Categories
Business

OPTIMAlno o telekomu?

Slijedi jedan neuobičajeni tekst za ovaj blog. Odmah da napomenem niti sam financijski stručnjak da mogu kvalificirano diskutirati o ovome pitanju niti se pretvaram da razumijem cijelu priču, pišem onako kako je ja vidim i kako se to već piše na drugim mjestima, na temelju ovog teksta ne smijete donijeti nikakvu financijsku odluku i sve morate uzeti s rezervom, a također napominjem da ne posjedujem nikakav meni poznati financijski interes niti dionice ili obveznice tvrtke o kojoj pišem (ali posjedujem dionice konkurentnskog telekoma). Dakle, sve što ovdje pročitate ide na vlastitu odgovornost (vašu, ne moju).

Ovih dana događa se još jedan u nizu IPO-a, i to ovaj puta Optima telekoma. O tome se intenzivno piše na različitim forumima (ja sam se konkretno zakvačio na poslovni dnevnik i mojnovac). Dobro pročitajte ono što tamo piše jer ima zabavnih stvari, a neki koji zaključci su dolje.

Ima nekoliko elemenata zašto je ovaj IPO zanimljiv, ja ću vam iznjeti parametre pa svoje zaključke donosite sami:

  • Optima telekom je visoko zadužena tvrtka, što je donekle i razumljivo jer se govori o tehnološkoj tvrtci velikog rasta u industriji u kojoj morate puno ulagati. Veliki dio dugovanja Optime je prema Zagrebačkoj banci i njoj povezanim tvrtkama. Ako sam dobro pročitao, tijekom slijedeće godine oni bi morali vratiti oko 190mil kuna kredita samo prema ZABAi. Optima je zbog visokog ulaganja i nepostojanja kritične mase korisnika u gubitku i očekivani prihodi u slijedećoj godini ne mogu pokriti povrat (ako vas zanima, čitajte bilance i prospekt).
  • Zanimljivo je i da je ZABA aranžer IPOa. Dakle ista tvrtka kojoj je Optima dužna je i aranžer izdanja (sukob interesa mi pada na pamet u ovome slučaju).
  • Cijela transakcija nije čisti IPO, naime po mojem shvaćanju IPO bi morao biti kada izdajete nove dionice, no u ovome slučaju (baš kao i u slučaju Magme i Atlantica) samo dio dionica su novo upisane dionce, a dio je postojeći vlasnički udio nekog od vlasnika.
  • IPO se događa u dvije faze, u prvoj fazi nove dionice su upisivali vlasnici obveznica Optima telekoma. Zašto bi nosioci obveznica upisivali dionice (dakle mijenjali dug za vlasništvo) ako im obveznice donose garantirani prinos dok im dionice sigurno neće donijeti dividendu any time soon (po priznanju samog predsjednika uprave Optime)?
  • U drugoj fazi svatko može kupiti i tada se jedna dionica nominale 10kn prodaje za preko 200kn. Ovo je zanimljivo iz dva razloga. Malena nominala dionice je interesantna jer ćete lakše pristati platiti 12kn za dionicu od 10 nego 120kn za dionicu od 100 (čista psihologija, nema nikakve veze sa stvarnom vrijednošću dionice). Drugi zanimljivi detalj je da je jedan od suvlasnika Optime nedavno (zadnjih nekoliko mjeseci) bio dokapitalizirao Optimu sa određenim brojem dionica vrijednosti 10kn, da bi također dio tih dionica sada bile na prodaji po 20+x većoj cijeni (čime ne samo da je vratio fizički iznos svoje dokapitalizacije nego još i napravio nekakav plus).

Eto, to bi ukratko bilo to, manje više svi detalji koje smatram bitnima i sada u stvari dolazimo do onoga zašto sam ja i krenuo ovo pisati. Naime, po svojoj definiciji ova dionica će ući u prvu kotaciju burze i postati blue chip dionica. Da li ona ima dugoročno pozitivne perspektive ili ne manje je bitno, no u ovome času mislim da financijski podaci ukazuju na to da se radi o prezaduženoj tvrtci koja svoje obveze ne može servisirati bez injekcije kapitala.

Da se to događa od strane privatnih i fizičkih osoba na burzi s time ne bi imao problema, dioničarstvo je rizičan business i svatko može po svme nahođenju investirati u što god on želi.

Ono što me uznemirava je najava koja se može pročitati između redova, da će dio dionica otkupiti neki od obveznih mirovinskih fondova; primjerice, može se desiti da dobar dio dionica upiše mirovinski fond zagrebačke banke. Dakle, novcem za mirovine kupuju se dionice koje nisu nužno prvoklasne no zbog jedinstvene situacije u kojoj se Optima nalazi može se lagano dogoditi da će se donekle rizični plasman ZABAe prema Optimi podmiriti kupovinom udjela od strane fondova.

Evo, to je moj problem s ovom transakcijom.

Spreman sam na lavinu drvlja i kamenja koja neminovno slijedi.

Misao dana:
Television has made dictatorship impossible but democracy unbearable.

12 replies on “OPTIMAlno o telekomu?”

Koliko god mi šutjeli o tome, naše tržište kapitala nije dosada vidjelo niti jedan pravi IPO koji bi bio utrošen za financiranje razvoja poslovanja, već se radilo o čistoj preraspodjeli novca, a u slučaju HT i INA čak i o direktnoj šteti državnog proračuna.

Novac koji je skupljen od INA i HT otišao na penzije. Veći dio novca od Atlantica, Magme i Veterine otišao na isplatu dijela dosadašnjih dioničara. I sad lijepo ekipa iz Optime i Zabe pronašla načina kako da iskombinira obje opcije, ali sada na teret naših budućih mirovina.

Nema šta – mala zemlja za veliku preraspodjelu i pljačku!

Zaba je to jako dobro smislila. Otprilke je recept slijedeći prodajem svoju imovinu svojoj vlastitoj tvrtki koja upravlja tuđom imovinom. Eh što se ja toga nisam sjetio. Kako se kaže u narodu: lako s tuđim k…. po gloginjama mlatit. Iako nikada nisam ustanovio što su to gloginje (možda mi netko to kaže) izgleda mi jako bolno.

investitor,
zato što me to veseli, a uvijek imam ljude poput tebe koji su spremni razjasniti gdje sam ja to pogriješio pa onda svi skupa postanemo pametniji

evo, dakle gdje sam pogriješio?

Iskreno, nemam vremena, evo za dvadeset minuta se otvara burza, što je prostor gdje zarađujem. Ipak, evo jedna natuknica. Izdavanje novih dionica naziva se dokapitalizacija.

dragi investitor,
fora je u tome da prospekt optime kaže kako će novac prikupljen IPOom ići u daljnji razvoj kompanije i da će biti uložen; dok financijski poadci govore o tome da će taj novac ići u pokrivanje postojećih dugovanja

ti dakle kupnjom dionica Optime ne financiraš daljnji razvoj kompanije nego saniraš postojeće stanje kupujući njihov dug za 20+X njegove nominale (što je impresivno)

anyway, radio bih da odvojiš koju minutu vremena i objasniš svima gdje sam ja to točno pogriješio i zašto je optima dobra kupovina a ne vrijednosni papir kojeg možeš koristiti za podlaganje klimajućeg namještaja?

mrak u pravu si, ovo je katastrofalan IPO, sve sto si napisao dobro si napisao

mislim da bi trebalo izici iz mirovinskih fondova koji ce ulozit u ovu junk dionicu, ja cu to sigurno napravit cim se sazna koji su ulozili u ovo

@mrak,

tekst potpuno na mjestu – nisi propustio niti jednu vazniju cinjenicu.

@komentator,
ono sto me zanima da li ti mirovinski fondovi mogu kupiti OPTE i preko skrbnickih racuna ili moraju preko redovnih racuna koji ce se onda lako vidjeti na TOP 10 na SDA.

nevjerovano, uspjelo im je. Zašto se toga ja nisam sjetio? O ovome bi se trebalo objaviti knjigu Kako zaraditi 150 miliona kuna u par dana na legalan način.
Po meni ovo je gore od financijskog inženjeringa, tamo si barem znao da će te prevariti. A investitorima neka je sa srećom, nije mi jasna ljudska logika, kaj im Atlantic nije bila dovoljna pouka? Osim toga jedno pitanje, zašto, zašto, netko kupuje Optimu dok ima HT po diskontiranoj cijeni od 350 kn a bilo je i niže.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *