejudiciraju granicu, rekao je Pahor. (jutarnji)

Osamnaest godina nakon osamostaljenja mi i dalje nismo u stanju riješiti pitanje kopnene i morske granice sa susjednom Slovenijom. Ne znam kako i o čemu razmišljaju ovi vladajući, no Slovenija neće otići, neće je netko staviti na kamion i premjestiti na za njih povoljniji prostor i htjeli ili ne, osuđeni smo jedni na druge i netko bi već jednom morao uložiti napor da se problemi riješe.

U cijeloj gornjoj situaciji nema stvarnog razloga ljutiti se na Slovence, dapače, možemo im biti zavidni jer imaju (i dalje) vladu koja brine o svojim nacionalnim interesima. Uočite gornju rečenicu koja kaže:

…nakon višesatnog sastanka s liderima slovenskih političkih stranaka na kojem je tražio konsenzus…

Kada ste zadnji puta čuli tako nešto od naše Vlade? Što ljudi misle, da li postoji mogućnost da Sanader pritisnut svime i svačime (a najviše svojim vlastitim egom) ne potpiše dokumet koji je Slovenija pogurnula? Da li je to dokument koji Sanader uopće smije potpisati (poput primjerice onog potpisa Hide Biščevića u Udinama)…

Tužno je to, osobito stoga jer naši susjedi slovenci traže konsenzus, a Ivo traži krivca.

Misao dana:
Never cut short your waiting with compromise. Simply put, the waiting’s not over until the waiting’s done.

3 replies on “Slovenac Hrvatu vuk?”

Nije da branim drivu, ali da mi rješavamo vanjskopolitička pitanja konsenzusom, mislim da bi rat još uvijek trajao.
Lako se slovencima zaj……i, njima primanje HR u EU ne znači baš puno, odn. bolje im je razvlačiti pregovore i uzimati proviziju kao međuveza između EU i balkana.
Jednog dana kada se otvore granice, Slovenija će propasti.

Trebao bi i drivo tražiti konsenzus za potpis tog dokumenta i gdje smo onda?

ne kažem ja da bi trebao tražiti konsenzus za dokument kojeg su slovenci predložili, ali kažem da ga ne bi ubilo da poneke odluke donosi konsenzusom (ili barem da proba)

a ovo da će slovenija propasti, tu si jako fulao, jer je slovenija u EU i s pozicije europe, ona je totalno transparentna, nama je EU na bregani sa ili bez slovenije i oni tu više nemaju što za uzeti ili dodati, nego samo iskoristiti ako su dovoljno mudri (a to jesu)

Također vrijedi spomenuti da je najnovija slovenska blokada zbog našeg Zakona o golfu. Nije teško shvatiti zašto im taj zakon ne paše dok postoje, barem po njima, neriješeni vlasnički odnosi u pograničnom području. Slovenci dakle ovaj konkretan put braneći svoje nacionalne interese ujedno i brane interese vlasnika nekretnina i zemljišta u Hrvatskoj od posljedica jednog očajnog zakona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *