Categories
Politika

Sanader (ni)je najuspješniji premijer

Eto još jedan uradak iz Večernjakove novinarske radionice:

U konkurenciji sedam istaknutih političara, najveći broj građana kao najuspješnijeg premijera izdvaja Ivu Sanadera. Sanadera smatraju najuspješnijim u tri od pet područja vladanja, iako njegovu stranku birači istodobno nagrađuju s manje glasova nego SDP. Večernjakova je anketa provedena telefonski na uzorku od 1800 ispitanika, od 7. do 10. rujna.

Ono što je zanimljivo u tom istraživanju je činjenica da ispada da je samo jedan od tih šest protukandidata bio u stvari premijer i to je pokojni Ivica Račan, neki od premijerskih protukandidata su Đurđa Adlešić (gdje su nju iskopali) i Zoran Milanović.

To me podsjetilo na jednu CNN/Gallup anketu koju su svojevremeno radili, a gdje su pitali koji je predsjednik bolji George W. Bush ili Josiah Jed Bartlet. Tada je na zgražanje analitičara pobjedio Bartlet.

Što je slijedeće?

Misao dana:
A public-opinion poll is no substitute for thought.

4 replies on “Sanader (ni)je najuspješniji premijer”

ja ne mogu komentirati tu temu, ja sam Bartletova obožavateljica ;).
no dobro.
ono što mene do boli iritira je tok ankete na jutarnji.hr. uvijek uvijek ista priča. čim je tema neka koja se veže uz stranke ili uz neko aktualno političko pitanje, rezultati se OČITO namještaju. tako cijeli dan kad je pitanje postavljeno rezultat izgleda npr 30:70, a onda se ujutro (par sati prije zaključenja ankete) rezultat preokrene na 70:30. i ama baš uvijek je ista stvar. ja jednostavno ne mogu vjerovati da postoji netko tko se bavi takvim trivijalnostima kakve su ankete na internetu gdje svatko može glasati dok mu miš ne krepa itd. neshvatljivo mi je, ali istovremeno znam da je sanader jednom kao iliustraciju raspoloženja nacije naveo ankete indexa, jutarnjeg i još nekog portala kojem se trenutno ne mogu sjetiti imena. na stranu to što je tragikomično da jedan premijer “ankete” takvog tipa navodi kao relevantan pokazatelj javnog mnijenja, ali očito je da se netko do detalja brine i za takve banalne “pokazatelje”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *