Categories
Edukacija i školstvo Video

Zadovoljstvo učenja

Naletio sam jučer na dokumentarac (od 50min, pa pogledajte ovo kada ulovite vremena) o Richard Feynmanu. Feynman je američki fizičar koji je poznat po teoriji kvantne elektrodinamike za što je dobio i nobelovu nagradu 1965. godine. Jedan je od ljudi koji je sudjelovao u stvaranju atomske bombe, a bio je i sudionik istrage o nesreći svemirskob broda Challenger (uvijek me tužno nasmije ironija naziva).

Pogledajte ovaj dokumentarac jer je riječ o iznimnom profesoru koji na meni dosada nevjerojatan način govori o zadovoljstvu prilikom pronalaženja novih znanja. Impresivno.

A video used to be embedded here but the service that it was hosted on has shut down.

Misao dana:
You can know the name of a bird in all the languages of the world, but when you’re finished, you’ll know absolutely nothing whatever about the bird… So let’s look at the bird and see what it’s doing — that’s what counts. I learned very early the difference between knowing the name of something and knowing something.

6 replies on “Zadovoljstvo učenja”

ej, pogledaj video, ja sam ga otkrio negdje poslije ponoći i pogledao sam ga umjesto da idem spavati, čovjek je sjajan prezentator i iznimno zanimljiv

prije koji 10 mjeseci bio sam na predavanju profesora Dudleya R. Herschbacha, covjeka koji 1986. osvojio Nobela za kemiju. u 45 min je na vrlo jednostavan nacin opisao kompleksnost pojma “pismenosti” u znanosti. povezao je to s ucenjem stranog jezika i da metodologiju ucenja stranog jezika treba uvesti u prirodne znanosti poput fizike i kemije.

pitali smo ga sto smatra svojim najvecim uspjehom – odgovor je bio “pojavljivanje u jednoj epizodi Simpsona” :-)

ime ruže.
inače, mogu potvrditi iz svog skromnog iskustva da je onaj osjećaj koji te obuzme kad shvatiš da si nešto otkrio – svejedno kako maleno, makar kako mali teoremčić – e taj osjećaj je stvarna privilegija. ne da se mjeriti ni sa čime i tada je potpuno nevažno sve s čime se inače boriš, uključujući i novac, na poslu i izvan. dobro, par sati kasnije …

Gledao prvih 25 minuta na poslu, doma ne stignem jer imam ADSL light paket, tak da bi mi previše pojelo. Uglavnom, radi se o iznimnom čovjeku s čijim načelima se u potpunosti slažem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *