Categories
Priroda i društvo

Zoran Milanović čita mrak.org

U posljednjem izdanju blogovaonice, što je rubrika na web portalu Jutarnjeg lista koju vodi Nebojša Grbačić, aka. Ariston osvanuo je intervju sa SDPovim Zoranom Milanovićem. Intervju se bavi trennutno zapuštenim Zoranovim blogom, utjecajem internet populacije na politiku (i obrnuto), a između ostaloga Nebojša je Zorana pitao što sve prati, a odgovori su (iz očiglednih razloga) zanimljivi:

Jeste li upoznati s kolaborativnim blogom pollitika.com i čitate li možda rasprave na toj stranici?

Naravno, pratim pollitiku. Sve pohvale pokretačima, to je doista važan projekt i vjerujem da će svoju renesansu doživjeti i u predstojećoj izbornoj kampanji koju će internet, sigurno, obilježiti više nego ijednu ranije.

Ima li možda blogera koje redovito čitate?

Redovito pratim blogove svojih kolega iz stranke (Lugarić, Stazić, Vidović, Jurjević), ali i blogove Hillary Clinton i Baracka Obame, a izuzetno su mi zanimljivi i blogeri britanske Laburističke stranke. Od ostalih – svakako mrak.org, borja.org, zombix, cnn, blog Zorana Šprajca i drugi.

Sada moram ići i pogledati da li sam štogod ružnoga napisao o Zoranu :)

Šalu na stranu, u posljednjih sedam dana koje sam proveo s američkim blogerima sasvim je jasno kako oni imaju direktnog upliva na američku politiku, sasvim je jasno kako njihovi top političari prate blogove kako bi pronašli teme koje su ljudima važne te kako bi na njih adekvatno odgovorili. Sasvim je sigurno da su ti isti blogeri iznjeli cijeli niz nekakvih sjajnih inicijativa koje su nekada prošle i otišle dalje, a nekada nisu. A 100% je sigurno kako je američka blogosfera ili netroots (varijacija na grassroots, teško prevedivi pojam koji bi označavao “izbornu bazu” kako se to nekada kod nas zvalo) ostvarila veliki utjecaj na posljednji izborni ciklus u americi. Uzevši u obzir razliku u demografskoj slici hrvatske i amerike, sigurno je da će se i kod nas prije ili kasnije razviti slična situacija. Internet u nas (a osobito politički internet) nema možda dosega do širokih narodnih masa, te kao takav neće utjecati na mnijenje javnosti, no kao što to primjer Zorana Milanovića kaže, sasvim je sigurno da putem interneta (a očigledno pollitika.com servisa) možete objaviti svoj stav i učiniti ga dostupnim relevantnim ljudima, bili oni političari ili mediji.

Misao dana:
You don’t have to be a “person of influence” to be influential. In fact, the most influential people in my life are probably not even aware of the things they’ve taught me.

2 replies on “Zoran Milanović čita mrak.org”

Osobno mislim da bi čovjek koji pretendira na mjesto premijerovog šefa (da se tako izrazim) trebao malo pratiti i blogere koji govore o specifičnim temama koje ovise o radu vlasti — dakle one koji pišu o ekonomiji, socijali, turizmu, školstvu, kulturi…

Fokusiranje na politiku možda ima smisla dok nisi na vlasti, ali kad jednom postaneš državnik moraš se usredotočiti na konkretne teme.

P.S. Bok, Zoki! ;)

Smatram da će doskora i u nas doći veći utjecaj onih koji na internetu izlažu svoje mišljenje – nekako mi se čini da ovdje na mreži kredibilitet puno više vrijedi i lakše dolazi do izražaja.

Mediji, kakve god vrste bili, uvijek predstavljaju stav i gledište određene skupine ljudi; često se reproduciraju banalne stvari, populizam, demagogija i žutilo; tek se u slučaju nekih znanih novinara/kolumnista radi o osobnom stavu, koji svakako odudara od toga u općem slučaju.

Blog-populacija traži čitanost i ne odgovara uredništvima, stoga se iz ove čitave priče u Hr mogu dogodite većinom dobre stvari…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *