Categories
Priroda i društvo Video

Blue man group

U petak prošli tjedan posjetio sam i kazalište u kojem predstave drži Blue Man Group, to je kazališna grupa karakteristična po tome što je ekipa obojena u plavo te se tijekom svoje predstaveuopće ne obraćaju publici (tj. ne obraćaju se verbalno nego isključivo kroz pokrete i muziku). Nisam neki poznavatelj kazališta, no ako postoji nešto što bi mogli nazvati interaktivno kazalište, onda je to predstava od Blue Man Group, must see!

Nego, sada kada sam se vratio u ured, imam još dva sitna detalja koja su strašno karakteristična za Ameriku, a koja mi možda nisu iz prvog pokušaja došla do glave, a što svakako treba malo prokomentirati.

Rotaciona vrata – u Zagrebu ali i u hrvatskoj, pa čak niti u europi rotaciona vrata nisu baš nešto prečesta, no u Chicagou skoro pa da nema zgrade u koju se ne ulazi kroz rotaciona vrata. Pojma nemam zašto su tamo tako popularna, no vjerojatno razlog je klimatizacija, budući da su sve zgrade tamo žestoko klimatizirane i gubitak energije uz rotacijska vrata je vjerojatno minimalan.

Svi rade –  jedna od vrlo važnih karakteristika života u americi je to što svi tamo nešto rade, primjerice na semaforima imate ekipu koja usmjerava promet i ubrzava cijelu priču, a u restoranima i kafićima (od Starbucksa na dalje) radi ekipa od praktički srednje škole na dalje (za minimalnu plaću). Mislim da je to jako dobro, jer s jedne strane svi ti poslovi su privremene i povremene naravi pa se čovjek lakše prilagodi na promjenu radnog mjesta (smrt i promjena radnog mjesta su valjda najveći stresovi koje možete imati), no genijalno je u stvari to što se od malena naučite odnositi prema kupcima svakojakih profila, ljudi koji su prema vama ljubazni, grubi, nasilni, bezobrazni, nerazumljivi, nezadovoljni – ukratko svakakvi. Mislim da je sjajna škola imati priliku susretati se takvim ljudima i pokušati im mirna lica prodati svoju uslugu, no isto tako je važno sve to skupa proći jer jednoga časa kada se nađete sa suprotne strane (dakle kada se nađete kao kupac) jer tada znate kakvu uslugu očekujete te nećete trpiti loše obavljeni posao ili neljubazno osoblje.

Toga kod nas nedostaje, svi smo kao nešto pristojni i ne da nam se kritizirati kada nam je prodavač ili službenica neljubazna, ali smo zato voljni o tome pisati traktate na blogu, ili kod kuće satima pričati kako se ekipa u bolnici pregurala preko reda, ili kako šalter na policiji radi skraćeno.

Misao dana:
Right now, there is a virtually invisible network which links together millions of people who would otherwise be completely isolated by each other. This system is…Modern Plumbing…

One reply on “Blue man group”

Mislim da su takva vrata česta u chicagu zbog vjetra.
To što s klimom rade je gotovo pa nezamislivo, bez pretjerivanja mislim da je u hotelskom hodniku bilo 12 stupnjeva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *