Categories
Priroda i društvo

Europass – CV za Europu

Za neke potrebe moram priložiti CV kojeg nikada dosada nisam imao osobite potrebe pisati, a onda kada mi je bio potreban u pravilu sam isprintao svoj linkedin profil i to je bilo to. No ovaj puta to nije dovoljno pa sam bio primoran malo prosurfati internetom u potrazi za nekim templateom čisto da obavim i tu formalnost.

Ono što me iznenadilo je da EU ima standardizirani formular Curriculum Vitae a koji vrijedi u cijeloj Europi (za posao, školovanje ili rad u EU institucijama) i naravno u zemljama kandidatima. Naziv tog CV-a je Europass i postoji cijeli web site na jezicima koji se koriste u Europi, a tu je i web formular kojeg možete ispuniti i on će vam sam kreirati odgovarajući CV koji potom u različitim formatima možete poslati na svoju mail adresu. Da bi stvar bila još bolja, sastavni dio cijele priče je i odgovarajuća XML shema predviđena ne samo za automatsku obradu podataka, nego u času kada budete trebali nešto dodati u CV jednostavno učitate na europass siteu taj XML i napravite potrebne promjene.

Dakle, ako budete pisali CV, svakako pripazite da on ubuduće bude u Europass formatu.

p.s. thanks na zabrinutim mailovima i komentarima na post od petka, on označava jedan tipping point za mene a u nekome trenutku (relativno uskoro) ću i na blogu objasniti o čemu se točno radi, nema opasnosti i mrak.org i pollitika.com idu kao i do sada, dapače vjerojatno i intenzivnije nego do sada

Misao dana:
Hundreds left, a handful stayed, only one looked back.

5 replies on “Europass – CV za Europu”

Mislim da posao.hr, uz preporuku za format životopisa u tom formatu, ima i kratki tutorial kako ga napraviti i čak nudi print-verziju nakon što se napravi na samom posao.hr portalu.

Inače, Europass je odličan site, jedna od stvari za koju je jako korisno znati.

U jednom trenutku prošle godine pisao sam o Europass standardizaciji životopisa na svom blogu, naime, kod nas su ga prvi put uveli za traženje inozemnih stipendija i ja sam njuškajući po njima naletio i na to. Nadam se da će uskoro postati i prihvaćeni standard diljem Europe, ali i kod nas. :-)

Hrvatski zakoni zabranjuju diskriminaciju po dobi, tako da je “datum rođenja” u EP problematičan.

“Standardizacija” životopisa je, prema mom iskustvu, pucanj birokracije u prazno. CV prodaje osobu, što znači da se dotična osoba treba predstaviti. Pretvaranje svega u sivilo je jednako besmisleno kao insistiranje da svi proizvodi budu iste veličine u istoj ambalaži, bez marketinga.

To što se netko loše predstavlja u životopisu je isti problema kao i to što netko loše radi posao. Argumenti tipa “lakša obrada” ne drže vodu iz razloga što su: a)ljudi plaćeni da obave posao čitanaj i procjene, b) ako je nekome toliki napor inicijalno procjeniti kava je tko osoba, bolje da taj posao prepusti drugome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *