NATO na referendum

Imam danas jednu veliku molbu za koju vjerujem da mi možete pomoći, pa vas stoga molim da ovaj mail pročitate do kraja.

Kako ste vjerojatno čuli, sutra – 29. ožujka počinje sakupljanje potpisa za referendum u ulasku Hrvatske u NATO.

Hrvatska vlast je odlučila da je moguće ući u NATO natpolovičnom većinom glasova saborskih zastupnika. Neovisno o tome, činjenica je kako ulazak Hrvatske u NATO određuje poziciju naše zemlje u vojno-političkom smislu na dugačak rok, svrstava nas na određenu stranu i sa sobom sasvim sigurno donosi i neke obveze (ali i prava). Ne ulazim sada u to da li je ulazak u NATO dobar ili loš, nego jednostavno smatram da je pitanje ulaska u NATO toliko bitna strateška tema za ovu zemlju, da je nužno o tome raspisati referendum.

Prije nekoliko mjeseci nekolicina nevladinih organizacija, vanparlamentarnih stranaka i pojedinaca sastali su se i odlučili organizirati sakupljanje potpisa kako bi do referenduma došlo. Ono što je sjajno i jedinstveno u toj inicijativi je da ona okuplja organizacije najrazličitijih mogućih interesa, političkih i ostalih stavova – no u ovome konkretnome slučaju, svima njima je važno da do referenduma dođe. Ovo je bez premca prva takva suradnja od devedesetih i po prvi puta postoji realna šansa da se ti potpisi doista i prikupe i da iziđemo na referendum, prvi nakon referenduma o samostalnosti Hrvatske. Uspjeh ove akcije će sasvim sigurno trajno promijeniti odnose između vlasti i birača i smatram da je to jedan od ključnih interesa koji bi nam svima morao biti zajednički neovisno o tome na kojoj strani političkog spektra se nalazimo ili koji je naš osobni stav o ulasku Hrvatske u NATO.
Uspjeh ove akcije je važniji od samog pitanja ulaska Hrvatske u NATO.

Ono što Vas molim je slijedeće;

a) objavu za medije kao i podatke koji se nalaze na stranici .org/ možete iskoristiti kao dobru podlogu kako bi na svojim web siteovima i blogovima napisali tekst o NATO referendumu i pozvali punoljetne građane da iziđu i svojim potpisom podrže akciju,

b) NATO na referendum u .zip arhivi nalazi se komplet bannera različitih veličina koje možete staviti na svoje web stranice i tokom akcije ih možete držati na svojim blogovima ili web stranicama,

c) ako imate mogućnosti, zamolite svoje kolege koji imaju web stranice da i na njima podrže ovu akciju,

d) svakako pronađite sebi najbliže mjesto za potpisivanje .org/files/lokacije_standova.xls i potpišite, ne zaboravite povesti sa sobom obitelj i prijatelje,

e) za vas koji ste aktivni u medijima, lijepo molim da pokušate u okviru svojih mogućnosti podržati ovu akciju.

Join the Conversation

5 Comments

 1. Vjerujem da si i sam svjestan da ćemo u NATO ući sto god referendum (koji je u svojoj definiciji neobvezujući) kaže. Bojim se da ce u ovo biti utrošena velika količina energije koja se može bolje iskoristiti u druge svrhe, a ne u pokusaj mijenjanja ishoda nečega sto (nažalost) ne možemo mijenjati.
  Na stranu moje stajalište o NATU-u, no zar se nije moglo misliti o tome prije nekoliko godina kad je cijeli proces počinjao? Ako netko zaista misli da ce ishod referendum biti protiv NATO-a i da postoji realna mogućnost da ce vlada i parlament to prihvatiti, je li pravo vrijeme da bacimo milijune dolara potrošenih na cijeli proces – u vjetar?

 2. a) ishod referenduma je obvezujući

  b) ovo nije akcija za ili protiv NATO-a nego je to akcija ZA REFERENDUM, a to je vrlo značajna razlika

  c) značaj ovog referenduma i energije uložene u to je bitno veći od samog pristupanja NATOu

 3. Pravo je pitanje zašto se odluke (opet) donose bez da se NAS išta pita. Ako ulazak u vojni savez nije pitanje za referendum–što uopće je?!?,,,pa onda sabor može npr 3/4-tvrtinskom većinom glasova dati Veliku Goricu Bugarskoj i opet je sve po zakonu.

 4. cak i da ima nesto u svemu tome ostaju otvorena pitanja:

  a di ste do sad bili?

  nigdje, eto gdje.

  i zasto bas sada?
  aha, zato.

  yeah, right…sa velikim gustom cu ignorirati ovu “akciju”.

  jeftina demagogija za ovce.

 5. btw, ako je za referndum a ne za/contra natoa, ajmo preskociti ovo i boriti se do zadnjega za referendum na prvom slijedecem strateskki prevaznom cilju. ili, jos bolje – odmah drugi dan nakon primanja u nato.

  ako je za referendum moze se bilo koji dan.

Leave a comment

Your email address will not be published.