Categories
Gadgets

Blackberry 9000 (nakon dva mjeseca)

Evo, prošlo je nekih dva mjeseca otkako sam dobio/kupio Blackberry 9000 i ostao sam dužan malo popričati o funkcionalnosti uređaja.

Dio “tips&tricks” možete sami pročitati na stranicama Blackberry-a, a popis kratica možete vidjeti i ovdje.

Anyway, ono što prvo morate napraviti kada dobijete blackberry je konfiguriranje. Blackberry 9000 podržava GSM standard i to prve i druge generacije, Bluetooth i WiFi. Ako želite da vam baterija dugo traje morate malo minimalizirati konekcije pa je najbolje isključiti bluetooth ako ga ne koristite, identično za WiFi, a moj prijedlog je da to isto učinite i za 3G mrežu koja je također intenzivna za baterije. U wireless opcijama vrlo je lagano uključiti bilo koji od ovih servisa. Nadalje, ono što također možete napraviti da malo uštedite na baterijama je da ga programirate za automatsko gašenje wirelessa u određenim trenucima (imate opciju da različito programirate radne dane od vikenda). Na primjer, kažete mu da isključi radio od ponoći do šest ujutro (ovo je zgodno i ako recimo odete u drugu vremensku zonu pa da vas usred noći ne probudi neki neinformirani sugovornik).

Ono što vam još treba je oboružati blackberry s dodatnim softverom. Moji obavezi programi su GoogleTalk (za IM dopisivanje), Google Maps (za gubljenje vremena nad kartom), BlackBerry maps (softver koji se može ograničeno koristiti i za navigaciju – mene je primjerice uspješno doveo do nekih doista egzotičnih zagrebačkih lokacija), uploadao sam si i neke igrice za trenutke dosade, te klijenta za Facebook i Flickr. Facebook je društvena mreža, a Flickr je foto servis. Ono što je iznimno jednostavno je da možete ugrađenim fotoaparatom (koji je u  stvari sasvim ok, što je više svjetla to bolje radi) uslikati nešto i praktički jednim klikom uploadati tu slikicu na facebook ili flickr (pogledajte primjerice fotku Space Shuttlea Enterprise koju sam nedavno snimio).

Još jedan iznimno bitan element priče je i Google sync, a koji je prije nekoliko dana izašao i u najnovijoj verziji (usput, link na različite google mobile servise je ovdje). Blackberry ima “native” funkcionalnost sa svim gmail email accountima. Ako s Blackberry internet servisom pokušate pristupiti svom mailboxu on će u stvari svakih 10-15 minuta ulogirati se na vaš email račun i potom proslijediti na mobitel sve što je u mailboxu našao, no s gmail accountima (ali i accountima koji koriste google for domains) blackberry funkcionira direktno u “push” varijanti što znači da mail dolazi istovremenu u mailbox na računalu kao i na blackberry uređaj. Blackberry sync omogućava sinhronizaciju vašeg kalendara sa google kalendarom, a od prije nekoliko dana moguće je sinhronizirati i bazu kontakata s google mail kontaktima. To ukratko znači da uz izuzetak taskova i notesa sada imate punu outlook/exchange funkcionalnost na vašem blackberryu.

Surfanje na Blackberryu je zbog malenog ekrana prilično ograničeno iskustvo i u pravilu ga ne koristim osim kada mi je dosadno, a i tada se u stvari koncentriram na Google Reader koji dolazi i u mobile varijanti pa surfam text_only stranicama što je brzo i efikasno. Logirao sam se na pollitiku bez problema, pokušao sam se ulogirati i na netbanking (ali nisam baš uspio, no nisam još odustao).

Blackberry se također pokazao kao vrlo dobra zamjena za iPod ili njemu sliče uređaje, budući da 9000 dolazi sa 3.5mm utičnicom za slušalice i možete uključiti bilo koje standardne slušalice (originalne slušalice koje su došle s njime jednostavno se ne žele zadržati u mojem uhu pa koristim iPodove), a dodatni bonus je i blackberry media sync softver koji omogućava sinhronizaciju vašeg blackberrya s iTunes bibliotekom (što znači da bberry uredno svira i aac fileove a ne samo mp3). Ovo vrijedi i za ostale bberrye sa stereo slušalicama a ne samo za 9000.

Od mana, jedino što bih mogao prigovoriti je da torbica koja dolazi s njime nema kopču za remen pa ga morate nosati uokolo (što nije baš najbolje rješenje), puno je bolje imati torbicu na remenu, no morate paziti da koristite originalnu blackberry torbicu ili barem torbicu namijenjenu blackberryu jer blackberry torbica u sebi sadrži i mali magnet temeljem kojeg mobitel skuži da je u torbici i automatski zaključava tastaturu i po potrebi (tj. kako ga programirate) može zvoniti drugačije, ili na primjer umjesto da zvoni počne vibrirati. Inače, torbica od 8800 je ok i za 9000 budući da su telefoni skoro identični veličinom. Prema slikama koje sam gledao, vrsta torbice koja dođe s uređajem ovisi ili o zemlji ili o seriji, svi 9000 koje sam ja vidio (i VIPovi i T-Mobile) su došli bez kopče za remen.

Novim bberry može gledati i youtube video (premda je kvaliteta slike, ne radi bberrya nego vjerojatno radi mobile codec-a, dramatično lošija), a teoretski možete gledati i neke filmove s ekrana ako se baš želite kazniti (slika je super, oštra i jasna, no ekran je ipak maleni za dugotrajno gledanje).

Baterija u mom slučaju izdrži oko 2-3, povremeno čak i 4 dana telefoniranja i emaila, ako intenzivno koristite audio player (što sam ja radio prilično intenzivno u posljednje vrijeme) tada možete razvuči bateriju na dva dana ali jedva – no prednost bberrya je što se puni na bilo koju USB utičnicu kojih ne nedostaje.

Blackberry 9000 aka. Bold je ono što ja zovem “mama svih mobitela”; ima apsolutno sve što se danas stavlja u mobilne telefone; veliki ekran (pola VGA rezolucije), foto aparat (ali i video kameru i audio snimalicu), GPS (za igranje ali i navigaciju), ima micro SSD karticu (standardno dođe s 1gb karticom, maksimalno može biti unutra 16gb kartica koju u dućanima nisam vidio, u stvari nisam vidio ništa veće od 4gb), podržava sve wireless protokole koji postoje (GSM 2 i 3, bluetooth, wifi), uspješno mijenja iPod (jedan od rijetkih uređaja koji se sinhronizira s ITunesima), a baterija traje bez nekih problema dva-tri dana (po meni, za heavy duty poslovnu primjenu sve što je iznad 24 sata je prihvatljivo).

Jedina stvar koja mi doista nedostaje je dobar SSH klijent (to je softver kojim se možete ulogirati na server i raditi na njemu, primjerice ga restartati), no to je uber geek fora koja velikoj većini nije nužna.

Mnogi mi kažu kako je iPhone bolji telefon, iskreno sumnjam, no uvijek im ponovim ono što je meni rekao jedan prijatelj koji koristi i iPhone (privatno) i Blackberry (korporativni). Kada sam ga pitao za razlike, on je to rekao ovako: “Razlika između iPhonea i Blackberrya je u tome da Blackberry radi”. Meni više nego dovoljno.

Misao dana:
There are 10 types of people in the world: those who understand binary, and those who don’t.

40 replies on “Blackberry 9000 (nakon dva mjeseca)”

Znaš kaj me zanima? Kolko na kraju ispadne račun za mobitel nekome tko mobitel koristi toliko intenzivno kao ti? Ono, ako koristiš BBerry za sve to (a vjerujem da da), koliko te to veselje na kraju mjeseca košta?

Sve je relativno, rekao je stari Albert. Ja trenutno imam i iPhone i Blackberry i definitivno dajem prednost iPhoneu zbog boljeg izbora aplikacija i velikog ekrana koji puno znači. Najviše mu zamjeram veliku potrošnju baterije (uz reguliranu potrošnju traje mi 2-3 dana dok BB traje i traje…). Ali iPhone ima preje.ebni ssh klijent (zapravo više njih) s kojim stvarno možeš nešto raditi, dok je MidpSSH na BB-u muka živa. Geekovština, što ćeš… ;-)

@kemikica
moj telefonski račun dođe do 500-600kn i koristim vip-ov paket sa 150 minuta i bberry uslugu, sada ću vidjeti koliki će račun biti za 11 mjesec jer sam uključio i bberry roaming; mislim da bi mogao uštediti još ako bi se upgradeao na paket koji daje više od 150 minuta

@vuk
sve aplikacije koje mene zanimaju ja imam na bberryu, meni je bberry prvenstveno komunikacijski alat, ne očekujem čuda, bberry9000 ima jednaku rezoluciju kao i iphone, iako je ekran manji – glede ssh klijenta, ja ovaj midpssh nisam uspio pokrenuti na 9000 (tj. nisam se uspio spojiti)

Nakon nekih dva tjedna korištenja, definitivno bi se složio sa ovom “mama svih mobitela”. Jednostavno, mobitel je vrhunski, što se tiče hardvera i softvera…moja jedina zamjerka ide na browser, no IMHO, uz trackball ili sličnu navigaciju to jednostavno ne ide bolje. Dobra stvar je da tipkovnica u neku ruku pomaže u navigaciji, no opet…tu je iphone definitivno u prednosti.

S obzirom da sam koristio oba, mogu reći da i jedan i drugi imaju prednosti i mane – no bb definitivno ima zamjetno manje mana.

p.s. @mrak
izgleda da nisi jedini kojem bb slušalice ispadaju iz ušiju :)))

@misao dana
Actually there are 10 types of people in the world. Those that understand binary, those who don’t and those that confuse it with trinary :-)

@mrak – midpSSH radi preko wifi mreze, i kako je vuk rekao, preko ne-blackberry apn-a (to nisam probao, ali logicno je sto covjek veli)

pitanje vezano za youtube video – meni beri kaze da bi on video gledao preko WAP pristupa, odnosno opet pitanje tog blackberry apn-a preko kojeg ne zeli radit streaming. e sad, to bi znacilo koristenje data konekcije koja se posebno placa (vipnet, prema cijem cjeniku wap pristup je dzabe za surfanje po vodafone live portalu, a za ostalo se placa…) – jesam li sto propustio? :)

Znaš kaj si zaboravio napomenuti. Mislim imao sam ga, malo radio sa njim. Meni je skroz neupotrebljiv. Naime ona kuglica šteka, a tastatura je rađena za neke druge prstiće…. Soft je ok al đaba sve to kada je input skroz uprskan…

Ne znam, meni je trebalo možda par sati da se naviknem na trackball…a tastatura…imam prste koji nisu baš mali, no tipkovnica mi je, recimo, upotrebljivija od iphone ‘verzije’…no opet, maybe its just me…

ja baš nikad nisam imao problema s kuglicom niti na 8800 niti na 9000

jedino se nekada zna dogoditi da kada imam prljave prste da ond počne zezati i jednostavno neće u nekome smjeru, rješenje je tada dobro oprati ruke, osušiti ih ali ne baš 100% i onda gurati u nekom od smjerova i onda proradi

nakon trackwheela koji je bio na 7290 i 8700 malo mi je u startu kuglica loše sjela ali radi dramatično bolje kada se navikneš

Ovako, ja sam imao pearl, curve i sada imam bold 9000, kad sam ga dobio nisam bio posebno odusevljen, urednik sam 2 portala u hrvatskoj i smatram da bez bb nemo mogao to obaviti, misli bi ali dugo bi trajalo, mogu spamove brisati cim dodu na stranicu, doduse sad imam program za to.. nego da se vratim na bb
od aplikacija imam mnogo toga g talk msm yahoo face book my space platio sam i rdm i moram priznadi da dobro radi, malo je lose dizajniran (program kao log me in) osim toga imam i google sinc, flicker, varry store, google maps, g mail aplikaciju ali nju koristim samo kad se negdje prislino moram registrirati, trenutna verzija softvera je 1.0.137.186 koji najbolje radi do sada.
Imam problema s gledanjem youtube ili bilo cega sto se strima, to mi samo radi na wi fi, nitko nezna u cemu je problem, ali ionako je kvaliteta koma, moram priznati da je razgovor na razglas jako ugodan, nije potrebno se derati ili priblizavati mobitelu…

Toliko od mene, ako imate pitanja [email protected]

Tko mi moze pomoc oko BB: jel ima netko problema s slanjem PIN poruka i BB messenger poruka van maticne mreze? (npr unutar T-mobile se moze slati poruka no van T-mobile u VIP ili bilo koju drugu mreza na njihov BB uredjaj je to nemoguce barem za sad. Taj su problem vec imali prosle godine i opet ga negiraju.) Jel netko iz VIP mreze voljan za kakvo testiranje neka se javi na mail.

pozdrav svima

namjeravam nabaviti bb bold i zanima me da li se isplati uzimati uredaj bez ikakve tarife? korisnik sam T – mobilea/simpe/croneta vec dugo, ali ne bi uzimao nikakvu pretplatu nego bi samo umetnuo svoju karticu sa starim brojem bez ikakve obveze naravno.
jel to moguce i koje uopce aplikacije gubim (ili bi mi bile preskupe) ako racun nadoplacujem sa simpa karticom sa kioska? :) znaci ono, kupim karticu kad mi se prohtje.
valjda ste razumijeli sta sam htio reci prvenstveno zbog
laickog izrazavanja :P

bberry ti neće raditi (osim kao telefon) sa simpa karticom

moraš imati bberry tarifu da bi proradio, to ne možeš izbjeći

znam da bberry ima namjeru vrlo skoro lansirati prepaid bberry opciju, ali tko zna kada će to doći do nas

a ako zadrzim svoj sadasnji broj (odnosno nadoplatu simpa bonom) i zelim koristit odredene funkcije bb-a (kao sto je mail i web browser) koliko bi iznosio mjesecni izdatak i da li je
takva kombinacija uopce moguca?
koliko sam shvatio BB Instant E-mail iznosi kojih 80 kn mjesecno.
btw nalazim se u odredenoj dilemi. kolega je preko firme dobio bb bold i sada ga vise ne zeli koristiti, te ga nudi meni za pristojnu cijenu. taj uredaj je namijenjen poslovanju te tvrtke i ima naravno sve tarife ukljucene. da li bi ja taj uredaj mogao koristiti sa svojom simpa karticom bez ikakvih problema sa t – mobileom i da li bi to uopce funkcioniralo?

blog ti je odlican i ova recenzija blackberrya je uistinu dobra

no answer, why? :(..
ajd treba mi informacija brzo, a ne znam koga vise da pitam. nisam bas neki gadget frik, pa stoga…

da bi mogao surfati možeš koristiti vjerojatno i simpu, no onda plaćaš data promet kao suho zlato (tako je to barem na VIPu)

no da bi ti mail radio MORAŠ imati blackberry tarifu, a s njom dobiješ i flat rate internet

@alf Postoji tema koja se zove “marco2”, ona ima na desktopu kalendar, ja je koristim trenutno I super mi je

stari, imam bolda od 10. mj. prošle godine i sve to što si nabrojao da radiš s njim ne uspijevam nikako. sve što inastaliram zaustavi se na nekih 30% i ne ide dalje. (google maps, gmail, etc.) neki savjet možda…

pojma nemam, ja niti s jednim nisam imao problema a reinstalirao sam ih 5-6 komada

preporuka je uploadati najnoviji softver pa onda vidjeti što i kako dalje

Mrak, koji software imas? Ja imam 162 I prilicno sam zadovoljna. Citam po forumima da 190 ima nekih gresaka pa cekam da to rijese.

uh, ja imam stari 4.6.0.147
sada sam prije neki dan tagirao link na site gdje je najnovija verzija i mislim si to upgradeati ali fakat nemam nikakav problem u životu pa se pitam ima li potrebe za to (vidi dolje u Mrak je pročitao, tamo je negdje)

blackberry, bold 9000… kad hoci da ga povezem sa racunarom zahtjeva neku instalaciju sa diska. ja diska nemam. da li ga mogu skinuti sa neta i kako? i gdje ? :-)

pomoć… hvala unaprijed

kako mogu skinuti instalacijski cd? u stvari, ne znam sto da skinem posto, kad sam kupio uredjaj nije imao cd…
hvala….

@vvb
ja sam kontaktirao VIPnet mailom i poslali su mi CD kući bez ikakve naknade, čak ni za poštarinu

inače, također sam vrlo zadovoljan i samim BB servisom u Zagrebu… pod garantnim rokom mi je Curve bio na servisu jer su neki pixeli na ekranu riknuli… kad mi je uređaj vraćen čak su mi unutar te garancije besplatno zamjenili i kućište koje mi je bilo malo oštećeno/ogrebano !! mrak :)

od tog Curvea u međuvremenu sam imao i Pearl, nedavno i Storm… no, Storm mi je loše sjeo na želudac pa sam ga “zamijenio” sa Bold-om i vrhunski sam zadovoljan… sve kao i sa Curveom osim što dobijam 3G, veći ekran, brži CPU itd itd itd…
tipkanje na Boldu mi je prava milina… imao ja i iPhone, no to svi znamo kakav je “mobitel” :)

rjesio problem, skinuo s neta. da li netko zna kako se mogu skinuti igrice, posebno texas holdem poker. puno putujem pa mi razonoda dobro dodje…

molim vas, hitno. kako mogu postaviti rucno postavke za mobilni internet, posto mi je ne mogu izravno spremiti od strane operatera ( iz BiH sam ).

Sa bb bold sam super zadovoljan, sve radi super ali imam jedan problem prilikom prebacivanja kartice u drugi mobitel zagubio sam bateriju zanima me gdje se može nabaviti i po kojoj cijeni. Hvala na odgovoru!

Evo jedne korisne informacije…

Naime, kod Bold-a je primjeceno da nakon X vremena zna imati problema sa baterijom a rezultat toga je neocekivani reset uredjaja, pa i po nekoliko puta dnevno, nema pravila.
Rjesenje problema je uvaliti papir (presavinite 80g) izmedju baterije i poklopca, a mozete i jedan ispod baterije.
Meni je ovo pomoglo a sad ne samo da mi se vise ne resetira vec i nemam onaj osjecaj da baterija “pleše” kad tipkam…

Također, osim resetiranja, problem se (barem kod mene) manifestirao i usporenim i nepravilnim radom mreže, pretpostavljam da se negdje gubi kontakt sa mrežnim modulom što prouzročava velik broj CRC-ova…
Sa “papirom” sam i ovo očito ispravio, jer sada sve ponovo radi.

Evo link na ovu temu:
http://supportforums.blackberry.com/rim/board/message?board.id=Bold&message.id=7581

Pozdrav

ja sam upgradeao na jednu od najnovijih verzija SWa i meni je sve ok (ili barem mislim da je), baterija mi radi 3-4 dana po punjenju (uređaj je sada stariji od godinu dana)

I sto je s drugim aplikacijama, primjerice Facebook ili Yahoo Messenger, idu li oni preko BB browsera ili se naplacuje dodatno promet?

imam problem,,imam bb 9000 bold i ispraznio se stavio sam ga na punjenje i nakon par sati da ga ocu uplait nist ne reagira…sam kad ga oopet stavim na punjenje upali se crvena led dioda ugasi i opet nistt…isto tako bude i kad ga prikljucim na laptop…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *