Categories
Hrana i piće

Gastronomadi

Nisam o hrani pisao već valjda mjesecima. Ukratko, postoji ekipa ljudi, pravih entuzijasta u potrazi za dobrim ručkom koji se nazivaju Gastronomadi. Ovih dana su organizirali Festival mesa koji se održava u hotelu Antunović u zagrebačkom Španskom.

Neposredno prije festivala slijedile su pripremne priredbe i to tjedan janjetine, tjedan govedine i tjedan toča (toč bi bila sva ona hrana u koju umačete kruh dok jedete). Sve skupa je kulminiralo u ponedjeljak ovaj tjedan kada su o Strmečkom Fort Apacheu prezentirali knjigu Gastronomadi što je u stvari djelomično katalog, djelomično knjiga recepata a djelomično knjiga koja objašnjava porijeklo pojedinih jela.

Gastronomadi puno pažnje posvećuju autohtonim hrvatskim jelima i od njih o tome možete puno saznati.

Anyway, u Antunoviću je festival mesa gdje možete degustirati desetine vrlo specifičnih i rijetkih jela i komadića mesa, no što je najbolje imaju tamo i maloprodaju u kojoj možete kupiti ekskluzivne komade mesa (osobito sušenog) po cijenama koje u dućanu nećete naći. Tamo ima svega, od čvaraka do dalmatinskog pršuta ili pravog slavonskog kulena. Također, u vrijeme trajanja sajma, cijeli hotel Antunović je u svojim restoranima prilagodio menu kartu i imate jedinstvenu priliku sjesti i pojesti neka od jela koja teško da ćete naći u bilo kojem drugom restoranu.

Ako želite sve saznati o sazrijevanju mesa, kako se meso priprema, o tome što je to Istarski boškarin, o mesu iz tiblice, koja je razlika između prirodnog sazrijevanja mesa ili onog u komori, u stvari ako želite uopće saznati što je to sazrijevanje mesa i zašto vam je to potrebno, kako pripremiti kunića, ako želite vidjeti kako izgleda (i kakvog je okusa) meso iz posebnih serija naših mesnih proizvođača a koje nećete pronaći u mesnicama ili na policama dućana onda…

Must see.

Misao dana:
My favorite animal is steak.

2 replies on “Gastronomadi”

Rene Bakalovic koji se zove Ramo ali to nema veze..je najveci bullshiter nase gastronomske scene, slicno vrijedi za njegove kompanjone Simunica i Riplija. Fantasticno kako u ovoj zemlji neko postane prominentan a da nema pojma o stvari o kojoj govori.
Bakalovic, Ripli, Simunic..molim vas da obavijestite pucanstvo u koje ste vi gastronomske ili srodne skole isli do sada>?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *