Categories
Priroda i društvo

Ništa posebnog

U subotu sam dan proveo u Rijeci i Opatiji, u Rijeci sam bio poslom a potom odjurio do Opatije malo se prošetati. Usput sam uspio isprovocirati (ponovno) prehladu tako da mi nos trenutno radi prekovremeno. Jutros se vozim prema uredu i grad je totalno pust – zagrepčani su proglasili produženi vikend. Ako godina ima 220-240 radnih dana, tada taj jedan dan produženog vikenda nosi nekih 0,5 ili 0,4% BDPa. Mi smo bogata zemlja da si to možemo dopustiti. Ima nekolicina tema o kojima imam štogod za reći:

  • Prije nekoliko dana MORH je odradio cijelu vojnu vježbu za 2 razred osnovne škole u kojem se školuje sin od Berislava Rončevića (ministra obrane, laktaroša). U vojnoj vježbi su navodno sudjelovali svi rodovi vojske (obzirom da se vježba dogodila u zagrebu, malo mi je nejasno kako se u to uklapa mornarica ali nema veze. Sve skupa je u okviru HNOSa koji kaže da se roditelji moraju uključiti u edukaciju svoje djece pa su valjda poneseni američkim filmovima odlučili demonstrirati čime se njihovi roditelji u stvari bave. Problem je u tome što Rončević nije vojnik, on je državni dužnosnik koji prevrće papire po svom uredu i objektivno on nema direktne zapovjedne moći u vojsci, on je zadužen da sustav funkcionira, no zapovjedna vertikala ga mimoilazi. Problem je i u tome što jedan sat helikoptera koji je simulirao nekakav desant košta vrlo opipljivu količinu novaca, a problem je i to što je ta pokazna vježba organizirana za jedan jedini razred u kojem je eto, igrom slučaja, upravo ministrov sin. Svi mi znamo da ministri koriste državne resurse u privatne svrhe, no ovo je dosada najjavnija zloupotreba za koju sam čuo.
  • Ivo Sanader (hrvatski premijer, op. a.) biranim je riječima govorio jučer o Ivici Račanu i njegovoj ulozi u modernoj hrvatskoj povijesti. Imam osjećaj da je Ivo jako kompleksirana osoba koja na sve moguće i nemoguće načine pokušava dostići veličinu (a koju on vjerojatno vidi kao primjerice svoje članstvo u EU komisiji ili nekom sličnom tijelu). Na žalost (Sanadera), on jednostavno nema kapacitet postati velika osoba, osim svojih fizičkih dimenzija koja je puno prevelika za stvarnu intelektualnu veličinu koju on predstavlja.
  • Nedavno je lansiran novi portal vlade koji sada izgleda daleko bolje nego prethodni. Proučavam RSS zadnjih dana i povremeno se dobro nasmijem, no za finalni stav ću još pričekati. Skrenuo bih vam pozornost na interview s gore navedenim Sanaderom, ako vas zanima kako izgleda naručeni interview onda ga svakako pročitajte. I dok ne bih ulazio u detalje cijele priče uočite samo konstrukciju o Sanaderu kao uspješnom poduzetniku (priču koju je doslovce razvalio Nacional prije dva-tri mjeseca, a koja daje sasvim drugačije svjetlo na njegove “uspješne” poduzetničke dane.
  • Po telefonskoj anketi Večernjeg lista, SDP je treći mjesec za redom ispred HDZa, večernjakova anketa nije reprezentativna i dok možemo vjerodostojnima smatrati trendove, sam rezultat je pitanje interpretacije. Pulsove ankete su tu daleko preciznije i ona kaže kako se SDP polako bliži HDZu po rezultatima. HDZovci pak kažu kako se neće obraćati oporbi dok ne vide tko će postati čelnik SDPa što će se pak znati tek drugog lipnja. Ono vjerojatno i dalje rade po terenu, slave sedamnaestogodišnjicu i pripremaju se za izbore.

Jučer popodne na SDPovom youtube kanalu objavljen je kratki filmić nazvan “Moja slika Hrvatske”, a u kojem Ivica Račan govori o svojoj viziji Hrvatske. Iznimno snažan filmić kojeg vam preporučam da pogledate jer ono što Račan u njemu govori nije stranački obojano, filmić koji kao da je sniman za ovu tužnu namjenu (to je inače dio spota koji je korišten neposredno prije posljednjih parlamentarnih izbora).

Misao dana:
Some are born great, some achieve greatness, and some hire public relations officers.

10 replies on “Ništa posebnog”

Je li netko vidio na toj stranici Vlade englesku verziju. Ako je zaista nema kao što se meni čini onda je to sramota.

Kažeš:”Ako godina ima 220-240 radnih dana, tada taj jedan dan produženog vikenda nosi nekih 0,5 ili 0,4% BDPa. Mi smo bogata zemlja da si to možemo dopustiti.”
Ako radnik ima pravo na godišnji odmor i ako jedan dan tog godišnjeg odmora iskoristi da napravi produženi vikend,onda je to njegovo pravo i ne bi ga se smjelo optuživati za smanjenje BDP-a.
Odnos BDP-a i radnika bi trebalo gledati kroz učinkovitost radnika i učinkovitost radnih procesa te utjecaju efikasnisti proizvodnje na rast BDP-a, a ne kroz prava radnika.

Dobro kaže magarac, ako ja iskoristim jedan dan godišnjeg da produžim vikend, meni radna godina i dalje ima 220-240 radnih dana, pa nećemo dva puta računati isti godišnji.
Veći je problem doći na posao i ništa ne raditi, pa još otići kući oko podne, a to pisati kao cijeli radni dan.

Necu o radnim danima – vidim da je to vec obradjeno.
Meni nije jasno kako sad oporba ne sjedne na ovaj Roncevicev kretenizam i dere se o tome sve dok on ne da ostavku. K vragu, nek zatraze ocitovanje vojnog zapovjednika koji je vjezbu odobrio, nek sjednu za vrat Mesicu kao vrhovnom zapovjedniku … nemrem bulivit da se na to moze samo odmahnuti rukom … upravo zato sto je eklatantno privatiziranje nacionalnih resursa.
Mislim, budala.

Mislim da je Rončević sam dovoljno odradio, u suradnji sa medijima koji su priču iznijeli van. SDP, čini mi se, polako shvaća da njihova publika ne želi prepucavanja i trosenja grla i vremena na hdz-ove pizdarije, nego ono što je Račan doktorirao, gospodsku alternativu seljačinama…

Slažem se s Neutrinom. I ja sam prije par dana upravo SDP-ovim članovima Sabora i novom kandidatu za predsjednika SDP-a Milannoviću poslao možda još eklatantniji primjer poslovanja u jednom javnom poduzeću (Hrvatske šume /pogledaj moj post od 21. i 23.04.07- . Sa seljacima se ne može postupati gospodski, nego onako kako su oni naučili i kako shvaćaju.Nikada mi nije palo na pamet da o Šeksu kažem bilo što lijepoga, ali za njegov sinoćnji nastup u “Otvorenom” svaka mu čast. “Vlast se može izgubiti, ali obraz ne!” Ovako može reći samo veliki čovjek. Sanader se može truditi biti velik koliko god hoće. Račana nikada dostići neće.
Oprosti, pogriješio sam za to još jednom

Sviđa mi se njegova slika budućnosti Hrvatske, ali imam nekakav neodređeni osjećaj da nam je ta slika sve dalje i dalje… Dokle god roditelji žive u rade u svakodnevnom grču do tada ni njihovi potomci neće biti puno sretniji!

Slažem se s Neutrinom. I ja sam prije par dana upravo SDP-ovim članovima Sabora i novom kandidatu za predsjednika SDP-a Milannoviću poslao možda još eklatantniji primjer poslovanja u jednom javnom poduzeću (Hrvatske šume /pogledaj moj post od 21. i 23.04.07.). Sa seljacima se ne može postupati gospodski, nego onako kako su oni naučili i kako shvaćaju.Nikada mi nije palo na pamet da o Šeksu kažem bilo što lijepoga, ali za njegov sinoćnji nastup u “Otvorenom” svaka mu čast. “Vlast se može izgubiti, ali obraz ne!” Ovako može reći samo veliki čovjek. Sanader se može truditi biti velik koliko god hoće. Račana nikada dostići neće.

”Ako godina ima 220-240 radnih dana, tada taj jedan dan produženog vikenda nosi nekih 0,5 ili 0,4% BDPa. Mi smo bogata zemlja da si to možemo dopustiti.”
Zaboravljaš na pravilo 80/20. Sigurno nema isti utjecaj na BDP prodavač u Konzumu, državni službenik, inženjer u IT tvrtci i voditelj projekata u srednjoj/velikoj tvrtci. Bez koga tvrtka nije mogla, nije išao na praznike i u ponedjeljak ni u utorak :)

zigzig,
meni je fascinantno da neki šalteri nisu radili u ponedjeljak (recimo u HZMOu), da neke tvrtke nisu uopće radile
to što njih u ponedjeljak nije bilo na poslu je smanjilo moju učinkovitost

znam ja da se ljudi prilagode, da odrade dan, da uzmu jedan dan godišnjeg i da na toj razini ima smisla produživati vikende, no postoje i oni koji rade i koji nisu dovoljno učinkoviti zato jer nekoga nema na njegovom poslu

moja je osnovna teorija da smo mi jedno neučinkovito društvo i da je svaki radni dan dobrodošao (i zato sam recimo za rad nedjeljom), kada postignemo učinkovitost onih kojima se želimo približiti onda možemo raspravljati o forsiranju radnog vremena, radnih dana i svega ostaloga, u međuvremenu bolje nam je da zasučemo rukave i radimo

no vidim da sam u tom stavu usamljen pa…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *