Categories
Politika Priroda i društvo

Tko se boji Tonćija Tadića

Prije par dana sam objavio intervju s Tonćijem Tadićem, a danas mi eto on šalje neke zanimljive dokumente. Dokumente možete downloadati ovdje (PDF alert, 3mb ZIP arhiva s 10 dokumenata).

Ukratko, u čemu je problem? Po Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, političke stranke i nezavisni kandidati imaju pravo na naknadu za potrebe izborne kampanje u visini jednogodišnje naknade (koja se pak računa po veličini državnog proračuna za određenu godinu). Ako ste samostalni zastupnik, za 2007 godinu to je iznos od 316.806,17 kn.

Ono što se desilo je da je DIP odbio isplatiti Tonćiju Tadiću taj iznos, te je odlučio isplatiti samo 1/4 ili kvartalni iznos koji mu po zakonu pripada. Ako krenete čitati zakon (ali i ove dokumente), tada će vam biti jasno kako se DIP poziva na odluku iz siječnja kada je Tadić bio član HSP-a, no ono što su DIPovci čini se zaboravili je Zakon o izmjenama i dopuni zakona o izboru zastupnika za Hrvatski sabor koji je izglasan u veljači (ili je tada stupio na snagu):

U članku 32. stavak 1. mijenja se i glasi:

»Parlamentarne političke stranke, predlagatelji neovisnih lista, nezavisni zastupnici i zastupnici nacionalnih manjina koji su imali zastupnike u Hrvatskom saboru na dan isteka njegova mandata ili raspuštanje u mandatu prije održavanja izbora, a koje sudjeluju na izborima, imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u jednogodišnjem iznosu određenom za godinu u kojoj se provode izbori sukladno zakonu kojim se uređuje financiranje političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata.«

Iza stavka 2. dodaju se stavci 3. i 4. koji glase:

Anyway, Tonći Tadić je ostao bez novaca po ekspresnom postupku i kako se meni čini totalno izvan zakonskih odredbi, sada idu tužbe, žalbe i tome slično no njihov rezultat će biti gotov nakon izbora a tada će biti kasno da se sanira šteta.

Zadnji Puls za desetu izbornu jedinicuPodsjetio bih na rezultate zadnjeg Pulsa (objavljenog 24. listopada 2007) i rezultate kako izgleda podjela mandata u desetoj izbornoj jedinici. Kao što se vidi iz priloženog, osim HDZa koji vodi, SDPa koji je drugi samo još HSS-HSLS-PGS i HSP prelaze izborni prag. Ovo istraživanje je pravljeno u trenutku kada nezavisne liste nisu bile poznate ali je bilo poznato da Tadić više nije u HSP-u.

HDZ vodi u svega četiri izborne jedinice (slavnoskim 4 i 5 odnosno dalmacija 9 i 10). Iako ne vidim mogućnost da izgubu HDZ primat u tim izbornim jedinicama (osim u četvrtoj gdje je situacija vrlo bliska i u okviru pogreške), cijela zabava će se događati u 4 i 5 gdje nastupa HDSSB za kojeg osobno procjenjujem da ima šanse zagrabiti po mandat ako ne i više, u devetoj izbornoj (Kalmetinoj) HDZ po zadnjem Pulsu bilježi impresivnih 56% podrške što je po meni nerealno visoko (uzevši čak u obzir 46% sa zadnjih izbora), a u desetoj izbornoj u kalkulaciju je uletio i Tonći Tadić.

Savez nezavisnih lista koje je okupio, na prethodnim lokalnim izborima imali su kumulativno više od 20% glasova, a sada vidimo da praktički 27% glasova ne prelazi prag i to je ciljano Tonćijevo biračko tijelo, no isto tako, sva je šansa da će zahvatiti malo i u HDZovo desno orijentirano biračko tijelo i objektivno, zahvaljujući DHondtu ima šanse zagrabiti u njihove zastupnike i više nego što to zasada izgleda.

Ako uzmemo u obzir projiciranih 5 zastupnika razlike u korist SDP-a, pa čak uzevši u obzir i superioran rezultat u dijaspori (u posljednjim izborima to su bila 4 mandata, no sada s više izbornih mjesta može biti i njih 6, ali isto tako vrijedi uzeti u obzir i najavu iznimno visokog odaziva na ove izbore) sasvim je jasno da je situacija krajnje ozbiljna i Ivo Sanader si ne može dozvoliti izgubljene glasove osobito ne prema jednom Tonćiju Tadiću koji (barem percepcijom) spada istom biračkom korpusu.

Upravo stoga, gornje sitne podvale se uopće ne čine čudnima ili čak i neočekivanima.

Razmislite malo o tome.

Misao dana:
There are three things in the world that deserve no mercy, hypocrisy, fraud, and tyranny.

One reply on “Tko se boji Tonćija Tadića”

poruka hrvatima u bosni:
ko vas j… mi ćemo napraviti most da se ne moramo zaj… s vama, ali mi smo za tooo da glasate na izborimaaaaa, i to za naaaas.
to još niko nije skužio!
mrak, objasni pučanstvu to u jednom blogu!
poz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *