Categories
Politika Priroda i društvo

NATO na referendum

Imam danas jednu veliku molbu za koju vjerujem da mi možete pomoći, pa vas stoga molim da ovaj mail pročitate do kraja.

Kako ste vjerojatno čuli, sutra – 29. ožujka počinje sakupljanje potpisa za referendum u ulasku Hrvatske u NATO.

Hrvatska vlast je odlučila da je moguće ući u NATO natpolovičnom većinom glasova saborskih zastupnika. Neovisno o tome, činjenica je kako ulazak Hrvatske u NATO određuje poziciju naše zemlje u vojno-političkom smislu na dugačak rok, svrstava nas na određenu stranu i sa sobom sasvim sigurno donosi i neke obveze (ali i prava). Ne ulazim sada u to da li je ulazak u NATO dobar ili loš, nego jednostavno smatram da je pitanje ulaska u NATO toliko bitna strateška tema za ovu zemlju, da je nužno o tome raspisati referendum.

Prije nekoliko mjeseci nekolicina nevladinih organizacija, vanparlamentarnih stranaka i pojedinaca sastali su se i odlučili organizirati sakupljanje potpisa kako bi do referenduma došlo. Ono što je sjajno i jedinstveno u toj inicijativi je da ona okuplja organizacije najrazličitijih mogućih interesa, političkih i ostalih stavova – no u ovome konkretnome slučaju, svima njima je važno da do referenduma dođe. Ovo je bez premca prva takva suradnja od devedesetih i po prvi puta postoji realna šansa da se ti potpisi doista i prikupe i da iziđemo na referendum, prvi nakon referenduma o samostalnosti Hrvatske. Uspjeh ove akcije će sasvim sigurno trajno promijeniti odnose između vlasti i birača i smatram da je to jedan od ključnih interesa koji bi nam svima morao biti zajednički neovisno o tome na kojoj strani političkog spektra se nalazimo ili koji je naš osobni stav o ulasku Hrvatske u NATO.
Uspjeh ove akcije je važniji od samog pitanja ulaska Hrvatske u NATO.

Ono što Vas molim je slijedeće;

a) objavu za medije kao i podatke koji se nalaze na stranici .org/ možete iskoristiti kao dobru podlogu kako bi na svojim web siteovima i blogovima napisali tekst o NATO referendumu i pozvali punoljetne građane da iziđu i svojim potpisom podrže akciju,

b) NATO na referendum u .zip arhivi nalazi se komplet bannera različitih veličina koje možete staviti na svoje web stranice i tokom akcije ih možete držati na svojim blogovima ili web stranicama,

c) ako imate mogućnosti, zamolite svoje kolege koji imaju web stranice da i na njima podrže ovu akciju,

d) svakako pronađite sebi najbliže mjesto za potpisivanje .org/files/lokacije_standova.xls i potpišite, ne zaboravite povesti sa sobom obitelj i prijatelje,

e) za vas koji ste aktivni u medijima, lijepo molim da pokušate u okviru svojih mogućnosti podržati ovu akciju.

5 replies on “NATO na referendum”

Vjerujem da si i sam svjestan da ćemo u NATO ući sto god referendum (koji je u svojoj definiciji neobvezujući) kaže. Bojim se da ce u ovo biti utrošena velika količina energije koja se može bolje iskoristiti u druge svrhe, a ne u pokusaj mijenjanja ishoda nečega sto (nažalost) ne možemo mijenjati.
Na stranu moje stajalište o NATU-u, no zar se nije moglo misliti o tome prije nekoliko godina kad je cijeli proces počinjao? Ako netko zaista misli da ce ishod referendum biti protiv NATO-a i da postoji realna mogućnost da ce vlada i parlament to prihvatiti, je li pravo vrijeme da bacimo milijune dolara potrošenih na cijeli proces – u vjetar?

a) ishod referenduma je obvezujući

b) ovo nije akcija za ili protiv NATO-a nego je to akcija ZA REFERENDUM, a to je vrlo značajna razlika

c) značaj ovog referenduma i energije uložene u to je bitno veći od samog pristupanja NATOu

Pravo je pitanje zašto se odluke (opet) donose bez da se NAS išta pita. Ako ulazak u vojni savez nije pitanje za referendum–što uopće je?!?,,,pa onda sabor može npr 3/4-tvrtinskom većinom glasova dati Veliku Goricu Bugarskoj i opet je sve po zakonu.

cak i da ima nesto u svemu tome ostaju otvorena pitanja:

a di ste do sad bili?

nigdje, eto gdje.

i zasto bas sada?
aha, zato.

yeah, right…sa velikim gustom cu ignorirati ovu “akciju”.

jeftina demagogija za ovce.

btw, ako je za referndum a ne za/contra natoa, ajmo preskociti ovo i boriti se do zadnjega za referendum na prvom slijedecem strateskki prevaznom cilju. ili, jos bolje – odmah drugi dan nakon primanja u nato.

ako je za referendum moze se bilo koji dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *