Categories
Gadgets

Još malo BlackBerry novosti

Ima par Blackberry novosti koje vrijedi podijeliti. Google je prije dvadesetak dana poprilično tiho lansirao mobilnu aplikaciju za blackberry kojom možete sinhronizirati svoj kalendar s google kalendarom. Ako intenzivno koristite blackberry ili bilo koji smartphone/PDA pretpostavljam da poput mene intenzivno koristite tri funkcije: email (koja je na bberryu sjajno riješena a jednako dobro radi s googleom/gmailom), kalendar (koja je do prije nekoliko dana bila rezervirana za sinhronizaciju s BES serverom i kroz BIS se nije mogla koristiti) i kontakti. Kontakti su u ovome času posljednji bitni kotačić koji nedostaje u sinhronizaciji između google servisa i bberrya.

Što to točno znači? BBerry ovisi o servisu koji se nalazi u pozadini i koji ovisno o vrsti vaše konekcije (čitaj pretplatničkog modela) razgovara ili sa BES serverom (blackberry enterprise server) ili sa BIS serverom (blackberry internet server), BES je pak vezan za točno određeni server koji se nalazi ili unutar vaše tvrtke kao dodatak MS Exchange serveru ili je pak to hostani exchange kod nekog providera kao što je to kod nas VIP. BIS server vam omogućava spajanje na bilo koji POP3 email account, no on nema push sposobnost tj. osobinu da čim email stigne bude i gurnut na vaš bberry nego se svakih xy minuta on sinhronizira. Ako imate gmail account, tada se ta sinhronizacija događa trenutno na jednaki način kao i da imate BES server (koji je dakako skuplji). Zahvaljujući google kalendaru kojeg sada možete također sinhronizirati jedina bitna opcija za sinhronizaciju su vaši kontakti. Naravno, to možete raditi i sada i to na način da sinhronizirate kontakte tako da uključite vaš bberry na usb ili bluetooth, no za to morate biti blizu svojeg računala, ali s BESom vam nije potreban nikakav kabel ili posebna ceremonija sinhronizacije nego sve što treba učiniti je imati uključen bberry i sve ostalo se događa u pozadini preko GSM/GRPS/EDGE-a bez ikakve intervencije.

Poanta cijele priče je da u času kada google ponudi i sinhronizaciju kontakata imati ćete mogućnost exchange server u cijelosti zamijeniti besplatnim google servisima (koji usput rečeno imaju daleko bolje limite veličine mailboxa a i mail klijent je ubojit). Još kada bi google nekako riješio da se na isti način tretira i google domains kao i vanilla gmail account, gdje bi nam bio kraj :). U posljednje dvije godine razvio sam ljubav prema gmailu i koristim ga ravnopravno ako ne i češće od outlooka (a ja sam jedna jako pro Microsoft osoba).

Eh i zadnje, prije nekog vremena su me zamolili iz VIPa da testiram na svome 8800 Garmin mobile aplikaciju. Ovo je u ovome času teška beta verzija i čini se da ne radi svima i zasada sam je vidio da radi na 8310 i na 8800. Ako želite testirati kako vaš bberry može služiti kao satelitska navigacija pošaljite SMS na broj 333 i napišite “navi” (bez navodnika). Nakon toga bi morali dobiti MMS push poruku s wap linkom na kojem možete skinuti aplikaciju koja besplatno radi 30 dana. Ovo je neslužbena beta i koristite ovo na vlastitu odgovornost. Koristio sam to u nekoliko navrata i aplikacija se čini ok, zagreb je dobro pokriven i zadovoljan sam odabirom ruta koje je Garmin odabrao. Nisam siguran kako će VIP ovo naplaćivati, osobito stoga što danas možete low end satelitske navigatore kupiti za 1800-2000kn ali mi se to čini kao jedan vrlo zanimljiv i potencijalno koristan servis koji ima šansu (na dugu stazu) u cijelosti zamijeniti dedicated satelitske navigatore.

Misao dana:
The factory of the future will have only two employees, a man and a dog. The man will be there to feed the dog. The dog will be there to keep the man from touching the equipment.

11 replies on “Još malo BlackBerry novosti”

Nekoliko dana sam pokušavao natjerati Google Sync da proradi na mom BB Pearl 8100 preko T-Mobilea, ali bez uspjeha. Uvijek isto: “Signing in… Connecting to Google” i na kraju “Login failed, due to network problems, please check your settings.” Slično je sa Google Maps i GMail for BlackBerry.
Imam BlackBerry OS v4.2.1.103 (Platform 2.3.0.82)
Rade li nekome Google aplikacije preko T-Mobilea?

a jel ti možeš surfati ok uokolo? može biti da ti ne dozvoljava surfanje osim wap-om? negdje ima setting gdje se to definira (valjda u advanced options, browser ili tako negdje)

ja koristim vip sa BESom tako da imam 100% kontrolu nad uređajem i nisam imao nikada nikakvih problema

Kod mene je BIS / T-Mobile. Inače, surfam normalno, koristim Viigo za RSS feedove (preporučam!), rade i MS Windows Live Maps… Ali od Googlea ništa. Probao sam Google Mobile Updater, Calendar Sync, Maps i Gmail for BlackBerry. Probao razne settinge. U T-Mobile, naravno, ne daju support za Google, a Google… znaš već. Kakogod, riješit ću nekako. Thanks anyway.

David: identična stvar i kod mene. BIS na T-Mobile i ne radi mi niti jedna aplikacija od googlea osim Google Talka.

Volio bih naći rješenje, žao mi je što ne mogu koristiti Googleove aplikacije, pogotovo ovaj novi Google Sync o kojem priča mrak. Također, budući da moj BB ima integrirani GPS receiver volio bih koristiti Google maps.

@mrak: i BIS ima push sposobnosti, mailovi poslani na @instantemail.t-mobile.hr dolaze odmah na BB.

znam da bis ima push sposobnost (sa gmail accountima), ima i sa blackberry.net accountima kojeg možeš dobiti badava a vjerojatno i s ovakvim instantmail accountima

imam jednog kolegu koji ima bberry na tmobile i koristi google usluge pa ga mogu pitati kako je to uspio; očito je problem negdje u t-mobileu ili u podešavanju za t-mobile

načelno, ako možete surfati ne vidim zašto ne bi radilo i sve ostalo, da li možda treba podesiti permissione?

p.s. vidim se s njime u četvrtak tako da prije četvrtka popodne ništa od odgovora

@mrak: E, to bi bilo odlično, ako imamo barem jednoga kome ova kombinacija radi, da usporedimo settinge.

Ja sam probajući razne kombinacije postavio Sync – application permissions na “Allow” na tri mjesta gdje se dalo postaviti. Sumnjao sam i na Options / Security / TLS, i tamo probao razne kombinacije, pa ništa. Google-ajući našao još “supatnika”, ali ne i rješenje.

elwood, možda uspijemo dogodine! :-)

elwood je rekao:”Volio bih naći rješenje, žao mi je što ne mogu koristiti Googleove aplikacije, pogotovo ovaj novi Google Sync o kojem priča mrak. Također, budući da moj BB ima integrirani GPS receiver volio bih koristiti Google maps.”
MA SAMO KAKO VI NALAZITE DOKTORA MARINA TOMU?!!?

ovako,
pogledao sam na jednom t-mobile pearlu i fakat stvar ne šljaka
također sam pitao i relevantnu osobu koja je također probala i ne radi
dakle, zasada t-mobile su ograničeni kada imate aplikaciju koja želi pristupiti internetu (primjerice google maps; blackberry maps radi ok)

no, imam neke kontakte u t-mobileu pa ću točno ispitati (i potom napisati) zašto to ne radi; ali treba mi nekoliko dna

Meni takodjer ne radi nista od googla, imam bb 8300 na t-mobile.

Okolo po forumima sam vidio da dosta ljudi ima isti problem sa google maps kao ja, samo se zaledi kad kliknem na ikonu, I onda moram vaditi bateriju.

Al meni ni bb maps ne radi, ne ucitava karte.

Nasao sam jos neki program na handangu, mobileG maps I’ll tako nesto I on uredno ucitava yahoo maps, live maps, satelitske sve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *