Categories
Politika

Možemo li mi u Europu bez Sanadera!?

Ovaj produženi vikend su i političari odlučili skloniti se, pa tako skoro da se ništa i ne događa osim u crnoj kronici. No, u subotnjem Jutarnjem osvanula je zanimljiva kolumna koju je napisao Nino Đula, a u kojoj se razmišlja što će se desiti ako Sanaderov HDZ ne pobijedi na izborima?

Ivo Sanader i njegova (sada već istekla) jamstvena karticaMislim da je početna premisa kolumniste Jutarnjeg u cijelosti točna, te da postoji očita fiksacija Ive Sanadera da upravo on bude taj koji će uvesti Hrvatsku u Europsku zajednicu. I doista, ako se gledaju rezultati vladavine Ive Sanadera, praktički jedino što ostaje vrijedno spomena, a da nije u cijelosti uništeno suprotnom akcijom iste te vlade – to je pristupanje EU. No međutim i ovdje se uočava zamor materijala, jer kao što je na početku mandata Ivo letao po cijeloj europi ne bi li prikupio simpatije za hitri ulazak u EU, u posljednjih godinu dana su se i ta putovanja značajno prorijedila.

Na unutarnjem planu rijetko što da se i događa, a ono što se i dogodi uglavnom je reakcija na postojeću krizu a ne proaktivno djelovanje u svrhu nekog zamišljenog boljitka zemlje. O ministarskom timu bolje da i ne diskutiramo. No ambicija je ostala i tu je problem, jer je ona u cijelosti iracionalna unatoč tome što je u svojoj prirodi destruktivna.

No, uz sav angažman HDZ-u i Sanaderu lako se može dogoditi da u noći zbrajanja glasova ne uspiju postići pojedinačno najbolji rezultat, nego da se to, recimo, posreći SDP-u. Tu izjednačenost, uostalom, sugeriraju sve posljednje ankete. U tom bi zamišljenom slučaju predsjednik Republike Stjepan Mesić morao SDP-u dati priliku da pokuša sastaviti novu vladu. Promatrajući odnose na političkoj sceni, SDP-u bi to moglo i uspjeti.

No, ono što nas ovdje zanima jest kako bi se u tom trenutku postavio Sanader? Bi li on odmah priznao neuspjeh i pomirio se s odlaskom u opoziciju? Bi li krenuo na moguće SDP-ove partnere kako bi ih odgovorio od lijeve koalicije? Ili bi, možda, odmah ponudio koaliciju SDP-u i tražio za sebe, na primjer, mjesto ministra vanjskih poslova u vladi koja bi Hrvatsku uvodila u Europsku Uniju? Sve je, naravno, moguće, osim opcije da će Sanader u naponu snage jednostavno pristati preseliti se u opoziciju.

Vidjeti ćemo, rekoše slijepci – no čini mi se da ono što ćemo vidjeti u slijedećih nekoliko mjeseci će samo pojačati ionako vrlo negativni dojam o političarima.

Misao dana:
Quitters never win, winners never quit, but those who never win AND never quit are idiots.

5 replies on “Možemo li mi u Europu bez Sanadera!?”

Je, kad Herr Sanader ulazak pokušava utemeljiti na lobiranju i stvaranju veza u manjku konkretnih rezultata. Zbog toga su ga ukorile i njegove drage kolege pučani… :-)) Jer ja, ne znam kak ti, dobivam dojam kao da nas Sanader pokušava ugurat u EU “prek’ veze”. :-))

Mislim da će Ivo “the clock man” poduzeti sve dopušteno i nedopušteno da bi ostao na vlasti, a SDP će mu pomoći kad počnu borbe za prevlast (u SDP-u).

Gledajući s te strane, možemo očekivati nikad prljaviju kampanju. Neće se rolex-monarh tek tako odreći izručenja Hrvatske (Eu)ropskoj uniji. U izručivanjima su se ionako pokazali vrlo vješti.

Pošto prvi ministar a niti njegovi timovi neznaju i nemogu načiniti nešto konkretno
,dobro i potrebno za ovu zemlju počeli su glumiti međunarodnu hiperaktivnost.
Na osnovu dosadašnjih rezultata imam osjećaj s vrlo ograničenim uspjehom.
Srećom za njih prosječni Hrvat tu njihovu aktivnost suštinski ne prati.
To je naravno velika pogreška jer je u tu aktivnost umuljana i financijska djelatnost koja će nas skupo stajati.A i sada je osjećamo.

Mislim da bez Sanadera mozemo u Europu samo pod uvjetom da se oni u SDP-u opamete. Antunovicka bi trebala shvatiti da bi covjek kalibra Jurcica SDP-u donio puno vise glasova nego da se ona natjece za premijersku fotelju. Eto za pocetak bi dobili po prvi put u mojoj glasackoj povijesti i moj glas. Sanaderu je vrijeme (hehe – tik-tak) da ide u opoziciju… Vec ga vidim kako drzi govore na splitskoj rivi. E da, skoro sam naj.bao kad je bio skup na rivi, stavi se u kozu jednog autonomasa okruzenog ustasama hahaha

pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *