Categories
Priroda i društvo

Kuda plovi ovaj brod

Zrnca za razmišljanje preko vikenda:

  1. Nadam se da pratite događanja u susjednoj nam Srbiji, tamo je jako zabavno ovih dana (totalno na tragu starokineske kletve “Dao Bog da živiš i zanimljivim vremenima!” – problem s zanimljivim vremenima je taj što su ona obično zanimljiva svima osim onima koji u njima žive). Meni osobno je situacija zanimljiva jer sam o situaciji u Srbiji čuo preko ustiju nekolicine kolega, i svi oni su komentirali Srbiju u kontekstu pada vrijednosti njihovih fondova. Eti, i Šprajc je izgubio nešto para u Srbiji. Kapitalizam polako ali sigurno sazrijeva kod nas, a briga za susjede se jednako tako polako pretvara u brigu za stabilnost tržišta.
  2. Četiri mjeseca nakon “fiskalne decentralizacije” počinju se nazirati efekti kuda je novac otišao (moja teorija kaže kako je HDZova vlada decentralizirala Zagrebački novac). Grad Zagreb je totalno na liniji očekivanja zaključno s mjesecem travnjem uprihodio nekih 80ak milijuna kuna manje nego prošle godine. Od sada pa na dalje to je vožnja nizbrdo… Sjeća li se netko Šukera i njegovih tvrdnji…
  3. Summit SEECPa je u tijeku, nekako su mi novinari sramežljivi da navedu kako je to summit južne i istočne Europe, ne vole to trljati svima nama u nos, pokušavajući valjda izbjeći sasvim neminovnu zemljopisnu asocijaciju. Prometne gužve slijede (ili su već u tijeku), a policija kaže da neće odati rutu kojom će se državnici voziti “zbog sigurnosti”. Sva sreća da postoji najmanje dvadesetak međusobno različitih i totalno neočekivanih ruta kojima se može voziti od WestIn-a do aerodroma.
  4. Palo mi je nešto napamet; kafići kupuju sokove i onda ih iz bočica poslužuju gostima. Svaka bočica ima pola kune kaucije i nakon što je bočica ispražnjena tko sprečava konobara/gazdu ugostiteljskog objekta da uzme te bočice i ostvari povrat 0,5kn u gotovini u privatni džep (tax free)? Mislim nitko.
  5. Branimir Glavaš je noćas prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu nakon poteškoća koje su nastale tijekom (ponovljenog) štrajka glađu. Da li je doista moguće da Glavaš isti manevar izvede dvaput i oba puta u njima uspije?
  6. Na novootkrivenom blogu TheFischBowl ima tekst o enciklopediji života (moj grubi prijevod), za čije je stvaranje jučer najavljen fond o impresivnih 50 milijuna dolara. Ideja je potekla s TED konferencije (na kojoj sam tako žarko želio biti ove godine) i pretvara se u stvarnost. Pogledajte TheFischBowl i prezentacije koje se tamo kriju (Did you know, What if…).

Misao dana:
Much work remains to be done before we can announce our total failure to make any progress.

5 replies on “Kuda plovi ovaj brod”

Nekako me Glavaš podsjeća na Tutu koji je mjesecima ležao na samrti priključen na aparate, da bi se u Haagu pretvorio u vrhunskog rukometaša.

Griješiš sa bočicama. Osim ako se jako varam, 50 lipa se isplaćuje za povrat plastičnih boca koje. Staklene bočice (a kafići ne smiju posluživati iz drugih) funkcioniraju po sistemu da ako želiš kupiti piće u staklenoj boci, moraš predati flašu ili nadoplatiti kauciju; onako kako smo oduvijek kupovali pivo i mineralnu, čak i prije 25 godina.

Jedini način da dobiješ povrat kaucije je da vratiš flašu i ne uzmeš punu, a kod kafića to se događa samo kad im pada promet.

@Berislav
Postoji i nepovratna staklena ambalaža. Na koju se isto isplaćuje 0,50 kn. Npr. Pago sokovi su u takvim bočicama.
A mislim da je i u redu da gazda kafića uzme novac za takvu ambalažu jer ju je i platio, a gostima je ne naplaćuje.
I, da. Tax free, jer se na povratnu naknadu kad kupuješ piće u takvoj ambalaži ne plaća porez. Onih 0,50 kn se uračunava u cijenu proizvoda nakon oporezivanja. Naravno da još uvijek ima lova u mutnom jer ljudi ne znaju kako stvari funkcioniraju. Pa ti u nekim dućanima još uvijek na istaknutu cijenu dodaju 0,50 kn po komadu ambalaže, a to se ne smije.

Ej samo da ti javim da sam otvorila blog sa istim imenom…nije namjerno…tek sam naknadno vidjela da postoji gotovo isti (gotovo isti!) ali mi je bilo zao odustati od svog, ali utjeha je sto se moj blog izgovara u jednom dahu :))))
srdacan pozdrav!!!
p.s. ima neka tajna veza… :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *