Categories
Politika

Razmišljanja o Đurđi

Ma samo da kompiliram nekoliko svojih razmišljanja o Đurđi Adlešić ali prije toga video na kojeg sam upravo naletio (tražeći u stvari nešto drugo):

http://youtube.com/watch?v=QrZaxVxZ0Aw

Kao što se vidi iz spota, čini se kako je HSS/HSLS osvojio otprilike trećinu očekivanog. Nema veze, u stvari sam tražio ovaj video. HSLS je krenuo s Vladom Gotovcem, pjesničkim likom (taman me podsjetilo na njega prije par dana kada sam gledao dokumentarac o 101), da bi se raskolio sa Budišom (“mi smo liberalna stranka ali samo dok sam ja prvi među liberalnima”), da bi se HSLS poput amebe multiplicirao i u svakoj iteraciji gubio veličinu i na kraju su preostala samo tri HSLSovca od kojih ovaj posljednji Zlatko Kramarić čini se (na kraju balade) nikada nije niti bio HSLSovac.

Anyway, ono što je zanimljivo u ovome času je kako su Čehok i Adlešić gradonačelnici u svojim gradićima. Pozicija Čehoka je odavno upitna i vjerojatno on ne bi niti bio gradonačelnik Varaždina da Čačić može biti i župan i gradonačelnik. Dakle to je neka kohabitacija više iz poluinteresne sfere i nekog kontinuiteta. Istovremeno Adlešićka broji dane u Bjelovaru, no rezultati ovih izbora jasno pokazuju kako niti Varaždin niti Bjelovar nisu više uporišta liberala i sasvim je danas izvjesno kako će u Čehok i Adlešićka na slijedećim lokalnim izborima ostati bez radnog mjesta. Ukratko, nalaze se na vrhu stranke koja je svakim danom sve manja, a njihovo zadnje uporište se topi poput sante leda usred globalnog zatopljavanja.

Đurđa je zanimljiva i po tome što je iz nekoga, meni totalno nejasnog razloga uporno na popisu najpopularnijih političara (i čini mi se da je redovito druga po Pulsu). Nemam racionalnog objašnjenja za tako nešto.

Eh, i sada ovih dana Đurđa odrađuje ulogu života, došla je u once_in_a_lifetime situaciju da direktno utječe na rezultate izbora i cijele nam zemlje u slijedećem razdoblju (od četiri godine ili prijevremene izbore – whichever comes first), i sada treba mudro birati. Imamo dakle lokalnu sredinu u kojoj joj je sudbina zapečaćena i objektivno teško da liberali mogu sakupiti snagu i osvojiti ponovno mandate (dapače, mogli bi pokrenuti likvidaciju svoje stranke), dakle štogod da radila mora to napraviti s osvrtom na buduću egzistencijalnu poziciju i to svoju vlastitu (a ni Čehok nije daleko). Demontažom HSLSa sa scene šansa da ponove rezultat na slijedećim izborima je u stvari minimalna i sada se mora prikloniti ekipi koja će odrediti njezinu budućnst u slijedećem razdoblju. Ako odaberu HDZ kao koalicijskog partnera, Đurđa&Co imaju max. četiri godine blagostanja ispred sebe (i za svog supruga) no gotovo sigurno brisanje nakon toga; Đurđa je zanimljiva HDZu proporcionalno utjecaju koji može donijeti, u ovome času je bizarno da nikada nije imala manje ali vrijedila više, no život je takav. No nitko tu nema iluzija da će je HDZ kao vrijedni i konstruktivni kadar odbaciti prvom mogućom prilikom a povijesnih primjera ima više nego dovoljno (dokaz A – Vesna Škare Ožbolt).

U izlogu B je SDP, no daleko bitnije HNS i Vesna Pusić koju Đurđa (a čini se niti Čehok) ne podnose baš dobro. Čehoka razumijem jer ga je HNS izgurao u Varaždinu, on to razumije ali ne smije reći na glas. Glede Vesne, objektivno je ona dalje dogurala od Đurđe i ako pogledate njihove biografije ispada kako je Vesna sve ono što je Đurđa mogla biti (znam, zvuči malo bezobrazno ali je tako). Ulaskom u koaliciju s SDPom, Đurđa može zaboraviti priču o Croatia Osiguranju (u kojem se zasigurno malo jamilo na temu HSLSa) a da ne spominjemo njezin osobni interes u vidu člana uprave tj. njezinog supruga čiji mandat vjerojatno također dolazi u pitanje a sasvim sigurno će biti i nekih nezgodnih pitanja kako je on uopće došao do tamo.

Poanta svega ovoga je samo to da Đurđina odluka ima dalekosežne posljedice ne samo za cijelu državu (o čemu nemam prevelikih iluzija da joj je zemlja neki osobiti prioritet osim deklarativnog) nego i za nju osobno. Đurđa danas bita gdje će i što će ona biti za pet godina, a alternative nisu primamljive.

Misao dana:
The Liberals have many tails, and chase them all.

3 replies on “Razmišljanja o Đurđi”

Hm, hm, ovako.. Đurđi je pala popularnost u Bjelovaru i istina je da je HSS/HSLS koalicija bila tek treća, ali.. imam osjećaj da u Bjelovaru (koliko su moja saznanja, a poprilično su velika jer odražvam kontakte s prijateljiam iz Bjelovara), nema osobe koja bi zamijenila Đurđu na mjestu gradonačelnice. Jandroković? Hdz je jak, ali nije baš toliko.. nadam se. A što se tiče njenog trenutnog položaja – da, pala joj je sjekira u med. Evo, HDZ joj nudi mjesto predsjednice Sabora što mi se uopće ne čini lošom idejom jer je žena kulturnija i normalnija od Šeksa. Vjerujem i sposobnija.

CO je jedna od utvrda HSLS-a i sigurno ga neće samo tako pustiti. Sai BAba i njegovo društvo sjede kao begovi u najvećoj osiguravajućoj kući, a istovremeno je i potpredsjednik stranke. Pa dobro da zanemarimo kulisu ZERP-a, mislim da je CO bitnija. U međuvremenu ide u privatizaciju, a na osnovi velikog izumitelja iz HT-a, kad prođeš privatizaciju kao CEO, ostaješ tamo cijeli život ili barem imaš ugrađen zlatni padobran. Stvarno ne vidim ni jedan jedini razlog zašto bi koalirali s SDPom, previše je novca na drugoj strani. Mislim da će se oko programa lakše dogovoriti. Friščiću na glavi sjedi Pučka stranka EU. Ma sve je riješeno, samo treba postaviti kulise da su pregovori bili tvrdi i teški. A što se tiče Mesića – on u ovom slučaju gradi situaciju za buduće izbore, te navikava građanostvo na demokraciju, ali i njemu je jasno tko će u konačnici sastaviti vladu.

Mrakić, samo ti navijaj za Vesnicu i ekipicu. Pusti Čehoka jer Čehok će dobiti sljedeće lokalne izbore s više od 50 posto jer je nešto napravio u Varaždinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *