Categories
Politika

Što danas radi Mračni?

Mračni je danas gost_bloger na konvenciji SDPa na koju ću se uputiti za koju minutu. Konvencija SDPa okuplja 1638 delegata koji bi tijekom današnjeg dana morali izabrati novog predsjednika SDPa između četiri kandidata (već nam idu na uši van ali eto ponovno); Željka Antunović (trenutna potpredsjednica stranke), Zoran Milanović (član izvršnog odbora), Tonino Picula (predsjednik glavong odbora) i nezaobilazni Milan Bandić (predsjednik zagrebačke organizacije, zagrebački gradonačelnik i član glavnog odbora).

Procedura je jednostavna, svaki delegat ima pravo na najviše 5 minuta izlaganja (ali svaki delegat, tako da teoretski gledaon konvencija može trajati danima), svaki kandidat može govoriti po 10 minuta. Eventualno, na samoj konvenciji ako se pojavi kandidat koji bi sakupio 50 potpisa delegata također se može natjecati (nije očekivano ali…).

Kada se govorancije iscrpe pristupa se tajnom glasanju. Glasanje se može dogoditi u dva kruga koja ukupno moraju trajati kraće od dva sata. U prvom krugu pobjeđuje osoba s 50%+1 glas, a ako se to ne dogodi (što nije očekivano) ide se u drugi krug. Ako bilo koji od kandidata odustane u drugom krugu njegovo mjesto zauzima prvi slijedeći po broju glasova. Obzirom da se ovako nešto nikada nije dogodilo (budimo realni, dosada se išlo izglasati povjerenje Ivici pa idemo dalje) nema jasnog stava što će se dogoditi poslije.

Anyway, ja odoh, a pokušati ću tijekom dana poslati koji update na blog tek toliko da vidite što se događa, to ću raditi putem mail update-a, pa kako mi bberry nema hrvatska slova niti editor koji bi omogućio moje uobičajene dodatke u teksto morati ćete pretrpiti spartanske tekstove s tipfelerima.

Sretno nam svima, danas se stvara povijest koja će sasvim sigurno (barem u kratkom/srednjem roku)  odrediti dio sudbine ove zemlje.

Misao dana:
It’s not the voting that’s democracy, it’s the counting.

One reply on “Što danas radi Mračni?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *