Categories
Priroda i društvo

Koji je danas datum?

Kaže Ivo Sanader (hrvatski premijer na odlasku):

“Viktor Lenac ponos je hrvatske brodogradnje koja je brand i ima tradiciju dužu od 100 godina, i zato nismo dopustili da Lenac ode u stečaj i radnici završe na ulici”, kazao je premijer na sjednici Vlade. (večernji)

Vrijeme je za reality check, Viktor Lenac je naime u stečaju od prosinca 2003. godine.

Misao dana:
We have no desire to make anybody look like a blithering idiot, but we do love it when they do.

10 replies on “Koji je danas datum?”

Dragi Mrak,
pisem ovo zato sto smatram da je SDP glup ili ne zna sta se dogadja, ili se – neka ovo bude prihvacena varijanta – ne zna se izraziti i treba mu sjesti, treba utvrditi gradivo, a nadajmo se da ce se to ipak dogoditi do izbora.
1. Kad je rijec o capital gain tax nisam siguran da je SDP objasnio precizno kako se prijedlog odnosi samo na oporezivanje razlike u cijeni. Dakle, nece se oporezivati ako netko ulozi 38 000 u HT a cijena tih dionica skoci na 51000, nego tek ako cijena skoci na 88 tisuca (za druga Tita:) i samo za iznos iznad 88 tisuca, dok ce ono ispod ostati bez poreza. Takodjer, to se odnosi samo na individualne racune, jer su institucionalni trgovci dionicama vec oporezovani. I, naravno, za zaradu u godini, sto govori da bi se mjesecni cisti dobitaak iznad 4800 kuna oporezivao.
2. Moj je prijatelj kupio zemljiste (kod Dubrovnika) za 800 000 kuna i prodao ga za 8 milijuna kuna. Platio je petpostotni porez na promet nekretninama, sto on naziva loophole (ja bih rekao tipicno za banana drzavu). U nekretninama se zbivaju mozda i veca provlacenja kroz rupe nego u vrijednosnim papirima
3. Milanovic je u intervjuu Jutarnjem spomenuo da suzbijanje korupcije pocinje s dolaskom na vlast osoba u koje se moze imati povjerenje. Nema drugog puta. Klijentelizam je takodjer oblik korupcije (to je ovo tko je ciji covjek, tko je clan cijeg klana, dakle jedan od najdrazih sportova hrvatske javnosti slican potapanju brodova), a jedini nacin da ga se suzbije je javnost. SDP nije u stanju formulirati tu vrstu politicke platforme i politicke poruke u bitci protiv korupcije, a to bi trebao biti kljucni moment izbornog uspjeha. Ako prevlada nesto drugo, a moguce je, Hrvatska ce jos jednom pokazati da nije zrelo drustvo. Selendra.
4. Zdravstvo: to trubljenje o participaciji je zbilja dosadno. Moguce da to ima nekog efekta kod nekih slojeva, no covjeku je potrebna pomoc drustva kad izgubi svaku nadu. Po meni, zdravstvena poruka bi morala biti da ce lijecenje od najtezih bolesti biti besplatno. Budimo objektivni, te su bolesti kudikamo rjedje nego sve ove silne kraljesnice i upale na koje se trosi i puno vise love. Dakle, pokazati solidarnost u najtezim slucajevima, a za prehladu nek se nesto i “participira”.
5. Necu dalje gadit post, ali bas sam procitao kako je Obama predlozio povecanje capital gains tax, a o Hillary i zdravstvenoj reformi se valjda vec ponesto cita u Hrvatskoj.
PS. Imao bih sta dodat ovom IPO-u T-HT-a ali ne vidim povoda na ovom forumu. Drugi forumi su vec zagadjeni. Pozdrav

kukuriku,

SDP je objasnio dobro samo što rijetko gdje ima dovoljno prostora da se sve objasni kako to točno funkcionira, a oni kojima to ne odgovara uzmu samo onaj dio koji nedostaje

ono što također je skroz nestalo iz priče o kapitalnoj dobiti je da bi protuteža tom porezu bilo smanjenje doprinosa na zdravstvo (što onda ima daljnje implikacije na cijenu rada i netto plaće ljudi)

Mislim da ljudi ne razumiju što je stečaj i da taj pojam poistovjećuju s propasti tvrtke.
I mene ljuti kad premijer i ministar financija izvrću činjenice o Lencu.
Lenac je u stečaj poslao Linić i tako uzeo vlasništvo onima koji su ga otjerali u poslovne probleme i spasio proizvodnju u radna mjesta novim subvencijama, ali tada državnoj tvrtki.
Niti jedno radno mjesto nije izgubljeno, a ako dobro poslovanje nastavi i sva ulaganja će se vratiti.
Sanader sada samo prtlja s lošim stečajnim planovima i s vjerovnicima koji mu ne vjeruju.

zaboravio sam da kažem da ste vi glupi što se svađate šta ćete svađom postići uopšte da možda raskrebečite kolena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *