Categories
eDržava Politika Priroda i društvo

Sitnice za razgovor uz jutarnju kavu

For Children: You will need to know the difference between Friday and a fried egg. It’s quite a simple difference, but an important one. Friday comes at the end of the week, whereas a fried egg comes out of a chicken. Like most things, of course, it isn’t quite that simple. The fried egg isn’t properly a fried egg until it’s been put in a frying pan and fried. This is something you wouldn’t do to a Friday, of course, though you might do it on a Friday. You can also fry eggs on a Thursday, if you like, or on a cooker. It’s all rather complicated, but it makes a kind of sense if you think about it for a while.

U pripremi nekolicine vrlo zanimljivih tekstova, a da mi se skroz ne opustite, podijeliti ću s vama nekoliko sitnica;

  • Ivica Račan; sve skupa je malo zatekla vijest o bolesti Ivice Račana (myself included), no strka koja je nastala a koja je (barem zasada) kulminirala jučerašnjom emisijom Otvoreno je doista izvan proporcija, jer se svi ponašaju kao da je čovjek umro, a sama činjenica da je jučer ispijao kavu na Iblerovom trgu je samo smetnja na putu da ga i formalno pokopamo. Naravno da je bolest strašna, no da sam ja Ivica Račan bio bih iskreno iznenađen količinom nekrofiličara koji su izronili.
  • No, govoreći o čerečenju nečije bolesti, našli su se kritičari koji kažu da će SDP iskoristiti Račanovu bolest u svoju korist, i ako netko iz SDPa čita (i fakat ima tako idiotsku ideju) onda preporučam da naprave case study o Đurđi Adlešić jerbo je ona svoju bolest pretvorila u umjetničku formu, bilo je tu intervjua, photo oportunitya, naklapanja, a sada su je zvali u emisiju kao valjda karakternog svjedoka (u Otvorenom prekjučer o tajnim službama) koja je to i prošla. No kada smo već na Đurđi, red je da spomenemo i trećeg prebjega u svega nekoliko dana iz HSLSa i sada su isprike već malo tanje. Čini se kako se nešto čudno događa u Bjelovaru i ako ima neki Bjelovarac s insiderskim informacijama feel free to comment!!!
  • Ana gogo Lovrin; Ana je (za one koji nisu znali) navodno ministrica pravosuđa, osim falsificiranih satova i kompletića iz sredine sedamdesetih poznata je i po cijelom nizu gluposti koje je uspjela izvaliti u vrijeme svoje kratkotrajne ministarske gaže, a najnovija je ona od prije neki dan (točnije 31. siječnja) kada je komentirajući problem kapaciteta zatvorskog sustava (u kojem je trenutno 50% više zatvorenika nego što bi smjelo biti) izvalila slijedeći biser koji će ući sasvim sigurno u antologije hrvatske politike. Upitana kako će se na gužve u zatvorima odraziti posljednje promjene Kaznenog zakona koje predviđaju zatvorske kazne za znatno veći broj nedjela nego prije, ministrica je rekla da: nemogućnost izvršenja zakonskih odredbi ne može biti zapreka vrijednostima koje su se novim zakonom željele zaštititi. (WTF?)
  • Tijekom diskusije o promjenama u izbornim zakonima, prijedlog ureda za upravu kojom ravna iritantan ali istovremeno simpatičan Antun Palarić je odbijen. Prijedlog koji je Antuntun predložio je da se umjesto “rezanaca” građani o svojem glasačkom mjestu obavještavaju putem SMSa. U zemlji u kojoj imamo skoro pa 100% pokrivenost i penetraciju mobilnih telefona to je logični korak, no Ivo Sanader (aka. “predsjednik”) je taj prijedlog odbio u korist prethodno navedenih rezanaca. Trošak ove odluke je 40 milijuna kuna (sada ide requiem za e-Hrvatsku) – no, razmišljajući malo o tome, došao sam do zaključka kako možda Ivo zna nešto što Antunu još nitko nije rekao (a možda i neće).

Misao dana:
For Children: You will need to know the difference between Friday and a fried egg. It’s quite a simple difference, but an important one. Friday comes at the end of the week, whereas a fried egg comes out of a chicken. Like most things, of course, it isn’t quite that simple. The fried egg isn’t properly a fried egg until it’s been put in a frying pan and fried. This is something you wouldn’t do to a Friday, of course, though you might do it on a Friday. You can also fry eggs on a Thursday, if you like, or on a cooker. It’s all rather complicated, but it makes a kind of sense if you think about it for a while.

5 replies on “Sitnice za razgovor uz jutarnju kavu”

ja vec vidim Gloriju (koja je, btw, mozda vec i izasla dok ovo pisem) na kojoj su Ivica i supruga mu Dijana na naslovnici, a na drugoj stranici jest Ivan Klasnic. zaista, nase drustvo je opsjednuto smrcu i bolestima i zacas zakopamo zive ljude dva metra ispod zemlje.

ah, na Djurdju ne valja trositi rijeci. em je bila u tajnim sluzbama, em je sad kao nesto prisluskuju, pa joj to ne pase, em se opravdava za diplomu koju ima/nema/ima/nema, em se prikazala u medijima kao da je ona jedna jedina koju je pogodila neka teza bolest, pa eto, cijela nacija sad treba strahovati… jao, jao.

pravosudje nam je takvo kakva je i ministrica. j*** okruzenje u kojem te postivanje zakona (tj. vrijednosti koje taj zakon stiti) dovodi u situacije koje bi Ionesco, Sartre i Proust proglasili impresionirajuce apsurdnima i besmislenima.

kad sam cuo vijest da su odbili prijedlog sms-obavijesti, odmah sam se sjetio svih onih beskrajnih hodnika pretrpanih papirima na kojima jos stoji SFRJ – SRH, i masnih sluzbenika/sluzbenica kako sjede za prastarim stolovima izgubljeni u prostoru i vremenu drzavne administracije/birokracije u kojoj svaki pokusaj inovacije biva progutan kao svjetlost u crnoj rupi.

Koje je bilo objašnjenje za odbijanje SMS-a? Zaštita osobnih podataka građana (broj mobitela), dok istovremeno, po sili zakona, mobilni operateri i ISP-ovi moraju omogućiti policiji/POA neograničene pristupe podacima o korištenju njihovih usluga? Ili je opet u pitanju pozivanje na neku odredbu zakona, npr. o urudžbenom zapisniku, po kojoj je definirano da službeni dokumenti moraju biti na papiru, pa e-mail ili SMS ne dolazi u obzir?

Vezano za SMS ima još bisera iz naše državne uprave ( koje sam osobno doživio ):

– carina vam npr. neće zaprimiti potvrdu o plaćanju preko internet bankarstva, jer nema potpis i pečat da je zaprimljeno u FINI!

– jedanput su došle u kontrolu neke tete iz mirovinskog ( oboružane kalkulatorima i zašiljenim olovkama ) i u čudu se pitale: “Zar kod vas svi imaju kompjutere?”

Što se tiče SMS obavijesti ili objave popisa na internetu….. činjenica je da je glasačko tijelo HDZ-a u ruralnim područjima (to su i sami priznali) u kojima ni mobiteli nisu toliko rašireni a kamoli internet :)

“Ja iskreno mislim da je red da se okrenemo energetskoj politici… ne, ne šalim se, Europa nam je u tom pogledu za vratom….” – toliko o temama uz kavu što se tiče mog miljea. :-))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *