Categories
Ekonomija Politika

Državni proračun za 2008 u Excelu

O prolematici državnog proračuna sam pisao u više navrata, posljednji puta prije nekoliko dana kada sam ustvrdio da bi bilo super kada bi državni proračun bio objavljen u excelu pa da ga lijepo možemo otvoriti i raditi neke analize. Ptičica iz ministarstva mi je ispunila želju pa sam dobio proračun.

Dakle, ono što sada imamo je slijedeće:

  • prijedlog državnog proračuna za 2007 godinu u originalnom obliku koji je prihvaćen, proračun se može downloadati u excel dokumentu koji se nalazi ovdje.
  • prijedlog državnog proračuna za 2008 u originalnom obliku koji je prihvaćen, proračun se može downloadati u excel dokumentu koji se nalazi ovdje.

Ono što bi sada trebalo učiniti je slijedeće:

  1. Spojiti ta dva dokumenta u jedan jer sada imamo početno stanje proračuna od 2007 i posljednje stanje nakon rebalansa i svih pretumbavanja koja vlada radi internim odlukama.
  2. Vidjeti gdje su se sve dogodile razlike, vidjeti koliko takvih stavaka ima i kolika je novčana vrijednost svih permutacija koje su se u proračunu dogodile. Moje je mišljenje da se kroz rebalans i mjesečne preraspodjele slika državnog proračuna mijenja dramatično (u onim dijelovima koji se mogu mijenjati). Time bi mogli primjerice dokazati da državna uprava u stvari pojma nema o budžetiranju i da u javnim financijama vlada nered.
  3. Probati izanalizirati neke trendove i pronaći stavke koje su primjerice u proračunu 2006 bile povećane da bi se to povećanje u 2007 jednostavno transferiralo u novi proračun za 2008 godinu. Time bi dokazali da je kontrola nad rashodnom stranom proračuna u stvari vrlo malena i da se nitko ozbiljno ne bavi pročišćavanjem proračuna i izbacivanjem doista nepotrebnih stavaka.
  4. Broj zaposlenih u javnoj upravi je tajna, no ako znamo koliko je na početku godine bilo predviđeno za plaće i koliko je na kraju godine bilo, tj. koliko je predviđeno za 2008. možemo dobiti sliku koliko je državni aparat u međuvremenu nabujao.

Vjerojatno ima još tih ideja što bi se moglo raditi analizom proračuna, pa ako je netko voljan feel free i još pritom probajte svoje saznanje, sumnje ili ideje ubaciti u komentar teksta.

Misao dana:
There is much pleasure to be gained from useless knowledge.

2 replies on “Državni proračun za 2008 u Excelu”

Šta tako izgleda originalni oblik proračuna, nepregledna excel tablica sa brojevima i žutim ćelijama?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *